Romi sau tigani - Serban Huidu
383
post-template-default,single,single-post,postid-383,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Romi sau tigani

Urmeaza sa dezbatem un subiect care va incinge tastaturile! Desi nu ma intereseaza proverbiala ura interetnica ce iese la iveala ori de cate ori pomenim de asemenea subiecte, cred ca a ascunde gunoiul sub pres si a nu vorbi despre probleme de dragul lui „politically correct” nu e o solutie! Am dat de curand pe internet peste o petitie on line care cere guvernului, parlamentului si altor institutii sa-i redenumeasca pe romi tigani asa cum s-au numit intotdeauna!

Petitia asta mi-a adus aminte de o problema pe care o aveau sefii de la pasapoarte acum ceva timp. Exasperati de confuzia intre romani si romi, au hotarat sa schimbe codul tarii din ROM in ROU inceputul de la frantuzescul „Roumanie”!

Problema nu e atat de simpla precum pare. Lasand la o parte intrebarea daca petitia are sau nu argumente solide (sunt acolo, pe langa niste opinii corecte, unele paranoice rau, parca sunt extrase din cartile lui Pavel Corut), ne gasim in fata unei dileme: romii trebuie sa-si schimbe denumirea sau noi?! Adica in tara unde manelele aduc superaudienta, primarul Vanghelie, care-l avem, conduce pe persoana fizica, cea mai mare filiala la pesedeu, iar noi ne identificam din ce in ce mai mult cu burtosii decorticatori de seminte si posesori de pagode cu j’demii de turnulete plus lanturi de n’spe chile ce le cocoseaza cervicala, io cred ca ar trebui sa ne schimbam denumirea! Tara asta sa se numesaca in loc de Romania, Tigania mo! Ca nu suntem rromi, aia e „spalati”. Noi suntem d’astia peiorativi de toata jena: am renuntat la farama de demnitate pentru o manea bine garnisita cu decibeli in Dacia tunata si niste euroi lipiti Copilului Minune pe frunte la o nunta de fite!

108 Comments
  • unu in plus
    Posted at 02:22h, 20 octombrie

    Eu as complect de acord sa le schimbe din rromi in tigani,pentru ca.din cauza numelui,romanii in strainatate sunt incurcati cu rromii,acuma partea dureroasa este ca le schimba lor numele,dar vezi doamne ei sunt considerati minoritati,si din cate stiu eu,au mai multe drepturi ca un roman,apoi ce ma indigna cel mai rau e ca or fii ei minoritate,dar de ce sa nu si munceasca?adica stai asa,nu platesc o gramada de chestii,nu lucrez,dar bani de la stat pot primii,eu cred ca ar trebui sa se infiinteze o lege prin care toti rromii apti de munca sa-i bage OBLIGATORIU la munca !

  • Nosfer
    Posted at 02:25h, 20 octombrie

    Ar trebui facut ceva ca sa se diferentieze clar romanii de rromi. Sa-si schimbe numele ar fi o varianta foarte buna dupa parerea mea si oricum… chiar daca multi asculta manele ei ca natie tot minoritari or sa ramana.

  • ailaic
    Posted at 02:32h, 20 octombrie

    Who cares? Nobody cares. Do you care? I don’t care.

  • Anonim
    Posted at 02:45h, 20 octombrie

    Denumirea de rromi nu stiu exact de unde vine dar pot sa va spun de unde vine denumirea de tigan. Tiganii sunt de fapt fosti „munictori” de fapt mai bine zis scalvi adusi de pe vremea domniilor fanariaote ca sa munceasca pamanturile boierilor. Acestia au fost adusi dintr-un tinut din India numit „Tziblen” de unde vine si denumirea de tzigan. Din pacate tziganii nostri nu s-au mai intors la ei si au ramas in romanica noastra. Cat despre manele si lanturi…. intr-o tara in care se fura ca in codru e greu de spus cine e tzigan. E o tema de gandit interesanta.

  • nichifor gelu
    Posted at 03:39h, 20 octombrie

    Asa e si asta e…au ajuns sa ne faca de rusine oriunde..eu sunt in norvegia de aproape 3 ani,AU AJUNS SI AICI!!!!Vind nimicuri,cersesc ,apar prin ziare ,iar eu rosesc cand incerc sa le explic colegilor ce si cum..Am fost in nenumarate ori pus in situatia de a explica diferenta dintre roman si rom.Ce e de facut…A ..si am o intrebare ..unde au cimitir romii?Ca eu nu prea am vazut funeralii la ei..doar un bulibasa de-al lor caruia i-au turnat bisericuta . In final va doresc sanatate si..pe ei ..tine-o tot asa!

  • Cristian
    Posted at 04:41h, 20 octombrie

    Tigani. Ei pot sa-si zica cum vor, dar pana la urma noi hotaram cum sa le spunem lor, iar in limba romana exista cuvantul „tigan”.

  • Janis
    Posted at 04:56h, 20 octombrie

    Eu sunt la Londra la studii, lucrez part time la un magazin si seful meu mi-a spus ,in prima zi, ca are o cunostinta romanca, o tiganca desemnata miss pe nu stiu unde.

    Am luat foc!

    Noi nu suntem tigani dar nici occidentalii nu sunt prea informati. Pentru ca daca ar fi, ar sti ca tiganii provin de prin India si ca indienii sunt mai rau decat romanii si negrii. Si da, romanii, negrii( sa le spunem africani… mare parte din cei care fac rau sunt nigerieni) si indienii pot fi considerate cele mai indoielnice natii de pe pamant. Cu parere de rau o spun.

    Pai cine rade de tine cand mergi pe strada, cine te face gras, slab, frumos, urat, destept sau prost, fara motiv ? Romanul si tiganul. Tiganul si romanul.

  • Memo
    Posted at 08:16h, 20 octombrie

    Tigani, Rromi, totuna. Faza tare e ca se discrimineaza singuri. E cate unul mai ofticat ca a iesit mai brunetel, si are impresia ca e mai dastept decat ailalti si ala isi spune rrom si are pretentia sa ii spunem si noi asa. Vine alalalt de ii zice bulibasa (adica este unul care e mai mare peste toti si cunoaste mersu’) si spune clar si raspicat: ce rromi dom’le? noi tigani am fost, tigani suntem si tigani vom fi cat vom trai. Alalaltu nu si nu, ce tigani domnilor, da, daca n-ati facut o scoala … sa invatati si voi ca av spune rromi…

    In concluzie rromii sunt tigani mai „emancipati”.

  • ice from Iceworld
    Posted at 08:30h, 20 octombrie

    Pana sa il puna la zid pe ciuruitu’, nici dracu nu auzise de rromi, toata lumea ii stia de tigani … exista chiar si cateva opere literare scrise de oameni cu scaun la cap in care sunt pomeniti ca tiganii (exemplu: Mircea Eliade – La tiganci) … abia dupa revolutie toti coloratii care s-au culcat seara tigani s-au trezit dimineata … rromi.

    Si ptr ca sa terminam cu tampenia asta … de ce mama dracului englezi le zic: Gypsy; francezi: Gitan; spanioli: Gitano; si noi rromi?

    Tara dracului asta, vorba lui maestru Voicu: „degeaba va agitati atata cu tigani in sus, cu tiganii in jos ca voi i-ati invatat! si voi le-ati dat nas!” … si mare dreptate are.

  • internetul
    Posted at 08:39h, 20 octombrie

    Da , cam astea sunt valorile promovate peste tot, cocalarismul si pitiponceala. Deoarece sunt tigani romanizati si vulgul n`a vrut sa ramana in urma, acum am devenit usor usor romani tiganizati.

  • bucatarul
    Posted at 08:59h, 20 octombrie

    Eu zic sa plece toti in Italia,de la Napoli spre sud,ca nu e nicio diferenta.Si atunci dispare problema:o sa le zicem italieni(napoletani,calabrezi,sicilieni).
    Dar de ma’am UE,nimic-nimic?Dupa intilnirea cu bloggerii,dupa unele surse 12 buc,dupa altele 20 buc,mai bine ar inchide taraba,ca tot nu poate tasta din cauza unghiilor de pasare rapitoare(vezi foto gandul). Subiectele abordate-neinteresante si prafuite-,comentariile „entuziastilor” trecuti de prima tinerete au iz de mucegai.

  • Sebastian
    Posted at 09:32h, 20 octombrie

    Cam asta cred eu despre acest subiect.
    edit by serban:
    sincer esti prea radical!

  • Dragan George Bogdan( Bogdan4ya)
    Posted at 09:46h, 20 octombrie

    Mare dilema mare, sa ne schimbam noi numele sau tiganii, hmm….sa fie romanii majoritari sau tiganii( si ma refer la aia care sunt cu adevarat tigani nu la aia care se cred tigani ca cica e cool sa fii asa), printre specimenele purtatoare de „haoleu si manca’ti’as” sunt si oameni insa sunt prea putini pentru ca ceilalti care fac diferite fapte „demne de lauda” atat in tara cat si in afara granitelor ei ne-au adus la toti titulatura de Rrom, aici mi se pare ca europeanul are gandire de copil autist.

    O saptamana plina de fapte bune. Salutari !

  • danny
    Posted at 10:07h, 20 octombrie

    ce sa le schimbe denumirea serbane? sa-i duca in siberia mai bine, sa in duca in polonia la auschwitz si sa reporneasca cuptoarele. sa faca sapun din ei [nu …sapun nu ca ne inegrim rufete si ne spurcam apa]. eu una m-am saturat de imbecilii astia care se imbogatesc dupa urma buzunarelor lasate in neglijenta deschise prin tramvaie. ma tem insa ca asta n-o sa se intample. ma tem ca o sa innainteze din ce in ce mai mult pana o sa detina controlul asupratarii noastre. ca din romania o sa se cheme tigania [vorba ta] si ca noi o sa ajungem sa fim subjugati de „minoritatea” asta asa de „neajutorata”. eu zik sa ne tiram din tara cat mai putem si sa o lasam de izbeliste. dak imnul romaniei a ajuns sa fie cantat de pigmeul ala de minune inseamna ca deja tara nu mai e a noastra. sau ma bine spus…inseamna ca deja tara e a lor. trist dar adevarat.
    edit by serban
    deportarile si executiile in masa nu sunt o solutie pentru secolul asta…in plus noi avem o mare problema si mai putin ei…nu suntem in stare sa-i invatam lucrurile bune in schimb noi le invatam p’alea proaste de la ei!

  • Nog
    Posted at 10:44h, 20 octombrie

    Chestia cu rromi vs. tigani e deja hotarata. Fostii tigani au devenit „cetateni de etnie rroma” sau, mai simplu, rromi. Colac peste pupaza, mai nou, apelativul tigan este considerat rasist. Cum sa faca diferenta strainii intre romani si tigani atunci cand in draga noastra tara se promoveaza tigania peste tot ? Unde televiziunile arata numai manelisti la emisiuni(fiindca de, doar aia si cu unii fosti ciobani mai dau banu sa apara la tv), unde telenovela „inima de tigan” face super audiente si a fost conceputa pentru a promova pseudo-cultura tiganilor(care nu este decat un amalgam de tampenii menite indobitocirii). Cand pune cineva problema pe la tv asupra tiganilor si incepe sa insire toate cele rele in legatura cu ei, e considerat rasist si vine cate un aparator a drepturilor omului care debiteaza idiotenii ca „pardalian vrea sa mearga la scoala” – pai vrea , normal ca vrea, ca primeste bulibasa de la stat bani sa-l „intretina”- sau ca „termenul tigan e unul rasist si ca ei trebuie sa fie vazuti ca cetateni romani de etnie rroma”. Pentru mine tiganii sunt tot tigani. Ca sa devina in ochii mei „cetateni romani de etnie rroma” trebuie sa munceasca, sa invete, cu alte cuvinte sa se integreze in societatea noastra. Mai sunt unii care spun ca noi trebuie sa facem in asa fel sa-i integram in societate desi atunci cand vorbeste cineva cu ei, tiganii, mereu apare argumentul ca „asa e la noi, la tigani” ; deci ei se considera tigani in primul rand si in al doilea rand se vad ca o societate de sine statatoare ce nu se vrea acceptata deloc.

    Ma opresc aici (fiindca as putea scrie pagini intregi pe tema asta)si aduc in interesul moderatorului o alta problema ce mi se pare si mai urgenta; problema romanilor tiganizati ce devin din ce in ce mai multi.

  • vilce
    Posted at 11:29h, 20 octombrie

    Eu zic ca rromii astia e tigani pina la moarte.

  • andrei alexe
    Posted at 11:30h, 20 octombrie

    bine zis, nu am fost in stare sa-i invatam lucruri bune, in schimb am invatat lucruri gresite de la ei…

  • Hector Brutacu
    Posted at 11:43h, 20 octombrie

    A ii arunca pe toti in aceeasi oala este o foarte mare greseala . Exista o lege(Legea nr. 107/2006; O.U.G nr.31/2002 si altele) care sanctioneaza asta si chiar cateva prevederi in Codul Penal(art.166,317 si altele).
    Nu toti tiganii sunt rai…Asa cum nu toti romanii sunt buni. Puneti-va in locul lor! V-ati gandit vreodata ca poate au capatat o „atractie” catre infractionalitate pentru ca foarte foarte foarte multi ani au fost marginalizati,discriminati si tratati ca fiindu-ne inferiori.

    Te-ai adresat vreodata unui cetatean apartinand acestei etnii cu „DUMNEAVOASTRA”?!?
    L-ai considerat vreodata pe tigan/rrom egal cu tine (ca om) ?

    Locuiesc intr-un cartier unde peste 50% sunt cetateni apartinatori acestei etnii…DAR INTOTDEAUNA CELE MAI MARI SCANDALURI LE FAC ROMANII/TARANII DE ASFALT/TARNACOPISTII ; MANELELE SE AUD INTOTDEAUNA DE LA FERESTRELE ACELORASI TARANI DE ASFALT SI NICIODATA DE LA TIGANI/RROMI (pe cuvantul meu!!!) ; ETC ETC ETC
    Mult mai des vei auzi manelele urland de la Dacia „tunata” a unui taran de asfalt …

    ASTAZI ROMANII SUNT MAI „TIGANI” DECAT TIGANII !!!

    Intradevar nici in cealalta extrema nu este bine sa ajungem… Pentru ca pe urma se vor trezi unii care sa ceara dauna vreo-50-100 de ani pentru cine stie ce nou holokost… Cel mai bine ar fi sa intelegem ca trebuie pastrat echilibrul unei balante a coexistentei sociale si ca diferentierile trebuiesc facute in functie de capacitatile intelectuale ale fiecaruia, in functie de munca depusa… nicidecum in functie de culoare, apartenenta la o anume etnie, religie …

  • Hector Brutacu
    Posted at 11:49h, 20 octombrie

    Post Scriptum:

    Abia acum am citit comentariul(link-ul) lui Sebastian.
    Subscriu in proportie de 99% la parerea expusa in articolul la care face trimitere link-ul (http://www.cochinescu.com/2008/08/rromii-in-romania/.) Foarte frumos si clar redat.

  • Nicu
    Posted at 12:07h, 20 octombrie

    Salut Serbanica

    Si daca as fi de acord cu tine in adancul fiintei mele….tot nu as fi de acord cu petitia respectiva. Daca de maine vreau sa-mi schimb numele din Denis in Bula, pentru ca Bula …stiu eu ce avantaje imi poate aduce, ma indoiesc ca cineva se va impotrivi.
    Ca locuiesc in case nationalizate din, ca refuza pe diferite motive sa-si trimita copii la scoala, ca isi plimba ostentativ mertanele si afiseaza un aer de superioritate dus pana intr-acolo incat devine umilitor….eu cred ca e doar vina societatii in care traim.
    Vorba imparatului Marcus Aurelius in Gladiatorul „Your faults as a son is my failure as a father „

  • me
    Posted at 12:22h, 20 octombrie

    ”ne gasim in fata unei dileme: romii trebuie sa-si schimbe denumirea sau noi?!” am trait s-o vad si p’asta! eu nu vad unde e dilema aici…pe bune, solicit lamuri.daca am ajuns sa luam in calcul schimbarea denumirii din ROM in ROU din cauza unor ”burtosii decorticatori de seminte si posesori de pagode” mi-e frica sa ma gandesc ce urmeaza 🙁 trist….

  • Alexandru Szasz
    Posted at 12:41h, 20 octombrie

    Și la codul limbii române (uneori confundat și ăla cu ROU deși nu este așa), (standardul ISO 639-2 de prin 1998) e „rum/ron” și „rom” pentru limba Romany. Aici ne-am nemțit ? sau de unde vine Rum ?

    ROU ăla datează din 1974, nu eram francofoni la vremea aia, conform regulilor aveam de ales preferabil între engleză și franceză.

    La limbi dacă le iei în ordine alfabetică, Romanian e înaintea lui Romany. O fi ajuns țiganul înaintea românului la coadă.

  • Teo
    Posted at 12:42h, 20 octombrie

    Romana: Tigan
    Germana: Zigeuner
    Engleza: Gipsy
    Franceza: Tzigane
    Spaniola:Gitano
    Italiana: Zingaro
    Olandeza: Zigeuner
    Portugheza: Cigano
    Suedeza: Zigenare

    De unde si pana unde i-am oficializati noi oare cu titulatura asta de „rrom” ?? …..ne-am turnat singuri cenusha in cap ca fraierii, ca sa avem ce suporta de pe urma asocierii „rrom-roman”. Si am ajuns acum sa scoatem castanele din foc cu tot felul de pseudo demersuri gen „petitii online”. A fost Hitler paranoic si dezaxat….dar a adulmecat foarte bine gunoaiele rasei umane.

  • Fan de tigan
    Posted at 13:27h, 20 octombrie

    Ar trebuie sa constatam in primul rind ca tiganii au o cultura care a traversat istoria fara probleme. Spre deosebire de romani ,ei si-au pastrat limba , portul , indeletnicirile . Sunt o comunitate extrem de puternica si unita . Europa face o prostie ca priveste spre noi cu dispret. Tiganii vor ajunge oricum si pe la ei. Asa cum azi la marginea oricarei localitati mai mari din Romania exista o comunitate de romi,la fel va exista in toata Europa peste 50 sau 100 de ani. E un ciclu care a inceput acum 1000 sau mai multi ani . Ei ne-au colonizat pe noi . Ce nu au reusit ungurii,rusii,turcii,nemtii au reusit tiganii.

  • Marele Han
    Posted at 13:40h, 20 octombrie

    Dragilor, voi vreti sa aprindeti cuptoare in plina incalzire globala? Nu e frumos. Uite o , cred ca asta ar fi solutia ideala

  • cheese
    Posted at 13:41h, 20 octombrie

    Sincer, nu stiu cat de mult conteaza cum le zicem. Ideea, zic eu, e sa facem diferenta intre rromi/tigani si cocalari, ca e o diferenta imensa. Exista milioane de cocalari in tara asta, cu mult mai multi de cat populatia de etnici rromi, care, pana la urma, nu sunt in unanimitate cocalari.

  • sorin
    Posted at 13:43h, 20 octombrie

    Rromii degeaba se bat ei cu pumnul in piept sau in gura….ca vor sa faca si sa integreze. Ati vazut voi rrom muncind si sa nu dea cu japca? Eu am vazut prea putini. In afara toti sunt cunoscuti ca romani…nu rromani. De aici si marile probleme la nivel mondial. Trebuie facut ceva sa se inteleaga clar. ROMANIA si romanii sunt o natie….RROMII sunt alta natie.

  • Cosmin
    Posted at 14:21h, 20 octombrie

    Problema este ca minoritatile au mai multe drepuri decat noi (majoritarii). Stiti versurile de la parazitii (nu mai tin minte numele melodiei), tre sa ajungem si noi minoritari ca sa avem drepturi.
    Iar de educat incercam sa ii educam (ma refer la scoli, universitati) doar ca vin la scoala din paste’n craciun pt a primi alocatie. Dar pe langa legile proaste din tara asta, noi romanii suntem foarte adaptabili la orice situatie si mai ales la prostie.
    Si dupa cum zicea Huidu, cred ca ne educa ei pe noi……….
    Iar ca sa fiu putzin OFFTOPIC: am inteles ca Marko Bela vrea sa introduca o lege prin care sa se oblige in scoli invatarea limbii maghiare. Daca vor sa invete maghiara de ce dracu’ nu se duc in ungaria?. Dar problema este ca in ungaria maghiarii din Romania sunt priviti aproape ca si tziganii la noi.
    NU SUNT SOVIN(am prieteni maghiari) si imi cer scuze dc am jignit pe cineva.

  • Adrian
    Posted at 14:22h, 20 octombrie

    Interesant este faptul ca cei care au postat pana acum mesaje la acest subiect nu considera „problema tiganilor” una de ordin intern. Mai clar: stimati concetateni, ati vazut ca in aceasta mareata Europa, unita economic si politic (cel putin se doreste acest lucru) nu face distinctie intre rromi(aka tigani) si romani…De ce? Pentru simplul motiv ca pe pasapoartele/buletinele lor scrie tot Romania. Deci din punctul lor de vedere suntem la fel, chiar daca (poate) ne comportam diferit(unii manelisti, altii nu).
    Ceea ce trebuie sa faca acest stat roman (care acorda cetatenie atat tiganilor, cat si romanilor) este sa isi educe proprii cetateni in spiritul noi Europe. E greu, stiu, dar nu putem sa mergem in continuare cu ideea ca atunci un tigan fura in Grand Place din Bruxelles si este prins si poate repatriat, guvernul zice „Eh, e tigan, ce sa-i facem”. Iar cand imaginea Romaniei peste hotare se contureaza ca fiind cea a unei tari de provenienta a infractorilor conducerea tarii sa se mire si sa spuna ca „nu-i adevarat, aia care fura sunt tiganii!” Nu am nici o preferinta referitoare la denumire: rromni, tigani, manelari, bengosi, cacaciosi, mucosi; sa le fie aleasa orice denumire pentru ca pana la urma tot cetateni ai Romaniei sunt, fie ca noua ne place sau nu acest lucru.
    Metoda rezervarii unor locuri in institutiile de invatamant pentru cetatenii romani de etnie roma este una care nu da rezultate, deci trebuie incercate altele pentru a-i educa. Masurile intreprinse pe la Auschwitz nu cred ca pot fi considerate umane, nu cred ca cineva se mai poate numi crestin dupa ce trimite alti oameni la moarte.
    Pana cand va ajunge Romania un fel de Suedia a responsabilitatii sociale, ramane valabila vorba lui Arghezi: „In tara asta prost facuta, rahatii fut in loc sa puta”.

    edit by serban
    am fost in iunie in suedia si tocmai votasera parlamentarii lor ,exact in timpul meciului nationalei, un fel de lege big brother in care statul asculta tot de frica teroristilor! n-as putea sa traiesc acolo imi ajunge cum aratam la bec pe vremea lui ceasca cu frica sa nu fie vreun microfon plantat acolo!

  • Indianu
    Posted at 14:55h, 20 octombrie

    Nu cred ca denumirea lor trebuie schimbata, ci nivelul lor de civilizatie. Tigani, rromi, tot oamenii aia sunt pe care ii stim cu totii… Ce mi se pare mie interesant e ca la o discutie pe tema tiganilor, toata lumea este impotriva lor, asta in conditiile in care cred ca 90% din romani asculta manele. Asa ca, nu ne plac tiganii dar ii imbogatim.

  • iOAN
    Posted at 15:07h, 20 octombrie

    voted!

  • Zoli
    Posted at 15:17h, 20 octombrie

    „Desi nu ma intereseaza proverbiala ura interetnica…”

    Serban,

    De ce ai inclus aceasta idee in articol?
    De ce trebuie pornita discutia de la aceasta „premisa”?
    De ce crezi ca ar fi adevarata?!…

    Care ar fi consecintele parerilor lui Danny – daca nu din punct de vedere moral, d.p.d.v. legal – daca ar fi fost publicate in presa off-line?…

  • tsiganu rom
    Posted at 15:48h, 20 octombrie

    tsiganii au o problema cu … civilizatia. sint refractari la civilizatie. asa fac peste tot. e traditia lor. mai putin aia care dau de gustul… apei. si se integreaza.
    trebuie un program special pentru baietii astia. nu toti. unii dintre ei sint chiar dastepti. mai dastepti ca multi romani.
    pe de alta parte, avem si noi, romanii o problema: citi dintre noi am angaja tigani, spalati, civilizati, curati, dastepti la firmele noastre? ce sanse reale le da societatea romaneasca tiganilor? eu am prieteni rromi. si sint super baieti si fete. muncitori , curati, cu liceu sau facultate etc. dar prejudecati la angajare sint cit cuprinde si nu numai acolo.
    cei care se nasc in satra acolo ramin si cresc daca nu se-ntimpla… o-ntimplare, un program „de civilizare” etc. dar in momentul asta sint convins ca sint alte prioritati si ca problema rromilor va fi luata in calcul abia peste… 20 de ani?
    totusi nu pot sa nu mai fac o remarca: exista o nuanta sovinista in comentariile unora. intre care il mentionez si pe initiatorul acestui articol, serban huidu. o zi buna, tovarasi!
    edit by serban
    daca o sa citesti mai atent articolul vei vedea ca nu cu tiganii am eu o problema ci cu ai nostri, astia romanasii verzi. Lectura placuta! Si nici petitia nu m-a convins. Nu am semnat-o! Atentie!

  • io
    Posted at 15:51h, 20 octombrie

    huidule, sper ca nu iti va scapa ultima dorinta a UDMR-ului, cea de a introduce maghiara in scolile romanesti…o mare aberatie si inca un pas spre telu suprem Ungaria Mare

    edit by serban:
    o sa vorbim si despre asta, desi prefer sa invatam de la unguri si de la tigani ce e bun si nu invers! si e adevarat ca unii maghiari(putini nu multi) au un fanatism atroce! e grav ca un moderat ca Marko Bela mai derapeaza!

  • Alina
    Posted at 15:53h, 20 octombrie

    Majoritatea televiziunilor promoveaza cultura si obiceiurile tiganesti , exemplu faimoasa telenovela Inima de Tigan, Regina , diferite emisiuni cu fel si fel de invitati .. RROMI binenteles si a lor muzica „maneleasca ” etc. .Nu inteleg de ce nu promoveaza cultura si obiceiurile noastre ale romanilor ca tara asta se numeste Romania nu Tigania !
    Daca erau oameni civilizati nu cred ca avea nimeni , nimic cu ei dar iti este frica sa mergi pe strada sa nu iti dea vreun puradel cu ceva in cap . Prosti suntem noi romanii ca i-am lasat in pace atata timp .. o sa ajungem sa fim intrusi in propria noastra tara !

  • marian
    Posted at 16:21h, 20 octombrie

    cum ? noi sa ne schimbam numele ? nu se poate, poi cum, tigani incep (la fel ca si maghiarii) incet, incet sa aiba autoritate in tara asta ? dar nu e nimic, asa a fost din totdeauna, Romanasi nostrii au fost si vor fi niste lingai.Daca tiganu vrea sa fie Rom, pe loc se modifica din tigan in rom iar apoi ne schimbam noi codul tarii … rusine sa ne fie suntem ultimii oameni, ne distrug tara tiganii si maghiarii si toate viniturile.Asta e, ce sa faci ? rromania, cea mai penibila tara … nimeni nu face nimic spre binele tarii, toti trag la buzunarul lor.

  • Marko Bela vrea ca si romanii sa fie obligati sa invete maghiara
    Posted at 16:31h, 20 octombrie

    Marko Bela vrea ca si romanii sa fie obligati sa invete maghiara

  • getodacus
    Posted at 17:02h, 20 octombrie

    pe wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Roma_people

    Deci…oficiali ei nu-s tigani sau gipsy…sunt Romani!

  • getodacus
    Posted at 17:08h, 20 octombrie

    Eu nu cred ca tiganii sunt de vina……ci romanii tiganizati! Un rrom sau tigan 100% nu deranjeaza cat deranjeaza un roman tiganizat,manelizat eventual steroidizat! hept hey

  • untipscump
    Posted at 17:45h, 20 octombrie

    Indiferent ca-si spune rrom, ca-si spune tigan, sau ce alta definitie isi mai trage..tiganu, tot tigan ramane…tot a tigan miroase indiferent cu ce D&G, Armani..etc se da…indiferent cu ce toale de firma ( de preferinta albe ) se imbraca, tot negru e….si chiar daca conduce ultimu model de Audi, BmW, Mertz…tot cu spaga si-a luat carnetu si habar nu are sa citeste …asa ca… rromi sau tigani..tot aia-i..!!

  • kraft
    Posted at 18:06h, 20 octombrie

    Abordarea in acest mod e cam depasita! S-a tot vorbit toti anii astia in felul asta! E nevoie de o noua abordare, mai moderna a problemei rromi/tigani (cum vreti) caci actuala (abordarea) a devenit perimata!
    In virtual subiectul e cam depasit, uzat!
    Lucrurile au devenit mai complicate: romani tiganizati, tigani romanizati, rromi, familii mixte …
    E destul de greu astazi sa mai tratezi problema simplist, ca acum vreo 20 de ani.
    Mie imi este indiferenta denumirea.
    Sunt fan al „Cronicii” de ani buni si sunteti super! E loc, insa, de mai bine! Bebelusele apar cam prea des si sunt aceleasi (uzura), antimanele (consumat) si ma opresc aici ca-mi sunteti prea simpatici (nu urmeaza nimic)!
    Daca ar fi sa enumar si partile pozitive as scrie un ditamai articolul asa ca ma opresc! Oricum le stie toata lumea!
    In rest va urez mult succes!

  • linus
    Posted at 19:38h, 20 octombrie

    nu ma intereseaza subiectul nici cat ma ridic de la birou ca au venit unii sa-mi dea niste bani…

  • Edy
    Posted at 19:52h, 20 octombrie

    Cand gandesti la o asemenea situatie totul depinde de predispozitie. Daca tocmai te-ai injurat cu un gras cu lantu la gat ca ala nu vroia sa se dea mai incolo ai vrea ca Hitler sa renasca si sa ii extermine pe toti. Dar daca ai avut parte de o zi buna vei fi de acord cu schimbarea numelor in tigani si atat.

  • dansan
    Posted at 20:24h, 20 octombrie

    tiganii au imprumutata intotdeauna parti din denumirea statului care i-a gazduit. Inainte de rromi.. ei s-au auto-intitulat romales.! Erau acel trib de cigan-i plecati din india.. facuti robi de catre .. anumiti latifundiari. Oameni fara capatai.. oameni fara civilizatie. Un fel de sclavi. Astazi.. ei conduc afacerile subterane ale acestui pamant! Numai noi stim cum ne batem cu ei. .. la furturi de curent, la furturi de masini..cand vine un „guvernant” sa ne trimita.. ca ..a avut datorie la tigani.. si ne trimit pe noi.. sa le recuperam ..bunurile.. masini.. de obicei! .. Noi intram.. intram in forta .. asta ne place.. le rupem gaturile.. Avem..mandat dat de judecator!

    Noi intram.. pe baza acestui mandat! Intram si.. ne protejam obiectivul! Ei vin cu sabii si tiganci.. Bai.. am muncit mult sa-i invat cum sa se apere de o tiganca cu pisat pe ea.. ..ca de sabii e usor sa te aperi… de obicei se trage.. . Iei sabia din mana mortului si o prezinti ca proba! .. cu amprente pe ea! .. Si dupa doua sute de A4 … scapi.. Evident ca-i ajutam si noi. Asa le-am spus si eu: trageti daca sunteti amenintati.

    Si la tigani.. nu tragem de obicei! Cu toate ca noi.. Dar vin diferiti oameni cu bani multi si ..prin superiorii nostri ne spun ca.. nu e cazul!

    Multi spun asa: pe buna dreptate: DE CE??.. eu am o casa/apartament.. si platesc energia electrica, si caldura..gazul! si platesc si mancarea zilnica! ..si imi platesc lunar datoriile la stat!

    Nu e asa! ..Eu ..dansan.. va spun ca si eu sunt in aceiasi „oala”.. SI am batut tigani care furau curent, am batut tigani care au violat fete , inainte de politie, am batut borfasi, Si nu imi pare rau. Am batut borfasi . Si i-am batut …bine. I-am batut.. pe unii,de moarte.

    dansan.

  • Anonim
    Posted at 20:45h, 20 octombrie

    Denumirea de gipsy pot sa va spun eu de unde vine. Englezii cand i-au vazut pe tigani i-au confundat cu locuitorii Egiptului care sunt si ei mai inchisi la culoare de unde a venit ma apoi denumirea de „gipsy” dar care nu au legatura cu tiganii nostrii.

  • Psycho
    Posted at 21:50h, 20 octombrie

    Recent a fost efectuat un sondaj de opinie in Italia, in care intrebarea era: “Credeti ca sunt prea multi straini in tara?”
    Rezultatele au fost dupa cum urmeaza:
    20% dintre respondenti au spus “Si”
    10% dintre respondenti au spus “No”
    70% dintre respondenti au spus: “E, pe dracu”!!!

    oare cati din cei 70 % erau rromi :))

    eu nu am nimic cu ei … dar sa plece in tara lor …sa plece prin spania ca aia mai au de cioarda acolo 😉 …

    poate doar noi ii privim altfel .. dar …. am impresia ca si altii au aceeasi parere despre ei

    e urat ca afara strainii nu stiu sa faac diferenta intre romani si rromi .. sunt foarte putini cei care stiu acest lucru

  • dr stoica
    Posted at 22:10h, 20 octombrie

    Tiganii, daca ar invata putin, ar ajunge mari cosmonauti. Sa plece cu totii la cersit prin alte galaxii.
    Tiganii, daca ar munci putin, s-ar face mineri, sa tot sape dupa carbune pana vor da de China.
    Tiganii, daca s-ar spala putin…ba nu, asta nu, ca s-ar lua de pe ei pana s-ar face suedezi. 🙂
    Intr-adevar, tiganii nu sunt toti la fel. Dar ai oare rabdare sa intorci si obrazul cu numarul 2 cand un tigan te plesneste din senin, te loveste cu maneaua sau te sparge la buzunar? Am prieteni tigani, si inca foarte ok oamenii. Sunt destui de treaba, scuturati, mai ceva ca romanii. Dar pentru toti ceilalti…exista Siberia. Sau ar trebui sa existe.
    Cine mama naibii nu-i lasa sa stea macar in ploaie ca sa nu mai puta? Cine-i impiedica sa-si tina mainile in buzunarele lor si numai intr-ale lor? Cine ii opreste sa dea cu sapa in pamant si nu in altii? Nu zice discriminarea sau legile proaste. De ce ne confunda vesticii doar pe noi, pe bulgari, pe albanezi cu tiganii? Pentru ca ne domina (nu numeric); pentru ca prea ne asimileaza; pentru ca ne reprezinta pe strazile Europei.

  • max
    Posted at 22:17h, 20 octombrie

    ai spus un mare adevar huidu……..ne-au stricat toata demnitatea in europa,cu muzica lor, furatu lor ,plozii lor si mustatzile lor ….sa crape toti + manelistii . cand mergi intr-o tzara din europa de vest si te intreaba de unde esti,ti-e rusine sa il privesti in ochi si sa-i spui omului ca esti ROMAN (asta daca stii o limba straina).concluzia mea:Romania pute….

  • acestea
    Posted at 22:50h, 20 octombrie

    Nu cred ca e roman care sa nu urasca tiganii, toti am fost afectati in mod direct sau indirect de existanta lor parazitara si toti ii uram, suntem antrenati sa uram tiganii si pe buna dreptate: impactul lor asupra societatii de astazi este nimicitor, suntem intr-o decreptitudine crasa , un dark age al civilizatiei romane din cauza unor scursuri, si generalizez fara nici o remuscare, tiganu` tot tigan e.
    La fel cum nu cred ca Huidu nu este afectat sau n`a fost vreodata de tigani, in nenumarate ori tiganii au fost luati in vizorul cronicii, chiar daca si cu o latura umoristica. Eu zic sa fii natural Serban, aici nu ai CNA si poti recunoaste ca urasti si tu , ca si noi, tiganii si tigania, traditiile lor infecte si stilul de viata molipsitor, sunt o molima a societatii fara nici o exagerare hitlerista.

    edit by serban:
    urasc tigania mai mult decat pe tigani! si urasc pe cei ce nu-s tigani dar care iubesc tigania! despre problema tiganilor si cum poate fi ea rezolvata vom vorbi alta data! si tocmai pentru ca aici nu e cna trebuie sa stiti ca asta e opinia mea!

  • Allen
    Posted at 23:23h, 20 octombrie

    În definitiv, problema reală nu ţine atât de felul în care li te adresezi, ci de modul în care ei se comportă şi de felul în care tu eşti silit să le răspunzi. Asta pentru că sunt şi ţigani de treabă, cărora nu ai ce să le reproşezi, însă sunt şi multe haimanale, care te fură în plină stradă sau fac „imagine” ţării. Am scris şi eu despre asta aici: http://snipr.com/4jj13

  • O-laie
    Posted at 23:37h, 20 octombrie

    Din moment ce Madalin Voicu se considera tigan si muzica tiganeasca este altceva decat maneaua rromilor, cred ca e mai corect sa le zicem tigani. Cum i-a lasat Dumnezeu.

  • marton
    Posted at 23:40h, 20 octombrie

    Stiti cum ar trebui sa fie tiganul?
    Ca si Dumnezeu’…
    Unul singur si invizibil.

  • bursucul
    Posted at 00:30h, 21 octombrie

    Sunt GRAMEZI de romani care beau constant in viata de .zi cu zi ,cantitati mirlane,mitocane de rom alb in crismele lor mentale.
    Petitia este formulata de niste prejudecati care neglijeaza ,injust, semantica adevarurilor care se exprima in aceasi masura,intensitate si in caracterul si comportamentul sutelor de mii de romani.puri.
    Daca manelele ar fi fost gustate numai de romi,la ora actuala pe piata muzicala din romania, nu s-ar fi auzit, simtit,indicii inalti de vinzare-consumare a acestui gen de muzica in comparatie cu alte genuri muzicale.
    (Ar putea fi catalogati ascultatorii Romani a acestui stil de muzica,,niste convertiti , SILITI ;inconstient ,in cultura fonica a persoanelor de etnie roma?
    Varianta de denumire,Rom sau tigan,nu schimba cu absolut nimic, situatia precara a educatiei si a proceselor cognitive din interiorul etic si civic al multor oameni , care in exterior difera unii de altii,doar prin contrastele de culoare,limba materna,religie,etc(dar la fapte,convorbiri in fata ochilor publici,sunt ,the same,o apa si un pamint)totul tine de vointa personala a fiecaruia de a abdica in mod constient de la apucaturile de prost gust si badaranele maniere.
    personal as propune o petitie mai Concreta care ii afecteaza pe toti alegatorii romani indiferent de etnia lor la acelasi Mod perceptiv , in care toate persoanele din romania care au ,facut ,FAC, si in continuare politica,sa fie declarate ,persona non grata. ,pe motivele 1,de subminare a economiei nationale,lezarea flagranta a valorilor morale,articolul 16,nimeni nu este mai presus de lege,articolul47,
    Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.articolul 135.punctul A ,F,,turistic,
    articolul 136 , Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, Fac .persoanelor la singular,obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
    pe scurt,Incompatibilitate profesionala demonstrata in 18 ani de catre aceste persoane, pe date Reale, in statisticille institutelor ,sufletesti de rind, de sondare a vietii si a calitatii.
    acestea sunt adevaratele problemele care trebuiesc solutionate in peisajul multicolor al vietii sociale din spatiul teritorial al Romaniei.
    Unica petitia valabila care se poate aplica de fapt, CERT in viata si in eliminarea elementelor negative ,este desteptarea romanilor la minte in proportie mai mare de 70 la suta.(citirea, intelegerea si altor articole din constitutia romana,ar lumina si mai bine,democratia,onestitatea si conformarile legitime la care ar fi trebuit sa ,se supuna din toata convingerea si inima,mai-marii alesi si investiti in posturi publice de alegatori,sa PRODUCA eficient in interesul alegatorilor,nu in interesul de partid,persoane afiliate,samd.

  • Marilia
    Posted at 00:46h, 21 octombrie

    E adevarat… noi suntem de vina fiindca i-am lasat sa promoveze denumirea asta de rrom si rromani in toata Europa si fiindca promovam cultura si obiceiurile lor in loc sa le promovam pe ale noastre (manele la greu, telenovelele Inima de tigan si Regina)… ati vazut vreodata emisiunea de la Discovery intitulata „The Lonely Planet” – editia Ungaria-Romania? Mi-a venit sa turb cand am vazut ce prezentau ei ca fiind Romania – castelul lui Dracula, o frantura din Sibiu, si o colonie de tigani, toti nespalati si stirbi, cu case din chirpici si cu sticla de tuica pe lavita! Asta era Romania pentru ei si imaginile acelea au facut inconjurul lumii!

    Sa tot lasam dupa ei… schimbam azi denumirea si peste 7 -10 ani vor veni si vor spune ca nu, ei nu sunt rromi, ca sunt gitani, pentru ca asa le spun italienii, spaniolii si francezii! GITANI! Si atunci iarasi le vom schimba denumirea, nu-i asa? Si englezii mai nou nici nu le mai spun gypsy… prietenii mei din Anglia mi-au spus ca ei acum sunt „travellers”… cica nu le mai convine sa fie gypsy… dar consternarea a fost aceeasi, va pot garanta: „Sunt atat de multi! De unde tot vin?! De la voi si din Bulgaria?” Mai ca nu mi-a crapat obrazul de rusine…

    Ati aflat stirea de azi? Ati vazut cu ce nou proiect de lege vine Marko? Copiii din Transilvania sa invete TOTI obligatoriu, indiferent de nationalitate, inca din clasa I sau a II-a, limba maghiara ca o limba straina!Va invit cu drag in orasul Gyula din Ungaria, unde copiii romani sunt pedepsiti daca indraznesc sa vorbeasca romaneste in afara orelor de limba romana!

    Romanii intotdeauna au fost talentati la limbi straine… asa ca foarte curand vom invata si maghiara si romani…

  • Psycho
    Posted at 01:03h, 21 octombrie

    Stiti … se zice ca tiganii nu fura .. ei fac sondaje de opinie in legatura cu veniturile :))

  • RanFan
    Posted at 10:35h, 21 octombrie

    @unu in plus

    complect – se scrie „complet
    ma indigna – LOL
    primii – „primi”

    Io zic ca mai bine i-ar baga in clasele 5-8 (sau 1-4) pe cei care „nu stie sa scrie in romaneste”. Problema rromilor este lipsa de educatie, nu natia, sau rasa, sau culoarea. O problema pe care, dupa cate vad, o ai si tu.

  • gerula
    Posted at 10:58h, 21 octombrie

    Cica, un tigan,un ungur si un roman au prins pestisorul de aur.Ca sa scape cu viata,pestisorul le indeplineste cate o dorinta.Tiganul si ungurul vor cate o tara frumoasa,bogata in care sa traiasca toti ungurii,respectiv toti tiganii din lume.Romanul il intreaba pe pestisor:”Le-ai indeplinit dorinta alora?”Pestisorul;”Da”.Romanul:”Atunci,mie da-mi o cafea!”.

  • TheBoss
    Posted at 19:20h, 22 octombrie

    Cu toate injuraturile pe care o sa mi le iau, iata parerea mea sincera:
    Manelele au fost „inventate” ca sa aibe si rromii/tiganii/gipsy-i stilul lor muzical, deh muzica populara romanesca nu era de ei. Dar sa fie acesta principalul motiv? NU ! …parerea mea… oare cum si-ar mai fi spalat oamenii banii, asa, intr-un mod „legal” si la vedere, daca nu dadeau cu sutele de mii de euro la un amarat de botez? 🙂 O fi apreciat stilul acesta muzical, dar … nu bate la ochi prea tare? Si ca sa inchei este un stil muzical, dar este acel gen in care, se abuzeaza (din nou parearea mea). Daca inveti sa lucrezi in Photoshop si inveti sa faci de exemplu efectul acela de oglina a scrisului / LOGOului, nu faci muuulte pana te plictisesti, doar de dragul lui? sau daca inveti sa faci o oala de lut, nu faci .. muulte ca doar stii sa faci? Ceva in genu’ se intampla si aici in manele, daca tot poti canta, pentru ca ai ureche muzicala, (nu suport ideea de ” ai voice” ” nu ai voce” ! Toti avem VOCE si ar trebui sa Ii multumim lui Dumnezeu pentru asta ! ) si incepi si canti si canti si canti nu conteaza ce, ai „fani” care asculta ce canti tu acolo, scoate pe banda tata, nu conteaza calitativ, scoate cantitativ !

    […] Parerea mea 🙂

  • Luci Sandor
    Posted at 19:37h, 22 octombrie

    Te-ai gindit sa muti spurcaciunile de pe forum pe blog, ca sa ai vizitatori multi? Ti-am mai explicat si acolo ca:
    – romanii adevarati sint locuitorii Romei si ai regiunii Romagna, unii dintre ei numindu-se asa de milenii bune
    – romanii s-au numit, de buna voie, in toate limbile pamintului, vreme de secole, de la infiintare si pina la 1948 „rumani” ( http://en.wikipedia.org/wiki/Etymology_of_Romania )
    – romanii inca se numesc „ruman” in limbile mai tuturor vecinilor, in franceza, germana, rusa, araba si chineza, deci riscul de confuzie e in capetele infierbintate
    – „rom” cu trei sau chiar patru de r sint sinonime cu „tzigan”. Ia niste almanahe de sinonime si vezi. O miscare pentru inlocuirea unui cuvint cu un sinonim pare o gluma.
    – romii se cheama romi in limba lor si in mlte din limbile lumii, si nici un decret, chiar contrasemnat de bebeluse, nu va schimba asta.
    O lege care sa suceasca un cuvint nu prea are sorti de izbinda la nivel mondial, dupa cum vad romanii pe pielea lor. Mai multi sorti de izbinda ar avea o redenumire a tzarii si majoritarilor, ca e mai putina lume de sucit.
    Deci nu ar fi nimic de discutat. Aaa, daca vrei sa iti umbli blogul cu porcarii produse de xenofobi, ca sa apari in toate cautarile de cuvinte obscene de pe google, si sa pari un ingeras nevinovat… atunci sa ne facem ca discutam. Pe cind un post despre manele sau despre traficul din Bucuresti?

  • dexter91
    Posted at 20:07h, 22 octombrie

    n-am nimic cu tiganii sau cu alte grupuri etnice dar le spus tiganilor ca la nivel international ROMANIA are 3 coduri dintodeuana si forever : RO , de la denumirea in romana si engleza si alte limbi de circulatie , ROU pt denumirea in franceza si 642

  • Eugen
    Posted at 15:45h, 23 octombrie

    Articolul e scris de o persoana care lucreaza in mass-media??? Jalnic

  • andrei_cluj
    Posted at 18:10h, 23 octombrie

    Serbane, sa iti spun o intamplare de azi. Doi tigani care veneau de la munca stateau pe marginea drumului, la o trecere de pietoni. Incercau sa treaca strada si nimeni nu ii lasa. Cand m-am oprit si i-am lasat sa treaca sa vezi mirarea in ochii lor. Mi-au si zambit si multumit. A fost o senzatie minunata. Tie probabil nu iti plac tiganii care fura (probabil 90%). Dar restul de 10% ce vina au? Tiganii din acest punct de vedere sunt ca romanii. Din cauza unor romani care fac ce fac prin Europa, ajungem incet incet, ca noi romanii sa fim stigmatizati ca neam. Crezi ca asta e corect?

  • Valul de pe ochi
    Posted at 20:58h, 23 octombrie

    Sa le schimbam denumirea? Nu cred ca numele este problema. Eu zic sa ii tratam ca pe egalii nostri, ca doar sunt oameni, si sa ii punem sa plateasca impozite, sa punem garda de finante pe ei, sa ne tinem de ei sa respecte legea, nu o fac, atunci sa faca o vizita la racorica, sa nu le permitem sa isi mai vanda copilele minore sub pretextul ca e traditia lor, sunt popoare care practicau jertfa umana ca obicei dar nu o mai fac, pedofilia e tot pedofilie indiferent de etnie si traditii. Romania e singura tara unde unei etnii minoritare conlocuitoare i se permite sa ocoleasca si sa indoaie astfel legea.Lumea evolueaza, trebuie sa evolueze si ei, practicarea unor obiceiuri care sunt ilegale in societatea de astazi, precum pedofilia nu inseamna ca iti conservi identitatea etnica.

  • TheBoss
    Posted at 22:55h, 23 octombrie

    @Luci Sandor: NO SHIT MAN ! mi se pare mise sau esti putin suparat pe viata ? :))

  • Andrei
    Posted at 22:14h, 24 octombrie

    Fratilor… (sunt roman:)) in loca sa va bateti capul cu numele incercati sa promovati imagiea ROMANULUI vis-a-vis de ce-a a tiganilor si daca va intreba care e diferenta dintre rrom si roman faceti ce-am facut eu in olanda, cand ma intrebau colegii daca sunt rrom sau roman, le-am zis ca au auzit gresit la televizor sau era gresit in ziar si alora (rromilor) noi le spunem simplu TIGANI ca toata lumea asta stie ce fac tiganii, dar oricum e aberant ce se intampla cu ciorile astea..pardon tigani. Mai zicea cineva ca ii discriminam ca suntem rasisti si ca nu le acordam nicio sansa.. pai cum pielea mea sa-i dai o sansa unuia care pute nu sIte as vorbste romaneste klumea si care doar se uita la tine si deja se gandeste ce sa-ti fure…sau ma rog dupa caz dispare ceva ceas sau portofel 🙂

    Cocalaru al mai mare

  • Andrei
    Posted at 22:17h, 24 octombrie

    ha ha ha racorica zici?? cred ca puscariile din romania si italia sunt pline cu ciori unde sa-i mai bagi??? Nu-i de ajuns ca fac destula paguba, acum sa le platim si sejurul la „facultate”?:)

  • Mihai Alexe
    Posted at 22:55h, 24 octombrie

    tiganii au mancat creierii romanilor prin manelele lor… haolo cati bani… da’ de ce sa nu cant io sa vada lumea ca am multi…. si romanii cu un iq mai mic decat media unei maimutze a inceput sa saliveze si sa-i idolatrizeze… observ ca muti incep sa vbn despre gutza si salam cum vorbesc altii de bill gates (ca altu’ nu mi-a venit in minte)… sau cine stie ce alta mare personalitate… persoanele cu un iq mai mare decat al maimutei si-au dat seama de nocivitatea acestora asculta al gen…
    „tigan” este o insulta folosita de manelisti intre ei… ex „bah u ejti tzigan” cum si prostii se fac prosti intre ei…
    sincer cand ma intreaba cineva pe net din ce tara sunt mi-e si frica sa zic romania sa nu cumva sa fiu confundat cu „cei-ce-nu-ar-trebui-numiti”…
    domnu’ huidu, io te ubetc si te respect… good job, good luck etc… etc.. bla bla bla… ce mai… sunteti cei mai tari (tu si gainusa)… tineti-o tot asa \m/\m/\m/

  • razvan the great one
    Posted at 16:43h, 25 octombrie

    prieteni nu cred ca ne confruntam nici pe departe cu o problema de esenta.pentru mine personal e tot dracu’ala.ca-i rom sau tigan are aceeasi valore…adica zero.am gresit oare atat de tare cuiva incat sunt obligat sa traiesc in acelasi oras si sa respir acelasi aer cu „rasa inferioara”?stiu,se vor gasi multi sa-mi spuna „rasistule,imbecilule,etc” .scriu in deplina cunostinta lucrurile astea si-mi asum tot ce spun. nimeni nu-mi va schimba parerea atata timp cat in metrou il vom asculta fara voia noastra pe florin salam la telefoanele mobile ale „fratilor romi” vom incuia usa cu 3 yale din cauza „fratilor romi” iar din masinile de lux conduse de „fratii romi” cu permise obtinute indoielnic nu-mi vor mai taia fata si nu se vor mai baga in fata mea cand au „cedeaz trecere”! cu stima -razvan din bucuresti.

  • NoBody
    Posted at 20:40h, 26 octombrie

    Poate gresesc, dar nu toti tiganii sunt o problema. Problema e reprezentata de cei fara nici o cultura, plini de ei, ce inevitabil asculta manele. Si am impresia ca cei ce se regasesc in descrierea mea nu sunt numai tigani, ci si asa zisi „romani”.
    Bine ziceati intr-o eminiune mai veche: sunt doua Romanii, noi facem parte din cealalta Romanie.
    Si pana la urma la ce cultura sa te astepti cu un invatamant asa de imbecil care pune accentul pe toceala inutila la care se adauga stirile de la TV unde 99% crime, violuri, etc. si lipsa de bani.

    Si daca tot veni vorba…….
    Anul trecut, dezbatand diferite subiecte cu cativa cunoscuti, nu stiu ce mi-a venit si am adus vorba de nunti(cu toate ca mai am pana la nunta, zic eu).
    Ceea ce m-a facut sa rad a fost intrebarea unui amic: „Cum, la nunta ta nu o sa pui manele?”
    Nu stiu unde o sa ajungem in ritmul asta…

    Oricum, (doar) noi sa fim sanatosi 😉 si… Rock RULLZZZ !!! Hai pa!

  • bia_dvb
    Posted at 22:04h, 26 octombrie

    JALE,vai si amar,nu conteaza cum o sa fie strigati tiganii,rromi sau tigani sau oricum,in sufletul unor oameni tiganul sau rromul e tot acelasi om murdar care fura si cerseste si acest lucru e foarte trist,e o porcarie,sunt tot romani si ei atat timp cat traiesc aici si Romania nu le-a dat nimic si nu i-a ajutat cu nimic,nu mai ziceti de tigani ca fura atata timp cat baietii smecheri din parlament va fura lunar si regulat,si care e diferenta?ca politicienii fura miliarde,dar nu sunt porecliti nici cum si nu sunt batjocoriti pe strada sau scuipati,pe ca poarta costum.Si tata e tigan si munceste si m-a dat la scoala,si nu m-a trimis la cersit sau la furat,si munceste 10 ore pe zi in Norvegia si nu a fost tentat sa fure,si spune ca e roman si e apreciat pentru ca e om nu pentru ce natie e,si multi tigani ar fi la fel daca ar merge la scoala,daca li s-ar da mai multe sanse,dar cred ca nici unul dintre voi nu ar mai merge la scoala daca in pauze ar fi strigat cioara si tigan si scuipat?cunosc multi copii de tigani care ar vrea sa mearga la scoala dar parintii lor spun ca e o prostie,o pierdere de timp,credeti ca e mai usor sa te trezesti la 5 dimineata sa mergi in sate si urli in piete cand afara sunt 0 grade?nu credeti ca orice copil ar prefera sa mearga la caldura la scoala si sa trezeasca la 7?a luat careva un copil de tigan de pe strada sa il intrebe de ce cerseste?NU,va intereseaza doar sa vorbiti urat de niste oameni pe care nu ii cunoasteti…

  • panem et circenses
    Posted at 07:55h, 27 octombrie

    Spui ca nu te intereseaza ura interetnica, dar cam asta e ideea care reiese din discutia pe care o propui.Nu ma intelege gresit, manelele si toata „cultura manelistica” mi se par de o prostie crunta si greu de egalat, insa nu uita ca Romania este (in teorie)un stat democratic unde fiecare are dreptul sa fie asa cum doreste. Tigani exista prin toate partile lumii,isi au cultura si obiceiurile lor, si vor continua sa existe, fie ca ne place sau nu.Se presupune ca tiganii sunt o minoritate, insa „fenomenul tiganiei” in tarisoara noastra este (sper sa exagerez) majoritar;de unde reiese, ca la matematica, faptul ca nu numai tiganii sunt cei care traiesc si gandesc asa. Vina, daca e sa aratam cu degetul pe cineva (desi am invatat ca nu e frumos),este a mass-mediei,care a transformat ideile unora cu multi bani si putina minte in valori si principii de viata.Insa in ultima instanta, e omul de rand, fiecare dintre noi (astia multi si cu putini bani)cel care alege; si de multe ori (mai mult sau mai putin constient) alege ceea ce majoritatea alege…pentru ca vrea sa fie in rand cu lumea sau pentru ca-i e prea lene sa gandeasca pe cont propriu.
    Intr-o societate unde „politica” e sinonimul lui „furt” si „batjocura” iar politia si alte institutii sunt sinonimul lui „prostie” si „coruptie”, cam cata greutate crezi ca mai pot avea valorile traditionale, cele „pozitive”,ca onestitatea, buna crestere, altruismul si asa mai departe? Ce gandeste un om de rand, caruia abia daca-i ajung banii sa-si cumpere mancare,atunci cand vede o persoana aproape analfabeta laudandu-se cu bani „fara numar, fara numar” pe la televizor? Nu ca e mai bine sa fii prost, sa ai noroc, sa-ti lasi scrupulele acasa, sa faci bani cu orice pret si pe urma sa te lauzi cu ei? Probabil.
    Un profesor de-al meu de istorie(poet amator) obisnuia sa spuna ca lucrurile nu sunt nici de un alb pur, nici de un negru pur, ci de infinite nuante gri.Eu, in consonanta, spun ca e foarte usor sa te lasi orbit de prejudecati, sa uiti ca ai si tu o sumedenie de defecte, sa te urci pe un piedestal si sa te apuci sa improsti cu noroi tot ceea ce nu-ti convine. Bine..bine..uneori exista situatii oribile si foarte clare, si oameni demni de tot dispretul, insa de cele mai multe ori „binele” si „raul” (asa cum le percepen noi)sunt asa de amestecate, incat nu ne mai putem agata decat de subiectivitate.
    Ceea ce vreau sa spun este ca inca mai cred in toleranta si in ideea ca nu toti tiganii sunt „niste rai”, asa cum nu toti romanii sunt „niste buni”.Probabil multi dintre cei de aceasta etnie isi duc viata in mod normal si incearca sa se descurce asa cum o fac si vecinii lor ceva mai albisori. Problema o constituie comportamentul celorlalti,al celor care apar mai mereu pe la stiri facand cine stie ce bazaconii si cu caracterul carora tindem sa-i etichetam pe toti.
    Si, hai sa fim realisti! Problema asta nu va disparea pana cand nu-i vom lasa sa se integreze si pana cand copii lor nu vor beneficia de egalitate de oportunitati si de sansa de a avea o perspectiva vizibil mai buna decat cea care li se ofera acasa(aceea de a se identifica, atinci cand vor creste, cu prototipul tiganului care fura si inseala pentru a-si castiga viata). Din punctul meu de vedere, educatia (si nu ma refer numai la cea de la scoala)este lucrul cel mai important in ceea ce priveste formarea caracterului unui om. Modelele, mai ales la varste fragede, sunt fundamentale…acum…depinde ce fel de modele ni se da sansa sa alegem…
    Chestia asta cu „urasc” nu vad spre ce solutie onorabila ar putea sa se indrepte…Fa-ma si pe mine sa inteleg: ce rezolvi urand? se indreapta ceva, sau…esti mai fericit daca urasti?
    In fine…si dupa ce am batut atata campii, revin la „chestiunea” pe care tu, draga Huidu, o aduci in discutie. Rromi sau tigani? Din perspectiva mea, e demna de zicala stramosilor nostri rom..ani X)”panem et circenses” .. bine.. mai mult „circenses” decat altceva… adica-te dumneata, incercam sa ascundem o problema reala si usturatoare in spatele unor nume (aia cu „presuletul” se potriveste de minune).Aceeasi Marie cu alta palarie… Fie ca se numesc romi, fie ca se numesc tigani, nu tot din Romania pleaca atunci cand ies in strainatate? Si nu tot in Romania traiesc si-si dezvolta activitatile atunci cand nu ies in strainatate? Daca ne simtim mai fericiti folosind eufemisme, atunci haideti sa le folosim, insa nu credeti ca miezul problemei este cu totul si cu totul altul?

  • andrushk
    Posted at 18:10h, 27 octombrie

    sa inteleg ca putinii romani care au demnitate si cultura sunt bagati laolalta cu manelistii si ametitii aia care nu stiu altceva decat guta, copchilu’ minune si slam? e grav…o sa ajungem sa fim considerati prosti daca nu stim 3 versuri de guta…sau daca nu fredonam laolalta cu manelarii din tren(care apropo nu stiu ca tehnologia a avansat si ca s-au inventat castile audio)…ce tara…ce oameni…inteleg ca trebuie sa ne diferentiem de rromi…dar in eforturile noastre sincere ajungem sa fim confundati tot mai mult cu pleava…hmmm si ne mai miram ca tara merge spre dezastru…

  • explorish
    Posted at 18:22h, 27 octombrie

    ma ia cu frig cand vad comentariile… n-am putut sa le citesc pe toate, ca simt cum ma intoxic, asa ca daca informatiile se repeta, cer scuze.

    daca ascultati bregovic, auziti expresii de genul „sao ROMA babo babo”; in muzica din Satra de asemenea „ai, ROMALE”, la fel ca si in Ternipe. Asa isi zic ei in limba tiganeasca, „romani”. nu stiu daca cu 2 r sau nu. asa stiau si niste rusi cu care tocmai am vorbit, le ziceau „romani” sau „tsigani”. deci e corect. ce formulare prefera – treaba lor. noi putem sa le zicem cum vrem, la urma urmelor le zicem nemtilor „nemti” sau „germani”, francezii le zic „allemands”, italienii „alemanni”, asta desi ei isi zic „deutsche” – nu se supara nimeni ca nu le respectam formularea.

    intr-adevar, nu mai departe de acum cateva zile m-au intrebat aceiasi rusi daca in romania tiganii sunt majoritari, ca ei asa astiu. e si usor de facut confuzia „rromani – romani”. dar mai mult decat ce imagine proasta au tiganii asta spune cum n-am fost noi in stare sa ne facem imagine buna. suntem totusi cu vreo 20 de milioane mai mult decat ei. la capitolul imagine, fix degeaba.

  • kookoo
    Posted at 07:39h, 28 octombrie

    huidule poti sa trimiti 100 de petitii.acum sunt alegeri si cum alesii tre sa fie mai catolici decat Papa, tiganu tot rrom se va numi ,in plus va primi di un domnu’ in fata ”sa se bucure pirandele ca e femei da gentlemani ce fusta lor”.
    si ce e mai trist, e ca minoritari rromi, cioare cum i alint eu cu drag, ei sunt cei ce se mai inmultesc in tara asta ca noi ne depopulam vazand cu ochii si o sa ajungem in curand minoritari la noi in tara.
    cum zicea un savant(nu ala vechi asta nou):
    SA TRAIM BINE!!!

  • Triunghi
    Posted at 04:41h, 29 octombrie

    Aveti probleme mai oamenilor… traiti in o lume imaginara si asta se observa foarte rapid, realitatea este alta: o CIOARA (rrom, tigan) nu se schimba. Nu mai spune tu Huidule ca suntem noi vinovati ca nu stim sa ii educam, nu pot fi educati. Fura, violeaza fete de 14 ani si scapa, comit crime, taxe de protectie. Asta este realitatea, exemplu real: mergi pe strada cu prietena (cred) si un grup de ciori infecte ti se adreseaza: CE MUIE I-AS DA LU’ ASTA DA LANGA TINE! Replica a fost sa ii dai lu mata ma si apoi sa trezit cu o sabie la gat taiat si batut si buzunarit. Ciorile sunt o prolema, vrem sa ii educam? ce educatie? voi sunteti prosti? cretini? va credeti destepti ca vorbiti in termeni elevati? nu ai cum sa inveti o cioara ceva bun… am fost martor la o discutie intre o cioara si un prieten, prietenul ii spunea de ce nu se angajeaza si sa traiasca normal: A SPUS CA ESTE O RUSINE SA MUNCESTI LA EI. LA TIGANI NUMAI PROSTII MUNCESC. HAI MA HUIUDLE FA-I TU BINE. NU CRED CA POTI SA II MAI FACI BINE NICI IN 1000000 de ani. II URASC DE MOARTE. NU AI UNDE SA TE DUCI DE EI. NU POTI SA STAI LINISTIT CA POATE TE UITI PRIN BAR SI ARE VREO CIOARA IMPUTITA IMPRESIA CA TE UITI LA EL. TIGANII NU SUNT ROMANI. DE CE RROMI? Chiar va doriti ca sa stie toata lumea ca rromi vin si se trag din romania? mama mama ce as lua unu din asta de isi da cu parerea dar el nu stie realitatea si direct intre ei l-as baga sa vada cum e REAL LIFE.

  • mityka
    Posted at 22:55h, 30 octombrie

    dragii mei concetatzeni indiferent de cum atzi vrea sa le ziceti tot nu scapam de EI ,cu toate ca ii vedem pretutindeni fura nu fura,canta nu canta,cersesc, se fac de ras atat pe ei cat si pe cei care-i reprezinta[ca natzie] pe unde umbla ,daca au sau nu ce manca .tot ce conteaza pentru ei este sa fie unitzi nu-si scot ochii unii la altii cum o fac romanii.chiar daca sau furat intre ei,sau violat,sau mai cine stie ce dracu le mai trece prin cap nu-si poarta rachiuna toata viatza,de poate ca-s mai intelpti si-s dau seama ca doar o viatza avem si trebui sa o traim din plin,nu sa ne facem probleme cu munca cu facturile si legile pe care nu totzi le intzelegem la fel.
    cat despre denumire tiganul e tot tigan,potzi sa te covingi singur intreaba un tigan despre un alt tigan ce natzie este si nu o sa ai nici o surpriza cand iti va raspunde ca e tot tigan

  • una
    Posted at 21:44h, 31 octombrie

    ba , daca s-ar spala si n-ar mai asculta manele,ci muzica lor tiganeasca,aia adevarata si traditionala,eu n-as mai avea nik cu ei! spala-se!

  • stefan
    Posted at 18:48h, 01 noiembrie

    Am doar o simpla vorba de spus si sper sa fiu inteles „Cum rachita nu-i ca pomul nici tiganu` nu-i ca omul ” sper sa nu fiu vazut ca un extremist sau altceva !

  • adam
    Posted at 19:59h, 01 noiembrie

    eu cred ca tigani e denumirea corecta

  • Anonim
    Posted at 23:28h, 01 noiembrie

    am ceva d zis.sunt tiganca,nu rrom sau rom,ma doare`n paishpe d tot ce s-a scris p pagina asta,un singur lucru vreau sa-l intelegetzi:invatzatzti sa facetzi diferenta!!!!nu toti suntem l fel!!!muncim,castigam un ban cinstit,dam „buna ziua” p strada si nu ne e rusina ca suntem tigani!cred ca sunt singura d etnie care a scris p-acii si chiar daca a mai vizitat cnv n-a cris descurajat,poate, d injuriile si d acuzele p kre le aduceti etniiei in cauza.Va rog din nou s invatzatzi s facetzi diferentza!!! nu toti oamenii suntem l fel,avem firi diferite,privim viatza fiecare in felul lui,avem diferite idei despre ceea ce inseamna respect si regula.Nu mai catalogatzi oamenii d lg voi,nu mai punetzi etichete! judecatzi oamenii dupa faptele lor si dupa modul de a se comporta in societate, nu dupa etnie,batonalitate sau alte criterii nominalizate la Radio Santz cum ca ar fi cele mai juste.

  • Baby Love
    Posted at 00:00h, 02 noiembrie

    frate..rromi sau tigani…acelasi tip de oameni il reprezinta…yo una ii urasc…frate…nu-s rasista..dar dk as fi „pentru o zi presedinte” as impusca kt de multi as putea….

  • eli
    Posted at 17:03h, 02 noiembrie

    eu am vrut sa/i integrez foarte tare pe tigani.fiica mea e in clasa intai la scoala si am invatat/o sa i accepte sa sejoace cu eisa vorbeasca cu ei ca si ei sunt copii iar fiica mea ascultatoare cum e asa a facut.dar sapamana trecuta mi a venit acasa cu paduchiasa ca o saptamana dupa ce am depasit faza cu psihoza paduchilor am inceput sa o invat sa nu se mai joace cu ei sa nu se atinga de ei si la ed fizica daca face la saltele sa poarte o caciulita.aveam ciuda pe tigani inainte dar acuma ii urasc.la cort cu ei paduchiosii mamii lor{a are 12in clasa}

  • eli
    Posted at 17:20h, 02 noiembrie

    nu stiu sigur daca o sa citesti dar tot iti scriu,te rog sa nu te mai legi de HUREZEANU la cronica,nu cred ca trebuie sa-l amesteci cu toate pitipoancele si toti dobitocii care-i prezinti la emisiune.stiu ca ai un raspuns inteligent la asta,dar mai gandestete.poate sa spuna uraganuri si tzuname pana nu mai poate nici unul din cei citati in emisiune nu va ajunge nici in inca 2 vieti la valoarea lui.mie mi-e simpatic si sa l pui in aceeasi emisiune cu kerida sau vadim brrrr.parca mi-a fost mie rusine cind va-ti dus la el sa-l intrebati de ruinuri.mai cautati in alta parte ca are balta peste

    edit by serban:
    d’aia l-am intrebat de ruinuri, pentru ca le-a folsit si nu le-a explicat de loc….da’ ce zici de uraganuri? si astea’s tot licenta? si, ca sa-ti treaca supararea, sa stii ca si noi il iubim pe Hurezeanu! mare om!

  • Eu
    Posted at 01:38h, 03 noiembrie

    Eu cred ca in realitate denumirea etniei din care faci parte nu ar trebui sa conteze….dar perceptia oamenilor se schimba in functie de aceasta.In general oamenii cand aud de tigani se gandesc la hoti,violatori si alte rele.Unii insa au in vedere si muzica lor deosebita,sufletul de artist al unora dintre ei si performanta in anumite domenii.Petitiile de genul acesta mi se par inutile….conteaza ce esti cu adevarat si cum schimbi(in bine sau rau) viata oamenilor.Aziam vazut un interviu cu Damian Draghici,exceptional om!Asta conteaza….in primul rand inainte de a fi tigani,romani,BASARABENI(CARE ORICE S-AR SPUNE SUNT romani)ETC SUNTEM OAMENI….Apreciez,bunatatea,performanta,inteligenta, creativitatea indiferent daca cel care le poseda se numeste rrom,tigan,roman(inclusiv BASARABENII),american sau francez

  • Angie
    Posted at 06:24h, 03 noiembrie

    Referitor la termenul de , el nu se refera exclusiv la persoanele de aceasta etnie (care in Marea Briatnie sunt numiti Romany Gypsies), ci la toti cei care calatoresc continuu in loc sa se stabileasca undeva. Aici in loc de caruta ei circula cu rulota, fac mizerie pe unde trec si fraieresc pe cine pot – dar repet, nu e vorba de o etnie in sine, ci doar de un stil de viata. Cei din Irlanda se mai numesc si pikies.
    In fine, denumirea, la urma urmei, nu e atat de importanta, si schimbarea ei nu ar rezolva nimic. De multe ori, in strainatate, rromii pretind ca sunt romani (in Madrid, o femeie cersea pe strada cu o bucata de carton in fata, pe care scria „sunt din Romania; ajutatima”). Dar adevarul e ca multi europeni sunt pur si simplu ignoranti cand e vorba de alte natii, nu au o parere inadecvata despre romani doar din cauza tiganilor. In cel mai bun caz, Romania se reduce la Dracula, Ceausescu si Hagi. Orice comportament ar avea unii tigani sau romani in strainatate, asta nu le da dreptul celorlaltor natii sa creada, si mai ales sa strige din toti bojocii, ca toti cetatenii romani sunt hoti s.a.m.d.
    Acum cativa ani de pilda, o profesoara plecata in excursie la Viena a vazut la aeroport un afis pe care scria „Romani, nu furati!”. Pe bune. Cum sa te simti cand le arati pasaportul, dupa ce vezi asa ceva? Altii au impresia ca Romania e in urma cu vreo 50 de ani. De pilda, niste elevi francezi explicau unor elevi romani – care culmea, vorbeau cu ei in franceza!- cum e cu semafoarele si cu albumele foto, iar o tipa din Spania (fara pic de rautate) intreba acum 3 ani o romanca daca a mai vazut un fier de calcat cu aburi. E chiar culmea cand te intelegi cu un strain pe limba lui, mai stii si alte 2-3 pe deasupra, si el crede ca tot tu traiesti in copaci. Mai tin mine si un dictionar (parca francez, nu mai stiu) care sub
    cuvantul „roman” avea o poza cu o satra.
    In Marea Britanie, afara de cativa englezi paranoici, singurii care ii urasc pe romani, confundandu-i cu tiganii, sunt polonezii – cred ca jumatate din populatia Poloniei s-a mutat aici :).
    Sincer, din cati polonezi am intalnit, TOTI m-au considerat ori tiganca, ori cersetoare, ori prostituata, fara macar sa stie cum ma cheama. Am cunoscut oameni din toate colturile lumii si numai cu astia am avut probleme. Am si locuit cu vreo 10 intr-un apartament, si cand m-au vazut prima data, din primul minut, cum au auzit cuvantul Romania, au vrut literalmente sa ma dea pe usa afara. Sunt sigura 100% ca polonezii contribuie enorm la raspandirea prejudecatii despre romani.
    Cat despre tigani si tiganie…Poate ma insel eu dar tigania le e atat de caracteristica romanilor…Ca isi pun pe ei toate bijuteriile din casa deodata e doar o dovada de prost gust a celor bogati in general, de parca doare pe cineva in partea dorsala cati bani au ei. Multi romani fac la fel, simtind nevoia sa-si afiseze in mod strident buzunarul doldora, sau macar sa se prefaca, luandu-si o masina scumpa pe care apoi o platesc in rate 10 ani. Cunosc cocoane care umbla cu blanuri hidoase pe ele si cu 20 de bratari, dar nu stiu sa manance cu gura inchisa. Nu se deosebesc cu nimic de tigancile cu bijuterii scumpe si o gramatica sub nivelul marii.
    Sfidand orice ratiune, manelele au prins, altfel fenomenul s-ar fi stins pana acum. Se spune ca romanii dispretuiesc tiganii, si totusi le imbratiseaza cultura – sau lipsa de cultura. Dar sa-i bagam pe toti in aceeasi oala ar insemna sa fim exact ca cei care ne judeca pe noi pentru comportamentul unora. Ce sa mai spun ca orice aluzie la Hitler si la Siberia ma umple de rusine pentru cei care scriu asa ceva.

  • Angie
    Posted at 06:32h, 03 noiembrie

    Voiam sa spun termenul de travellers la inceputul comentariului de mai sus; cuvantul pur si simplu nu a aparut :).

  • doareu
    Posted at 11:59h, 03 noiembrie

    Sunt si eu curios cati dintre TIGANII astia platesc taxe la stat.Si sa-i vezi ce masini si ce case!
    Asta e o mare problema la noi in Romania!
    Despre asta nu vb nimeni si sunt curios de ce.
    Cat despre denumirea lor..acum 5 min am semnat si eu petitia.

  • Oana
    Posted at 18:04h, 03 noiembrie

    Mi se pare o prostie totala ce se intampla in tara asta. Sunt rasista si o recunosc cu demnitate . Pur si simplu nu ii suport pe asa zisi rromi din simplul fapt ca am avut de tras multe ponoase de pe urma lor.Batai nejustificate , injuraturi si scuipaturi la fel de nejustificate. M-am saturat sa imi intreb prietenii din alte tari ce parere au despre Romania, pentru ca singurul raspuns pe care il capat este ” Ohhh you`re the gipsy nation”. Nu nu suntem cu totii rromi, tigani sau cum le spun eu „Poiana” . Suntem o tara cosmopolita si atat dar educarea celor de afara cu privire la ceea ce suntem noi cu adevarat depinde doar de noi, romanii.

  • Thunderstruck
    Posted at 11:44h, 04 noiembrie

    In putinii ani de viata pe care-i am pot spune cu mana pe inima ca as extermina rasa de „rromi”, nu aveam nimic cu ei, dar uite ca soarta a facut ca sa lucrez in una din primariile de sector, cum mama dracu se face ca astia au intaietate, se fac concerte pt ei, sunt chemati la targurile de mesteri(tiganii cu ibrice, margele si alte tampenii), pt ca daca nu ii chemi fac scandal, daca ii chemi te faci de rahat pt ca de asa sunt ei saracii tre’ sa manance o paine si sunt mai bine imbracati ca mine de 10 ori, de ce de fiecare data tre’ sa ma feresc cand plec de la munca pt ca la la Piata Muncii e un cuib de tarfe drogate si de tigani morti de beti care daca nu esti atenti ti-au si ‘ciordit’ geanta? De ce in propria tara am ajuns sa ne ferim de ei mai rau ca de dracu si nu care cumva daca vrea unu’ sa te faca la buzunare in R.A.T.B sa te puna dracu sa zici ceva ca nu stii cu ce te alegi…ce atat RROMI, TIGANI nene ca ei asta sunt…si in ziua de Pasti!

  • Digital Elf
    Posted at 18:08h, 04 noiembrie

    tiganii care nu sunt din romania, cum isi zic? tot rromi?

    problema de baza este: de ce tiganii din romania isi spun rromi? nu pt ca vor sa foloseasca romania drept pavaza? pt ca ei nu au tara, sunt pe drumuri prin toata lumea de milenii. saracii, cauta si ei un loc de propasire, unde sa poata shede in liniste ca s-or fi saturat de migratii.

    noi suntem un popor tolerant, bleg si mamaligos, as zice de-a dreptul pupincurist, calitati pe care le acoperim cu denumirea de „ospitalier”. astfel, am lasat sa vina la (peste) noi evrei, sasi, unguri, tatari, rusi, polonezi, tigani si mai nou chinezi, vietnamezi si mai stiu eu ce sunt orataniile alea de au aparut de cateva luni prin carrefour si cora cu zecile…

    astfel, tiganii din romania si-au zis rromi, ca sa ii integram mai bine. dar revin la prima intrebare: tiganii din germania cum isi zic? dar cei din bulgaria, cum isi zic? (si nu vorbesc de tiganii romani plecati la furat si cersit prin vest, ci la cei care chiar nu au legatura cu tara noastra)…

    publicat si pe digitalelf.blogspot.com.

  • rsu
    Posted at 19:36h, 04 noiembrie

    tzigani/romi si romani, eu nu prea vad diferente. Pana si in cartea de istorie noi suntem scrisi ca un popor de hoti si criminali. tigani sunt pusi pe rele de obicei dar asta din cauza lipsei de educatie si a dorintei de a face bani si bani fara carte nu se pot face.

  • Stefan
    Posted at 22:17h, 04 noiembrie

    sal daca va mai aud astia cu:vai se iau de rromi pe la stiri imi vine sa borasc auzind astea de o infinitate de ori imi dau seama ca voua va place cand va dispare portofelul sau va luati o bata in cap ca ise parea la unu ca te uiti ciudat la el.
    e clar suntem o tara manipulaata cum vor unii smekeri.app pt tti cei care zic ca nus manelisti si zic ca urasc manelele si defapt se uita la toate prostiile gen Inima de tigan sau cum sor mai chema le dau un sfat sa se spanzure de lustra

  • xblade_tm_cat
    Posted at 04:42h, 05 noiembrie

    eu sunt prea simplu, pragmatic si lenes ca sa impart lumea in atatea categorii,
    albi, negri, galbeni,rosii, verzi, romani, tigani, unguri, nemti, arabi si lista continua

    in schimb am gasit o strategie, conoaste fiecare presoana fara prejudecati, fara sa conteze culoarea sau non-culoarea, sau daca e gras , slab, inalt, ras in cap sau cu plete, cunoaste-l si dupa ce-l cunosti gandeste-te daca merita sau nu sa-l consideri om….daca da, felicitari, ai un nou potential prieten, daca nu, mergi mai departe.

  • Aurel
    Posted at 20:27h, 05 noiembrie

    Un comentariu mai intarziat.
    Acum ca d-l Obama a castigat in SUA, urmeaza ca la noi sa castige tot un cetatean de culoare. Ca pe restul le-am avut… Nu mai avem nici un pic de respect pentru noi, pentru tot ce a insemnat tara asta, cu bune si cu rele, pentru cei naivi care au murit pentru niste idealuri si pentru „tara”, iar acum ne lasam calcati in picioare, batjocoriti si facuti de ras de o etnie care nu are tara, traditii, nu are trecut sau viitor, iar in loc sa incercam sa-i civilizam cum si noi am fost civilizati de altii, ne tiganizeaza ei pe noi pe zi ce trece prin manele, filme ipocrite si de toata jena despre ei, tupeu maxim, „smecherii” de tot felul ridicate la rang de lege, mizerie si chiciuri, iar toate acestea au fost imbratisate foarte repede de restul cetatenilor. Asa ca nu conteaza cum ii numim atata timp cat in scurt timp ne vom numi toti la fel indiferent de origini.

  • nobody
    Posted at 16:15h, 06 noiembrie

    de ce sa ne complicam sa-i redenumim??? nu mai bine le dam ctrl+alt+del?? e mai simplu, mai la indemana si mai ieftin (cred). serios! cat poate sa coste o jumate de litru (sau kg) de TNT???

  • Oana
    Posted at 23:24h, 06 noiembrie

    @Stefan: ai dreptate stefan cred ca le place 😉 pentru ca altfel nu imi explic cum ei ii accepta asa de usor, sau mai este o varianta nu au patit-o niciodata dar credeti-ma cand va luati bate pe spate shi va taie cu ciobul pe spate sau va treziti fara 80 de lei si fara portofel ii urati pana in maduva spinarii poate chiar beyond it

  • Cristi Raza
    Posted at 22:05h, 07 noiembrie

    Important nu este de unde au venit, părerea mea ci faptul ca de sute de ani nu reușește nimeni sa ii integreze în societate. Mai mult chiar indiferent cit ai încerca, cred ca nu vei reuși nimic. pentru ca este vorba de instrucțiunile genetice pe care le are fiecare individ. Pare absurd dar acesta a fost și motivul invocat de savanții naziști. Ei au avut dreptate în acest caz, iar noi le am pus doar etichete.

  • Arhip Ioan
    Posted at 20:28h, 12 noiembrie

    Nu cred ca vorbim degeaba. Doar ca nu se face nimic. Totul este la faza de povestii…..

  • deea
    Posted at 02:36h, 15 noiembrie

    Oameni buni!cata degenerare!Cat rasism!cata lipsa de Dumnezeu! Bine….voi il iubiti pe Dumnezeu…dar…da-i dracu pe tigani, ei nu sunt oameni, ei nu intra la „iubeste-ti aproapele” Nu? Nici rasisti, nationalisti extremisti nu sunteti!!! dar….da-i dracu de tigani imputiti!!!
    fratilor aveti probleme!!!V-ati gandit vreo data ca orice comportament deviant are o cauza??Credeti ca 600 de ani de robie, urmati de 200 de ani de ura ar putea sa fie cauza pt care romii nu sunt cum trebuie???Poate si faptul ca minoritatea copiaza majoritatea este o cauza. Noi romanii suntem un neam de hoti, violatori, criminali. sigur, exista o cauza si in cazul nostru, nimeni nu se naste cu coportament deiant. Deci, ei de ce ar fi mai buni decat noi???
    Cat timp am citit cateva dintre mesajele voastre mi-a fost rusine ca sunt romanca!!!

  • Panseluta
    Posted at 14:15h, 17 noiembrie

    romi sau tigani?! gresit eu zic ca doar tigani si ar putea sa ramana tigani… oricum incet incet pleaca de la noi din tara in alte tari, scapam de ei :)) da problema e ca in buletine sunt romani… si din cauza asta suntem comparati cu ei.

    ps: dar sunt si multi romani care se comporta ca niste tigani. chiar foarte multi

  • ALIN
    Posted at 12:45h, 13 martie

    ok uite…eu am studiat aceste lucruri romi,tigani,rromi…ok si uite!Romi inseamna sclav iar tigan reprezinta niste oameni din trecut care purtau turban si erau conducatori de triburi…ok uite,Cum ar vrea sa li se zica?Sclavi sau purtatori de turbane?

  • LeHHEL
    Posted at 14:49h, 03 septembrie

    Cel care a scris mesajul (care l-a postat Huidu) el singur da cap in cap cu ideile.
    Daca avea deja o idee preconceputa despre Madonna, ca e imorala, ca e asa si pe dincolo, de ce a mai mers la concert? Stia deja cum e, ca e nonconformista, si probabil va face ceva care sa ramana o amintire.
    Nu am fost la concert, am vazut doar la stiri si pe net afirmatia Madonnei, dar personal nu o pot condamna. Adevarul ca discriminarea exista, asupra romilor, asupra homosexualilor, asupra multor alte lucruri. Ea a incercat sa atraga atentia ca trebuie sa fim mai toleranti. Personal o admir (desi nu ascult muzica ei – traiasca AC/DC, Metallica s.a.m.d) nu multi faceau acest gest. La fel de adevarat e ca discriminarea exista si in USA, poate era la fel de binevenit sa faca un asemenea gest in tot turneul, in fiecare tara.
    Ca nu a cantat asa cum se asteptau multi? Asta e, mult mai bine ca Enrique Iglesias :-), dar mai prost ca Bruce Dickinson …. hehehhe

  • Cris
    Posted at 21:28h, 03 septembrie

    Unde esti tu Tepes Doamne!!!!

  • George
    Posted at 20:42h, 05 septembrie

    Salut!Atata timp cat nu imi provoaca mie personal ceva neajunsuri,atat minoritatea etnica rroma sau tiganeasca(tot o mizerie)cat si minoritatea homosexualilor(o depravare)imi sunt indiferente.Desi nu e bine pentru ca sunt multi care gandesc ca mine si ne pomenim maine-poimaine ca o sa ajungem noi, romanii ,o minoritate si etnica si sexuala.Se inmultesc astia ceva de speriat(mai ales tiganii)si ies din ce in ce mai des in public(mai ales homosexualii).Nu sunt un radical dar trebuie sa luam atitudine pentru ca se vede clar ca si Europa nu prea mai face diferenta intr romani si rromi.Cat despre „implicarea „Madonei in problema asta ,a fost ceva de prost-gust,total neinspirat.Cine a sfatuit-o sa spuna ce a spus i-a facut o mare defavoare pentru ca ia cam stirbit imaginea.Care imagine a fost serios „ruinata” de prestatia de amatoare din timpul spectacolului.Spectatorii si mai ales fanii au venit in numar mare sperand la ceva senzational si ea si-a batut joc de ei.Pacat!Ce pretentii sa mai avem atunci de la artistii cu mai putin renume daca tocmai un superstar se comporta asa.Sau poate ca tocmai astia „mici” ar putea sa-i dea lectii pentru ca ei se straduie se „performeze”cat mai bine si sa-si multumeasca publicul.Sunt curios daca si in celelalte tari unde a concertat s-a comportat la fel!

  • bakowia
    Posted at 15:17h, 09 septembrie

    Eu personal as dori sa fie denumi-ti ”vietasi” toate exemplarele astea de primate despre care se vorbeste si care traiesc din furat, cersit, tilharit, prostitutie,vanzari de copii si altele. Celor care muncesc si traiesc in buna intelegere cu vecinii (traiesc intr-un cartier in care traiesc ambele exemple) ar trebui sa l-i se spuna cum vor ei. Parerea mea.

  • maxx
    Posted at 18:22h, 10 septembrie

    sa se revina la tigani. lor nu le place sa li se spuna tigani, li se pare ca e murdar, discriminatoriu. ma apuca si risul. pentru mine vor fi intotdeauna tigani. bine, ca peste 50 de ani tara se va numi, probabil, romania, fara „a”-ul cu caciulita. la citi se nasc sint sigur ca ne vor intrece in citiva ani. nu zic mai multe, insa…..ce idee buna a avut cioroianu, si noi l-am injurat. 🙂

  • dark angel
    Posted at 19:31h, 04 august

    Mie , sincer , nu-mi plac tiganii. In primul rand , nu e zi in care sa nu vina o tiganca ( tanara si buna de munca ) si sa-mi ceara ” 10.000 ” sa-mi ghiceasca in palma . Ea nu vine singura , ci mereu insotita de cei 30.000 de puradei care ori imi cer bani , ori se uita intr-un fel cam tamp la mn sau mai bine spus la buzunarele mele . Daca indraznesti sa-i refuzi , sunt in stare sa-si bage mainile in buzunarele tale ( am patit-o odata ) ca mai apoi sa se tina de capul tau folosindu-se de aceeasi poveste : ” Pai sa vezi ca am copii acasa si n-au ce manca . ” si daca le pomenesti de munca , ii jicnesti profund . „Romii” sau „rromii” cum le-ar zice sunt recunoscuti drept romani peste hotare si ne mai miram de ce fug strainii de noi ca de dracu’.

  • unu'
    Posted at 01:06h, 08 decembrie

    Salut, as vrea sa va zic ca imi pare rau ca traiesc intr-o lume in care exista oameni ca voi. Tare as vrea macar pentru o zi sa fiti pusi in locul romilor, si atunci sa va aud vorbind. Voi sunteti oameni urati, urati sufleteste. Am tot citit ca tiganul, fura,sparge sau mai stiu ce, dar romanul ce face?. Pe roman de ce nu il puneti la perete?. Vedeti voi oamenilor care va numiti oameni, nu stiu pe ce criterii, dar in fine, problema este la voi si nu la ei. O alta intrebare la care ar trebui sa raspunda fiecare persoana : Cu ce este mai presus romanul decat tiganul?

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.