Lectia istoriei si cum nu am invatat nimic din ea - Serban Huidu
2931
post-template-default,single,single-post,postid-2931,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Lectia istoriei si cum nu am invatat nimic din ea

In 2014 se implinesc fix 100 de ani de la inceperea primului razboi mondial cunoscut de multi su titulatura de Marele Razboi.

Ieri intr-o convorbire cu un prieten foarte apropiat, Horia, am desprins o idee foarte actuala. Referindu-se la interventia rusa in Crimeea cu scopul de a „proteja” populatia rusofona din zona, prietenul meu a concluzionat amar „si Germania a invadat Polonia cu scuza de a „proteja” populatia germana aflata in minoritate in Gdansk de atacul majoritatii poloneze. E vorba de doua razboaie diferite dar dupa cum stim, istoria se repeta si ultimele realitati arata ca nu am invatat nimic din ea.

th
In ceea ce priveste criza din Ucraina eu am alta versiune. Nu sunt adeptul Teoriei Conspiratiei dar se potriveste perfect in momentele actuale. Presedintele Putin, un liberal in gandire, nu cred ca face nimic fara a avea acordul Marilor Puteri-militare si economice.

Totul face parte dintr-un plan bine pus la punct. Planul a inceput cu eliberarea lui Hodorkwsky, dizidentul aflat in inchisoare in Siberia (in prezent stabilit la Munchen) si se va continua cu rezolvarea problemei Siriei si a Ucrainei. Mai pe scurt:luati-va Siria si spalati-va pe cap cu ea dar Rusia, in cazul „europenizarii” Ucrainei isi rezerva dreptul de a prelua Crimeea, teritoriu ce a fost cedat Ucrainei cand aceasta era republica Sovietica.
th

Asta explica si sovaiala cu care leaderii europeni au actionat! Fara gazul rusesc principala forta economica europeana, industria Germaniei ar fi zero. Deci europenii nu isi pot permite sa fie asa transanti ca americanii. Cred ca viitorul va apartine unei mari confederatii europeano-ruse care ,unindu-si eforturile si interesele, pot zdrobi tot: America, tigrii asiatici, Japonia sau China. Avem aproximativ aceeasi religie, Europa are tehnologia si Rusia resursele. Mai intai insa, europenii trebuie sa isi dea seama ca cetatenii rusi trebuie sa fie egali cu cei europeni. Facem un ramasag? Si vorbim peste 20-30 de ani!

15 Comments
  • Ilariana
    Posted at 20:26h, 02 martie

    asa e, nu va mai fi UE ci UE-R (uniunea europeano-rusa) 🙂

  • Mircea
    Posted at 21:11h, 02 martie

    Ucraina este un conglomerat alogen de natiuni rusificate (lituanieni in NV; polonezi in V; unguri si romani in SV; gagauzi, tatari, cerchezi, georgieni de-a lungul coastei nordice a Marii Negre) si rusi. Sigur ca, inafara de Rusia nimeni nu ar fi avut „autoritea” de a interveni dar cum asta deja s-a intamplat, sunt sigur ca tarile vecine si NATO nu vor sta degeaba si vor interveni ca parte a aceluiasi scenariu descris de tine. Amintiti-va cum ne-a trecut glontul KGB-ului si ungurilor pe la ureche in ’89 ca sa intelegeti ce vreau sa spun in privinta granitelor. Eu cred ca acum se scrie intr-adevar istorie la Kiev si vom depinde si noi mai devreme sau mai tarziu de urmarile evenimentelor de acolo asa ca fiti cu ochi-n patru.

  • Cezar
    Posted at 22:08h, 02 martie

    Pai stai asa putin, daca este sa pui cap la cap evenimentele, Hitler a fost mai justificat sa apere Gdansk-ul(Danzig) atunci cand nemtii de acolo erau infometati si persecutati(aprox. 95%)si polacii au decis sa nu mai lase transporturile Germaniei sa ajunga in zona aia pt ca nu-si mai permiteau sa plateasca taxele de transport in valuta internationala, ci in reichmarkuri. Apoi, polacii nu au acceptat de nici o culoare sa poarte negocieri, sa lase Germania sa construiasca o autostrada pana acolo, de referendum ca in Austria nici nu mai zic…La 2 zile dupa invazie a urmat masacrul asupra nemtilor din Bydgoszcz comis de armata Poloneza in retragere… Deci n-a fost chiar o agresiune nejustificata folosindu-se doar de un pretext…Nu?
    In Crimeea nu tin minte sa fi auzit de rusi infometati, de persecutii sau de masacre. Pana si ultimele declaratii a rusilor lasa de inteles ca lor nu le convine sa-l piarda pe Ianukovici de la presedentie.

    Eu cred ca mai justificat e incerci cu adevarat sa-ti ajuti cetatenii decat sa invadezi un stat doar pt ca il pierzi din sfera ta de influenta, nu?…

  • CosmiN
    Posted at 04:40h, 03 martie

    Da, interesanta ipoteza, suficient de bine argumentata. Si nu e in antiteza nici cu potentialele „State Unite ale Europei”.
    Si de asta imi place sa intru pe blogu’ tau. Totusi observ ca despre-ai nostri n-ai scris cam nimic cam demult. Ca explicatie iau si eu in calcul o posibil teorie a conspiratiei, dar chiar si daca e asa, nu ma deranjeaza, pentru ca „beneficiul” e 100% just…

    Sunt oameni „mici” cand or mai creste scriu si despre ei!

  • marius
    Posted at 16:08h, 03 martie

    Salut Serban,

    Mi-a placut articolul tau.

    Si eu subscriu la ideea cu Germania.
    O ideea doar – ce interes ar avea Germania in dezvoltarea – adevarata – a intregii Europe?
    Eu chiar suspectez ca Germania nu ar avea nici un interes ca tarile in Europa de Est sa aiba preturi la gaze la fel ca gazul importat de ea?
    Pai cu salariile mult mai mici din Europa de Est si preturi la gaze apropiate de Germania, economia celei din urma ar deveni necompetitiva.
    Pentru Germania este importanta o crestere a puterii de cumparare in Europa pentru ca ea reprezinta o piata de desfacere imensa pentru companiile germane.

    Dar este important in acelasi timp ca mediul economic din tarile din Europa de Est sa nu devina un competitor pentru mediul economic german.
    Evident, o parghie o reprezinta si controlul prin intermediul fondurilor europene – adica te pun pe tine ca tara mica din Europa de Est sa adopti niste masuri economice – uneori impotriva industriilor tale – in schjimb iti acord fonduri europene, In felul acesta devii dependent total de mine.

    Insa nu sunt de acord ca Europa ar putea deveni o problema pentru China.

    Nu are cum, in conditiile actualului sistem politico-economic.
    Europa este intr-o criza de sistem – actualul sistem economico-politic nu mai face fata.
    Tot mai multe joburi pleaca spre China – tot ce inseamna pana la urma procese de munca manuale – iar in locul lor – datorita nivelului de viata mult mai ridicat in Europa si America nu se pune nimic.

    In aceste condtii – in tarile dezvoltate – pentru a nu deveni o povara pe ssitemul de pensii – se creste varsta de pensionare – lucru care duce la somaj in randul tinerilor – deci este un cerc vicios.

    Din acest cerc vicios nu se mai poate iesi decat printr-o noua era – care este aceasta ?

    Era robotilor – care sa fie capabili sa execute produse care necesita munca manuala – asa reusesti sa pastrezi productia in tarile dezvoltate.

    In acelasi timp – munca robotilor trebuie impozitata – ca orice fel de munca – fondurile mergand in sustinerea scaderii varstei de pensionare – prin aceasta eliberand locuri de munca pentru tineri.

    Aceasta este pana la urma cheia iesirii din actuala criza.
    Economiile dezvoltate nu mai pot genera locuri de munca.

    Numai bine

  • marius
    Posted at 16:58h, 03 martie

    Iti arat un calcul pornind de la cele de mai sus:
    – un robot ar costa 50.000 dolari , amortizabil in 10 ani.
    Cum un robot lucreaza 3 schimburi (ca nu este om) – rezulta un cost de achizitie de 4.5 dolari/schimb/zi.

    Putem presupune ca garantia poate fi de 10 ani, dar sa luam in considerare ca pe perioada celor 10 ani ar fi cheltuieli cu eventuale update-uri si piese schimb de 2 dolari/schimb/zi (21000 dolari pe perioada celor 10 ani)

    Daca impozitezi munca unui robot cu 700 dolari/luna – rezulta (30 zile lucratoare -luna) – rezulta 1000:22:3 schimburi = 7.7 dolari impozit /schimb.

    Deci ar fi toatal costuri – 7.7+6.5+3,15 = 17.35 dolari/robot/schimb/zi

    Asta ar insemna un cost lunar/schimb = 520 dolari/luna

    Cred ca este un salariu competitiv cu cele din China – daca incluzi si impozitele din China.

    Daca te raportezi acum la milioane de roboti care ar produce incaltaminte, jucarii, electroinice, haine si alte produse rezulta o suma imensa.

    Deci un milion de roboti iti aduc un venit de 700 milioane dolari/luna numai din impozite – fara a pune la socoteala impozite pe profit si alte tipuri de impozite etc.

    Pe an inseamna 8,4 miliarde dolari care ar merge in plata pensiilor.

    Cum 50.000/robot dolari nu ii are nimeni, gandeste-te in ce faza ar intra bancile care ar acorda credite pentru afaceri de acest gen – alte beneficii si locurti de munca pentru oameni

    pe masura insa ce ar creste salariile in china cresti impozitarea robotilor.

    nu punem la socoteala faptul ca un robot nu face greva, nu il doare spatele sau nu are probleme acasa etc.

    Poti controla prin legislatie domeniile care au dreoptul de a folosi roboti – doar acolo unde nu devin un pericol pentru oameni.

    Numai bine

  • marius
    Posted at 17:04h, 03 martie

    Scuza-ma calculul de mai sus are unle greseli.
    El era facut dupa ce am studiat problema luand in considerare alte costuri.

    Corect era :
    7.7 + 4.5 + 2 = 14,2 dolari/robot/schimb/zi

    Asta ar insemna un cost lunar/schimb = 426 dolari/luna

  • marius
    Posted at 20:07h, 03 martie

    „Cred ca viitorul va apartine unei mari confederatii europeano-ruse care ,unindu-si eforturile si interesele, pot zdrobi tot: America, tigrii asiatici, Japonia sau China.”

    Un simplu calcul matematic arata ca asta este imposibil.

    Chinezii sunt 1,3 miliarde – pana in 2020, 600 milioane chinezi vor apartine clasei de mijloc – deci China va fi o forta incredibila la nivel de piata interna, nemaipunand la socoteala faptul ca tot vor ramane sute de milioane care vor lucra in continuare pe salarii de mizerie si astfel exportul Chinei nu va fi egalat de nimeni.

    UE – 450 milioane + 150 milioane Rusia + 60 milioane Ucraina (sa zicem) ~ 650 milioane – multi dintre acestia traiesc la limita subzistentei – 75% dintre ucrainieni + 60% dintre rusi + cateva zeci milioane de europeni traiesc in saracie – practic nici nu conteaza in consum.

    In afara de asta :
    – UE este in NATO – pentru multe tari aliantele militare sunt extrem de importante (Romania este una dintre ele)
    – marea Britanie nu ar sprijini niciodata o apropiere a UE fata de Rusia din motive evidente
    – UE si America de Nord vor sa incheie un acord de liber schimb – tocmai pentru a contracara expansiunea Chinei – UE vede in continuare interese mai puternice alaturi de America de Nord decat alaturi de Rusia de care o leaga considerente exclusiv economice (si de multe ori nebazate pe acelasi sistemn de valori – vezi cazul Ucrainei de acum)
    – Rusia nu are nici un interes sa devina parte a UE – nu ar mai putea avea politica protectionista si nu ar mai putea folosi in scop politic gazele – care reprezinta instrument de presiune de multe ori
    – Rusia isi vede viitorul mai degraba alaturi de China, brazilia si INDIA, decat alaturi de UE
    – Rusia actioneaza exclusiv in functie de interesele sale in Orient, africa – sprijinind pe fata regimuri dictatoriale – la fel ca si China daca intersele sale o cer – in UE daca ar face asa ceva sefii de stat – atunci ar iesi din politica – – PRACTIC UN POLITICIAN DIN OCCDENT CARE FACE ASA CEVA – SA SE AFISEZE ALATURI DE UN DICTATOR SI SA IL SUSTINA- ESTE LINSAT DE PRESA SI IESE DIN POLITICA

    China face schimburi comerciale de 100 miliarde dolari/an cu tari din Africa – beneficiind direct de resursele sale.
    Deci inca un motiv pentru care China isi va continua expansiunea – vede in Africa o potentiala piata – dar eventual si un loc de emigratioe pentrui propria poulatie daca va dezvolta Africa.

    Este motivul care ingrijoreaza Occidentul si America – care incearca sa schimbe regimurile dictatoriale din Africa.

    Ti-am dat , in mare, cateva idei care arata cat de diferite sunt lucrurile intre Occident, America , China si Rusia.

    Iar diferentele pleaca din modul de a privi lucrurile pentru fiecare in parte.

  • marius
    Posted at 20:47h, 03 martie

    „Fara gazul rusesc principala forta economica europeana, industria Germaniei ar fi zero.”

    Dar Rusia fara exporturile de gaze in Germania sau in Europa ar muri de foame imediat.
    Nu uita ca multe locuri de munca bine platite sunt create de firmele europene si americane in Rusia.

    Ce mare industrie are Rusia ? – metalurgie, siderurgie completnedaptat la concurenta mondiala – multe fabrici de pe timpul URSS – care consuma in draci energie si mai au resurse.

    Daca maine islandezii rezolva treaba aia cu energia termala din Vulcani care cica ar rezolva problema energetica pentru toata Europa, atunci sa vezi ce „mare dragoste” va fi intre UE si Rusia.

    O sa ii doara in spate de europeni de Rusia.

    Insa Rusia va intra intr-o era de mare regres, caci isi bazeaza forta exclusiv pe resurse.

    Sa nu crezi ca UE se sperie asa, daca spune Putin ceva.
    \

  • CosmiN
    Posted at 00:33h, 04 martie

    @ raspuns com.4: Ai dreptate! Imi place ce-ai spus! Felicitari! Mai luam in calcul si scarba pe care o provoaca, doar ca n-am amintit…

  • turbo
    Posted at 16:24h, 05 martie

    cam la asta ma gandeam si eu acum cateva zile, ce tot ii veneram pe americani cand in Europa sunt resurse pentru a detrona America. americanii vin doar cu ganduri de pace si au ajuns sa-i controleze pe toti cand ei tot ce fac a fost doar sa-i ‘pacaleasca’ pe europeni…

  • dregfac.ro
    Posted at 20:48h, 05 martie

    Chiar crede ti ca Europa doreste sa se certe cu Putinasu! Pai de unde gaze ?? Germanica,Franta,Italia si alte tarisoare 🙂

  • ADRIAN
    Posted at 20:21h, 07 martie

    Europa este la picioarele rusilor, este dependenta ca de aer de gazul si petrolul lor! Vladimir Putin poate maine sa ocupa TOATA Ucraina, Germania o sa le ia mereu apararea!

  • soso
    Posted at 08:39h, 12 martie

    cam da

  • Recuperare medicala Suceava
    Posted at 13:00h, 13 martie

    Super articolul!

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.