dupa 20 de ani... - Serban Huidu
1803
post-template-default,single,single-post,postid-1803,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

dupa 20 de ani…

Anul trecut in aceasta perioada scriam despre cele intamplate in 1989 asta.

Anul acesta, dupa o campanie in care a fost profanata si Piata Operei din Timisoara nu pot scrie nici macar atat! Raman la parerea mea, ca a fost una dintre puntinele ocazii in care mamaliga romaneasca a explodat, si inca ma trec fiorii cand ma gandesc la ruptura din 1989.

Stiu ca acum politica nu mai e la moda, ca e mult mai trendy sa te dai pe internet, ca e mai usor sa platesti cu cardul, ca in ciuda crizei putem calatorii unde vrea muschiul nostru. Stiu ca e mai prezent un videoclip cu Puya decat umbra comunismului, dar eu si probabil cei din generatia mea nu ne putem uita cati oameni curajosi au murit pe treptele Operei in Timisoara, pentru ca toate astea sa se intample acum!

Stiu ca trebuie sa treaca doua-trei generatii pana cand comunismul sa dispara din mentalul colectiv, si mai stiu ca marota anticomunismului i-a scos pe romani la urne, chiar daca cel ce condamna comunismul a fost la randul lui un comunist! Umbra ideologica inca este prezenta in Romania, si doar rostirea numelui face ca multi sa urasca cu inversunare ideea. Ura asta e mostenita de la bunici, tati sau rude, si uneori e inexplicabil cum multi tineri, care n-au trait ororile de dinainte de 89, marseaza la mobilizarea generala anticomunista!

Sa fie oare atat de indepartata ideea originala a comunismului? Nu as prea zice: de exemplu social-democratia din Germania e foarte aproape de dezideratul comunist ale inceputurilor: toti egali si bogati, nu cum eronat a fost tradus Lenin in rusa, „toti egali si saraci”! Nu mai vorbim de tarile nordice unde acest element al protectie individilui de catre colectivitate merge catre forme extreme.

Daca notam ca si bastionul liberalismului, Statele unite au virat spre stanga cu Obama cu tot, tare-mi e teama ca in viitorul nu prea indepartat, comunismul o sa revina, cu o fata umana, moderna si paradoxal, mult mai apropiata de indeile initiale, de la Marx si Engels citire!

Pana atunci, va recomand noua campanie de la kiss, cu care incercam sa vedem ce s-a intamplat cu adevarat in 20 de ani. Cu exceptia unor intamplari de trista amintire, cam nimic, si in afara de accesul in Uniune, desi nu eram nici pe departe pregatiti sa ajungem in ea, nu putem aminti ceva notabil legat de istoria recenta.

Pana la urma si Uniunea asta ne demonstraza inca odata, ca nu ne putem conduce singuri, ca Romania se va dezvolta, se va moderniza si va ajunge acolo unde-i e locul, numai impinsa de la spate. Astfel celebra zicala liberala, „prin noi insine” tinde sa devina istorie ca si curentul politic ce a lansat-o!

85 Comments
  • brutalistu
    Posted at 03:51h, 21 decembrie

    Pai da’ hai sa enumeram „castigurile”:

    1. Libertatea Presei – aservirea discreta la diversi poli economici permanenti sau de moment, „lucru” in domeniu si stiu cum e cu telefonul care suna si „n-o mai dam p-aia”. Mai multe televiziuni COMERCIALE pentru care nu conteaza ideea de formator de opinie si de educare a publicului ci „NUMARUL DE PRIVITORI” – nu conteaza cine sunt ei si ce invata. Onanisti care sa saliveze la craci? „Buni si aia, phoai de mine ce foame mi-e, ce bine ca-s multi! Io zic sa mai angajam doua!”

    2. Mai multe soiuri de salam. Vreo 500. Nu imi place niciunul. „Ai de unde alege ba! Pa vremea mea mancam cu soia!” Asa si? Am de unde alege sa fiu nemultumit.

    3. Prono la teve! Noaptea! Iuhu! fap fap fap!

    Ce am pierdut in 20 de ani?

    1. Justitia
    2. Educatia
    3. Sanatatea
    4. Agricultura
    5. Protectia Sociala
    6. Infrastructura

  • brutalistu
    Posted at 03:53h, 21 decembrie

    -later edit-
    4. Libera Circulatie prin UE.

  • Victor Dulu
    Posted at 04:00h, 21 decembrie

    Numai adevaruri spui Serban. Felicitari pentru campaniile deosebite de la Kiss Fm

  • vio
    Posted at 08:29h, 21 decembrie

    Cel mai bine ar fi sa incercam sa aducem in constiinta tinerilor de azi, nu numai frinturi despre ce a fost ci chiar adevaruri istorice.Copilul meu as vrea sa invete la scoala intr-un optional macar, ce s-a intimplat in cei 45 de ani de terore comunista.Constat insa cu amaraciune ca multi profesori de istorie sunt ancorati bine de tot in mocirla aceea cu mituri despre români ( care români?) si identitate nationala sau arunca propriile viziuni despre elemente care nu sunt inca pe deplin verificate.
    Nici sa minimalizam importanta unei actiuni in care milioane de oamnei au crezut, asa cum se intimpla in multe din luarile tale de pozitie, nu cred ca este bine. Iti reamintesc un lucru de care nu cred ca esti pe deplin constient si anume acela ca multi copii de 15-20 de ani care te asculta iau de bune multe din parerile tale( unele!). Vreau sa stii ca acesti tineri pot fi manipulati mental chiar si cu citeva glume sau citeva idei despre…comunism.
    Cu respect.SARBATORI FERICITE.
    plecatdeacasa.blogspot.com

  • dana
    Posted at 10:02h, 21 decembrie

    pentru ca suntem incapabili sa intelegem. suntem obisnuiti sa ni se dea, sa ni se spuna, sa ni se arate si sa ni ce ceara. am fost programati sa purtam ochelari de cal sa-l vedem doar pe cel ce ne „indruma”, nu si pe cei din jur. ca de altfel si sistemul nostru de invatamant superior, ce isi doreste bifarea cat mai multor stiinte in programa nu si intelegerea lor.

  • tata lu Lenin
    Posted at 10:48h, 21 decembrie

    asta cu..sua a virato la stanga..e tare in rest comentariu este ok

  • Lucy
    Posted at 10:52h, 21 decembrie

    Recunosc ca nu am mai fost de cativa ani in tara,dar totusi iau „pulsul romanesc” prin noii imigranti romani ce ajung aici. Inca persista acel”si noua ce ne da guvernul,statul,primaria etc?”Spun asta deoarece e vorba de mentalitate.Si asta e cea mai importanta in viata si evolutia unui om.

    Nu cred ca in decembrie 1989 a fost revolutie,ci doar un spirit de turma.Nu vreau sa jignesc pe nimeni,ci chiar vreau sa le multumesc celor care au crezut ca liberatatea merita orice.Prin faptul ca voi,ei,eroii din decembrie ati/au facut acel sacrificiu,eu am libertatea de a scrie ce vreau.Va multumesc.

    Probabil ca inceputul”revolutiei” a fost foarte bine planificat de catre cei dornici ca Europa de Est sa iasa din comunism. Probabil ca Occidentul,Gorbaciov si perestroika lui,USA si Papa Ioan Paul al 2-lea au fost cei „vinovati” de asta. Ceea ce a urmat a fost un normal si mult asteptat”destul”. Pentru ca vin din al 2-lea oras liber de comunism din acel decembrie 1989,am simtit intens acel spirit. Fac parte din generatia ta Serbane asa ca nu am participat activ la „revolutie”.Dar am auzit zgomotul manifestatilor si mai ales sunetul armelor. Cu siguranta nu le voi uita niciodata.

    Ce a urmat dupa-mai 1990,iunie 1990 etc.-a fost dezamagire totala si sfarsitul inceputului. Comunismul nu a murit in Romania,ci a imbracat o alta haina si are o alta palarie. De asta mi-e teama pentru Romania,pentru ca romanii nu mai au acel spirit de „destul”,ci cauta alte modalitati mult mai personale de a evita raul.Emigrarea este cea mai simpla dintre ele.La prima vedere.

    O mica corectura Serbane. America este o republica , si nu o democratie. Ceea ce se intampla acum in SUA este trist. Socialistii(numiti fiind si liberal-americani dar care nu au nici o legatura cu liberalismul din Europa ca orientare)au ajuns la putere si au cotit-o spre stanga foarte periculos,dupa cum bine ai punctat si tu.Dar am intalnit aici americani care lupta pentru idealuri,oameni care sunt dispusi sa riste tot pentru ca America sa ramana „Land of the free and home of the brave”.”Tea Parties-urile” sunt o dovada pentru asta.

    Asa ca eu cred ca mai este o speranta ca acel rau major numit comunsimul sa nu triumfe.Dar mai sigur putem vorbi dupa noiembrie 2010.
    Va doresc tuturor „Craciun fericit”!

    multumim Yankeeiule!

  • lucian88
    Posted at 11:15h, 21 decembrie

    salut serban , am scris ceva despre guess who si despre cum se misca treaba in muzica romaneasca , te rog sa arunci o privire http://altcevaa.blogspot.com . O zi buna!

  • oanna
    Posted at 11:48h, 21 decembrie

    Nascuti
    la inceputul anilor 70-89,

    Vedem acum in anul 2009 cum casa parintilor nostri este de
    > 50 de ori
    > mai scumpa decat atunci cand au cumparat-o si
    > realizam ca noi o sa
    > platim pentru casele noastre in jur
    > de 50 de ani.
    >
    > Nu avem amintiri despre primii pasi pe luna, nici despre
    > razboaie
    > sangeroase, dar avem cultura generala, pentru ca asta
    > insemna ceva o
    > data.
    >
    > Suntem ultima generatie care a jucat „Ascunselea”
    > , „Castel”, „Ratele
    > si „vanatorii”, „Tara, tara! Vrem
    > ostasi”, „Prinsea”,”Sticluta cu
    > otrava”, „Pac Pac”, „Hotii si
    > vardistii”, ultimii
    > care au strigat „Un doi trei la perete stai”,
    > ultimii care au folosit
    > telefoanele cu fise, dar primii care am facut petreceri
    > video
    > (inchiriam un video si stateam sa ne uitam a filme 2 zile
    > inchisi
    > in
    > casa), primii care am vazut desene animate color, primii
    > care am
    > renuntat la casete audio si le-am inlocuit cu CD-uri.
    >
    > Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazati, geci de
    > blugi de la
    > turci, iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider
    > de gasca.
    >
    > Noi nu am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grile
    > la admitere.
    >
    > Noi am fost ultimii „Soimi ai Patriei” si ultimii
    > „Pioneri”.
    >
    > La gradinita am invatat poezii in romaneste, nu in
    > engleza…
    >
    > Si am cantat MULTI ANI TRAIASCA nu HAPPY BIRTHDAY la
    > aniversari.
    >
    > Am sorbit din ochi Sclava Isaura, Beverly Hills , Melrose
    > Place , Twin
    > Peaks, Dallas .. si cine zice ca nu s-a uitat ori minte ori
    > nu avea
    > inca televizor.
    >
    > Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, si abia
    > asteptam sa
    > vina si la noi inghetata Magnum, sau pustile alea absolut
    > superbe cu
    > apa.Intre timp, ne consolam cu Tango cu vanilie si
    > ciocolata si
    > clasicele
    > bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate in cap
    > ne
    > provocau pneumonii.. Si uite un motiv bun sa nu mergem la
    > scoala.
    >
    > Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo,
    > si Michael
    > Jackson , si Backstreet Boys si Take That, si inca nu
    > auzisem de manele
    > singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care
    > nimeni nu
    > stia pasii, dar toti dansam!
    >
    > Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atat
    > de Abba,
    > si de Queen, cat si de noile nume gen 50 Cent si Britney
    > Spears.
    >
    > Am citit „Licurici”, „Pif”, Ciresarii,
    > si am baut Cico si Zmeurata si
    > ni s-a parut ceva extraordinar cand au aparut primele
    > sucuri „de la
    > TEC” fara sa ne fie teama ca „au prea multe
    > E-uri”, iar la scoala beam toata clasa dintr-o sticla
    > de suc fara
    > teama de virusi.
    >
    > Noi am baut prima Coca-Cola la sticla si am descoperit
    > internetul. Noi
    > nu ne dadeam bip-uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu
    > aveam
    > dolby
    > surround system, taceam toti ca sa auzim actiunea filmului,
    > nu aveam
    > Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris de care ne
    > plictiseam la o
    > luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap, pline de
    > praf.
    >
    > Abia asteptam la chefuri sa jucam „Fantanita”,
    > sau „Flori, fete sau
    > baieti”, sau „Adevar sau Provocare”, sau
    > orice ne dadea un pretext sa
    > „pupam pe gura” pe cine
    > „iubeam”..
    >
    > Noi suntem cei care inca au mai „cerut
    > prietenia”, care inca roseam la
    > cuvantul „sex”, care dadeam cu banul care sa
    > intre in farmacie sa
    > cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si
    > sa le
    > aruncam in capul colegilor, care am completat mii de
    > oracole, sperand
    > ca persoana iubita va citi acolo unde scrie „De cine
    > iti place?” ca ne
    > place de el/ea.
    >
    > Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca noi am
    > mers cu
    > bicicleta fara casca, genunchiere si cotiere, nu am avut
    > scaune
    > speciale in masini, nu am aruncat la
    > gunoi bomboanele care ne cadeau
    > din greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa
    > nu fie
    > desfacute de copii, nu ne-am spalat pe maini dupa ce ne-am
    > jucat cu
    > toti cainii si
    > toate pisicile din cartier, nu am tinut cont de cate lipide
    > si glucide
    > mancam, parintii nostri nu au „child proof the
    > house”, ne-au trimis sa
    > cumparam bere si vin de la alimentara, si cate un pachet de
    > tigari de
    > la tutungerie.
    >
    > Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie, noi am fost
    > martorii a trei
    > schimbari de bancnote si monede, noi am ras la bancuri cu
    > Bula, noi am
    > fost primii care au auzit-o pe Andreea Esca la Pro TV, noi
    > suntem cei
    > care mai tinem minte emisiunea „Feriti-va de
    > magarus”.
    >
    > Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de
    > „first-timers” …
    >
    > Daca citesti si ai cazut macar un pic pe ganduri, esti
    > de-al nostru !

  • Southern Star
    Posted at 12:55h, 21 decembrie

    Salut Serban,
    Iti scriu sa va doresc Craciun fericit, un an nou si mai bun, si mai plin, sa fiti la fel cum sunteti acum sa ne aratati mereu care este calea cea buna ca prin voi sa vorbim si noi!

    Sarbatori fericite Carcotasi!

  • x
    Posted at 14:44h, 21 decembrie

    Vad ca cineva zice ca „spui numai adevaruri”.
    In ultima emisiune spuneai ceva despre „vantu” .
    Si ala era tot adevar nu?
    Deci geoana a pierdut din cauza lui „vantu” nu?
    Nu din cauza serviciilor secrete, spagii electorale, si manevrelor?
    Hmm.
    Mda, spui numai adevaruri (pentru cine crede).
    serviciile secrete, spaga si manevrele nu pot strange 5 milioane de voturi! trebuie sa fii dus sa nu vezi cat de mult a contat greselile mogulilor pentru cel ce le-a acceptat tacit ajutorul! ura unor oameni cu o imagine indoielnica fata de Basescu si orientarea lor fatisa pro Geoana l-au facut pe Base presedinte! lasa-ne cu serviciile tale! vorba lui Ponta aia au furat mai mult decat noi!

  • Dan
    Posted at 14:52h, 21 decembrie

    Nu am prins acele vremuri. M-am nascut imediat dupa, in august 90 si ma intreb daca a existat macar un lucru atunci.
    Cred ca mai sunt inca sperante si vor aparea in timp. Trebuie doar sa vrem!. Oare este ceva transformat in bine Serban?

  • Dee
    Posted at 17:11h, 21 decembrie

    @brutalistu: pune si Sportul la categoria pierderi.

  • Dan Canada
    Posted at 18:06h, 21 decembrie

    Atita timp cit Romania nu repudiaza COMPLET comunismul, societatea romaneasca va continua sa fie o rana deschisa, singerinda.
    Musamalizarea la tot ce s-a intimplat si acapararea puterii din partea unora ca Iliescu, Nastase etc nu a facut decit sa ascunda si sa amine totul – s-a aplicat doar un bandaj incercind sa se uite ca rana e de fapt adinca. Peste toate s-a asezat usurel un sistem mafiot care, normal, a favorizat cu precadere aceleasi grupuri de activisti de partid, securisti, pupincuristi de diferite soiuri.
    Victimele comunismului (intelectuali de marca, preoti, tarani, copii, tineri) striga din morminte DREPTATE! in timp ce:
    – toleram pe firmamentul politic comunisti si neocomunisti/colaboratori de toate culorile,
    – legea lustratiei zace in sertarele Parlamentului,
    e cumva legea aia care a fost initiata de o doamna care a colaborat cu securitatea? ma faci sa rad!– activisti de partid si securisti-tortionari care au torturat si omorat oameni nevinovati sunt batrinei-pensionari care stau la caldurica si primesc pensii frumusele,
    – toti suntem ocupati sa subzistam, nimeni nu mai citeste nici macar Proclamatia de la Timisoara; ca sa nu mai vorbim ca s-a uitat de adevarata istorie a Romaniei de dupa razboi si cita suferinta a indurat acest popor in toti acesti 45+20 de ani…
    SA NE FIE RUSINE CA PUTEM TOLERA ASA CEVA !
    DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA PE MARTIRII NOSTRI !

  • NIMENI
    Posted at 20:13h, 21 decembrie

    Serbane,imi pare rau ca te contrazic,dar Basescu nu a castigat alegerile nici datorita servicilor ,nici datorita campaniei”anti”dusa de moguli;prin astea a influentat alegerile.Basescu a castigat de pe urma prostiei oamenilor(stiu,multi care l-au votat o sa-mi sara in cap,dar asa e).Nici acum nu imi explic cat de prost,ipocrit,adulator,pupincurist sa fii ca sa il votezi inca odata pe Basescu dupa ce,timp de 5 ani,nu a facut nimic,ba chiar mai mult,n-a stiut decat sa rada,sa ne ia in dispret si sa dea vina pe altii.
    Trebuie sa fii de o prostie extrema sa faci asta,exceptand cazurile personale(ex:daca cineva a avut/are o ruda care a fost ucisa/batuta de psd-isti,atunci da,le inteleg alegerea).Acum multi or sa zica ce i-a invatat Tatelul lor gen:”PSD-isti sunt comunisti,sunt pe mana cu mogulii,vor sa conduca tara si sa reinstaureze comunismul,etc”
    Astora care o sa invoce chestiile astea le amintesc:
    1.Basescu a fost un comunist si un mare securist pe vremea comunismului;
    2.A avut,dupa 1990,functii importante in stat-ministrul transporturilor,primarul Bucurestiului,presedinte-si nu a realizat nimic;
    3.Este un foarte mare mogul;impreuna cu cei din gasca lui cred ca au averea aproape cat PIB-ul Romaniei[vilele lui Videanu,Stolojan,Ioana Basescu,etc;averile(mare parte din ele nedeclarate),etc];
    4.Zicea de unu(nu-i retin numele pt ca nu m-a interesat persoana lui) ca este unul din cei mai mari mafioti ai lui Nastase(PSD) si acum l-ar fi vrut la guvernare;A fost la Grivco impreuna cu mogulii si acuza ca PSD-ul a fost la Grivco,de parca atunci cand a fost el era normal ,da’ cand s-a dus PSD nu mai era normal;
    5.L-a contactat pe Iliescu(tatal comunistilor),ca i-l ceara pe unu din partid sa vina la guvernare;
    6.Face Guvern cu PSD(comunisti,tineti minte??) si voia si cu PNL(cei manipulati si implicati in afaceri cu mogulii),dar a fost refuzat;
    7.Da vina pe PSD,PNL-isti pt incapacitatea ,in cea mai mare parte,a partidului sau,de a face ceva pt Romania,de fapt nu incapacitate,ci nepasare;
    8.Ar mai fi o gramada de motive,dar mi se face lene sa scriu atat;
    Stiu ca,voua,astora,care l-ati votat,indiferent de ce motive extrem de clare vi s-ar aduce,continuati sa spuneti ca Base e Zeus si sa ii pupati posteriorul si falusul,asa ca orice discutie isi pierde sensul si se duce spre ridicol,chiar depaseste aceasta zona.Cel putin,imi place ca Base stia ca sunt destui fraieri sa il voteze si,dupa alegeri,a mictionat pe votul vostru”Anti PSD(comunisti)” si v-a dat o flegma pe fatza cu punerea la guvernare a unora din PSD si chiar CU-CUrtarea celor din PNL.Da normal,voi o sa continuati sa il adulati,chiar mai mult,dupa aceasta flegma badjocoritoare pt ca sunteti fie orbi,fie cretini,fie prea adulatori.
    P.S.Romania este un „TRUCAJ ORDINAR”.Rusine,Dinu Patriciu!!!
    P.S.1.Stiu ca vor sari imediat pupincuristii lui cu injuraturi si cu cliseul”Tu esti un PSD-ist”,dar spre dezamagirea voastra va anunt ca nu am fost si nu am sa ma duc in viata mea la vot,pt ca de 20 ani aceleasi partide imputite(pd-l,psd,pnl,etc)se succed la putere fara sa le pese deloc de Romania si mi se pare o imbecilitate si o badjocura sa ii imbogatesc pe unii care apoi ma scuipa in fatza si carora nu le pasa deloc de mine decat in ziua alegerilor,asa ca fac ceva pe alegeri,pe candidati si ,in general,pe clasa politica;politicieni care,din pacate inca mai pot sa prosteasca destul de multi,ingrijorator de multi oameni care sa le asculte promisiunile lor jegoase si apoi sa ii voteze.Pacat ca pe langa aia sufera si ceilalti…Oricum eu as vrea sa se aleaga praful de Romania cat mai curand,sa mai fie si o revolutie,de data aceasta mult mai groaznica,in timpul careia eu sper sa fiu plecat in alta tara,de unde imi voi dori sa se aleaga praful definitiv de Romania,sa dispara si sa fie asimilata de catre alt popor.”Ce-ti doresc eu tie/Jeg de Romanie!!”

  • Calin
    Posted at 21:58h, 21 decembrie

    Serbane, duminica trecuta eram in „Dragului”, la Predeal, cand ai intrat. Primul gand a fost sa ma ridic si sa vin spre tine, apoi am-am razgandit. Probabil iti doreai o duminica linistita, cu prietenii, si as fi fost deplasat.

    Asa ca am asteptat sa ajung aici ca sa iti spun ce ti-as fi spus atunci:

    Respect! Bravo! Sarbatori fericite tie, doamnei tale si juniorilor!
    multumesc la fel!

  • Ochi Albastri
    Posted at 22:06h, 21 decembrie

    @oanna
    Cata dreptate ai!Ce vremuri frumoase!
    Sint de-al tau!(cu a din i)

  • cici
    Posted at 22:16h, 21 decembrie

    Salutare,as dori sa fac o rectificare- s-au jertfit pe treptele catedralei …la OPERA s-au strans si au strigat jos comunismul.Ai scris bine dar tot nu ajuta la nimic .Nu am suportat comunismul si am fost atat de bucuroasa cand a inceput revolutia , dar am ramas doar cu amintirile.

  • Cosmin
    Posted at 00:16h, 22 decembrie

    Desi eram doar un copil cand a avut loc LOVITURA DE STAT din 1989, pot sa fiu de-acord cu faptul ca avem mai multa libertate si diversitate in diverse domenii (gandire, presa, comert, s.a.), si daca stau sa ma gandesc cred ca este singurul mare avantaj pe care l-am castigat. De asemenea sunt de-acord cu faptul ca exista multe aspecte care lasa mult de dorit, cum ar fi invatamant, industrie, sanatate, si multe alte lucruri, voi care aveti ceva mai multi ani, le stiti mai bine. Exista asadar lucruri dupa care tanjim cu totii din ambele variante de docrina, sau ideologie.
    Am vazut in aceasta seara(luni) la tvr un documentar german despre revolutia romana sua lovitura de stat cum ii zici tu! a fost exceptional, ar trebui sa-l vezi si ai avea multe raspunsuri la intrebari!

    Iar ceea ce ai spus, si anume ca probabil comunismul se va intoarce cu o fata mai umana, probabil nu e rau. Cred ca totul depinde de cei care vor avea puterea. Comunismul, ca idee initiala cred ca nu e neaparat rau. Egalitatea intre oameni e o doctrina care nu cred ca exprima ceva rau. In schimb pana acum s-au dovedit gresite mijloacele prin care s-a dorit atingerea telului. Nu esti de-acord? Adica se dorea ca oamenii sa fie oarecum un fel de roboti.
    comunismul e gresit pentru ca pleaca de la o premisa utopica: oameni nu sunt egali! nu suntem identici, nu suntem roboti! mai devreme sau mai tarziu acesta „egalizare” cu forta, va aduce in societate frustrari greu de stapanit. Si paradoxal, acest egalitarism duce foarte usor la totalitarism cum s-a vazut in istorie!

    Apropo, un prieten are o teorie, si anume ca daca englezii ar fi implementat comunismul, acesta s-ar fi dovedit functional. Si argumenteaza cu faptul ca orice regim politic sau idee (ca si idee, iti dai seama ce oameni caposi? Pai nu ei au „inventat mersul cu masina”:-P, in schimb au vrut volan pe dreapta. Daca ar fi incercat romanii asa ceva, punem pariu ca nu ar fi avut succes?) pe care au avut-o ei a avut rezultat, si nu a ajuns la esec. Poti sa-mi spui cum ti se pare teoria asta?
    Citeste cartea „1984”. Este scrisa de un englez, care in anii 30 isi imagina un regim totalitar foarte aproape de cel ce avea sa exista in anul respectiv in Europa de est. Deci nici la englezi nu ar fi avut sorti de izbanda, mai ales ca multi englezi sunt liberali sau conservatori! Iar la asta cu circulatia, sa stii ca la ei e corect: in lume majoritatea populatie circula ca ei: in Asia toti in afara de China, si totul pleaca din evul mediu, cand cavalerii purtau spada la pe soldul stang, majoritatea fiind dreptaci! ca sa nu se loveasca sabiile si lancele intre ele calatoreau pe partea stanga!

    Si as mai dori, daca se poate sa-ti aflu opinia despre un aspect, care nu are legatura directa cu subiectul tau, dar totusi, sper sa-i acorzi putina atentie, fiind un subiect usor deicat. Stii, Parazitii au un vers: „Nu sunt destule case sa traim / Dar construim monumente”. Ei bine, pe langa monumente, mai construim biserici, mari si impunatoare, care spre deosebire de monumete, mananca o groaza de bani. Si n-ar fi asta o problema. Dar DE CE finanteaza statul BIserica Ortodoxa? Da, daca are biserica ortodoxa bani, sa faca ce vrea cu ei. In schimb, banii pe care ii varsa statul la ei, sunt din contributia TUTUROR cetatenilor, NU DOAR ortodocsi. Oare cu banii acestia nu s-ar putea face altceva mult mai bun (invatamant, sanatate, s.a.)? Si pe cine finantam? Pai vedem in presa. Sustinem cu fruntea sus lenea unor pedofili sau homosexuali (sa nu fiu inteles gresit, sunt convins ca exista intre ei si persoane de buna credtinta, oneste), care de ce sa lucreze, daca li se da gratis?
    sunt ortodox dar cele mai frumoase biserici unde te apropii de Dumnezeu sunt cele mici si frumoase, de aceea prefer schiturile si bisericile din varf de munte sau din tara vecina Grecia! Cum poporul nostru e ipocrit de soi are nevoie de o catedrala precum magaoaia aia mai mare decat casa poporului pentru iertarea pacatelor! evident o imbecilitate si o pierdere de timp si bani! Nu esti mai credincios daca biserica e mai inalta!

    Pai exista atatea religii care se sustin fara nici un ban de la stat. Ba mai si distribuie publicatii, in schimbul unor eventuale donatii. Si se pare ca nici ca „exempu’ de moralitate” pentru candidati la presedintie, conducatorii religiei finantate de stat nu au mare valoare pentru romani. Iar tot ce am exprimat prin cele de mai sus, este cam necorespunzator cu principiile democratiei. Ce au mai prejos celelalte religii de nu primesc bani de la stat (atentie, nu vreau sa primeasca toate; vreau sa fie toate „pe barba lor”). Desi poate ma-m complicat putin, cred ca m-am facut inteles. Cum comentezi? Multumesc
    iar asta cu ajutorul banesc de la stat e o stupizenie si mai mare, dar evlaviosi cum stim politicienii trebuie pomeniti pe la slujbe intru iertarea pacatelor! Amin!

  • Alin din Iasi
    Posted at 00:47h, 22 decembrie

    Am si eu o intrebare nimeni: daca nu base trebuia geaona …corect?. Daca nu iliescu trebuia vadim (in 2000) … corect?. Este vina noastra ca oameni cu caracter si ceva cap stau deoparte si nu se amesteca in troaca asta a politicii???. Eu ma simt scuipat, nebagat in saeama, etc. dar tot ce pot sa fac concret (ca un om simplu), pentru mine, este sa plec din tara. Sau sa-mi pun o centura mai grea si sa fac o vizita in parlament ce zici …te bagi?. AH corect, nu suntem o natie de martiri, doar daca ajunge cutitul la os, ca in 89 (cu diferenta ca acuma putem pleca). Tot ceea ce facem este sa alegem raul mai mic, dar cred ca tactica asta nu mai merge si asa cum a venit print german (la care fie vorba a ajuns un mare roman) la sfirsitul anilor 1800 o sa fim si nOI condusi de altii … straini (UE).
    In fine SarBAUTori fericite Serbane si tineti-o tot asa.

  • ana maria
    Posted at 01:54h, 22 decembrie

    cu toata mizeria, pornosagurile, ipocrizia, blocajele din trafic, alegeriele fraudate, numai la gandul ca decembrie 89 nu ar fi existat simt ca ma sufoc.
    eu cred ca suntem foarte norocosi. Sunt foarte fericita ca fiu-meu arunca ambalajele de la ciocolata Milka la gunoi si nu le mai pastreaza. ce voi nu aveati colectie de doze de cola goale? sau mai tineti minte ca se comercializau in targ cutii de Rama goale? Costau 5 lei. Am fost foarte saraci, foarte foarte saraci. Chiar daca subiectiv vorbind amintirile legate de anii 80 sunt minunate, caci e copilaria noastra, sa fim cinstiti v-ati dori asta pentru copiii vostri? eu nu! Aveam libertate… umblam cu cheia de gat… stateam singuri in casa de la 3 ani… pentru ca eram mai putin valorosi decat sunt copiii nostri azi. eram si mai multi dealtfel. nu regret nimic, multumesc lui Dumnezeu si celor care au murit pentru ca eu sa pot respira, sa pot trai normal. imi pare rau ca unii au definit Revolutia drept spirit de turma. Stiu ca asta e expresia cea mai vulgara a comportamentului sinergic si e evident ca atunci mii de suflete au simtit si trait la unison, asemenea unei turme. Dar cata disperare, saracie, foame, frig au indurat oamenii aia care au iesit atunci in strada? iar noi, dupa 20 de ani consideram sacrificiul lor inutil pentru simplul fapt ca nu traim intr-o lume perfecta. psimismul tipic romanesc. Eu una sunt ffff fericita ca m-am nascut in Romania, eu cred ca sunt la locul potrivit. (Si jur ca nu sunt sub niciun tratament!)
    Sarbatori fericite!

    esti o optimista incurabila! bravo!

  • ana maria
    Posted at 02:07h, 22 decembrie

    Serbane, tu ce te-ai face daca n-ai locui in Romania? Cum ti-ai canaliza spiritul polemic care pulseaza in tine ca viata? Cum ai ceva de combatut cum te trezesti la viata, comentezi, explici, traiesti, Zbang! iti intra creierasul in priza si le stii pe toate ca un om mare.
    Si da-i si lupta, si lupta si da-i…

    de aia nu pot sa plec! as sucomba de plictiseala!

  • Schumi
    Posted at 02:39h, 22 decembrie

    Fata umana a comunismului a inceput o data cu
    „Wellfare State”-ul de prin anii ’30. Si ia ghici unde? In SUA, bastionul liberalismului. Cu multumirile unui englez. Nici nemtii, nici suedezii n-au descoperit absolut nimic, doar au perfectionat tot sistemul de stat-providenta.
    Sunt cel mai libertarian om cu putinta, sunt complet impotriva statului interventionist si imi surade ideea de stat minimal, dar, si am avut de multe ori discutia asta, daca vreodata politici libertariene vor fi incepe sa fie implementate iar asistenta sociala va scadea vom avea premisele unui frumos razboi civil.

  • Judy
    Posted at 09:17h, 22 decembrie

    De ce zici ca va revine comunismul?:( Chiar nu se vor mai forma si alte ideologii politice noi?

  • Ionut
    Posted at 09:50h, 22 decembrie

    uitativa pe blog la badea sa vedeti ce tampit de om a ajuns!Oare cu cat la platit Voiculescu de a iesit in strada sa faca pe maimuta?

  • Ramona
    Posted at 12:34h, 22 decembrie

    Sunt perfect de acord cu Alin, politica din zilele noastre e un talmes balmes, daca nu guverneaza dracu’ atunci e tac’so si tot asa ne invartim intr-un cerc vicios, si atunci ce mai putem face noi cei de jos, a caror parere ne-o exprimam pe cateva bloguri? Traisca Romania care ne ofera o singura varianta: biletul spre o tara civilizata, unde suntem exploatati de straini, in loc sa avem o sansa in propia tara. Stit cati tineri romani lucreaza in IT peste ocean, si ajuta la dezvolatarea economica in tarile respective, in loc sa faca accelasi lucru la noi in tara? In fine m-am indepartat de la subiectul postului, si imi cer scuze, insa ca orice alt tanar antrepenor, ma simt frustrata de fiecare data cand aud de politica din tara noastra. Sarbatori Fericite.

  • Ramona
    Posted at 12:36h, 22 decembrie

    Imi cer scuze si pentru greselile de ortografie.

  • x
    Posted at 13:04h, 22 decembrie

    Mai Huidu.
    Hai sa fim putin realisti si obiectivi.
    Normal, manevrele, spagile, serviciile secrete, etc, nu pot strange 5 milioane de voturi, dar nu a fost nevoie sa stranga atat de mult.In romania sunt mult prea multi prosti, si foarte multi dintre ei chiar cred tot cacatul mancat de unii la tv. Stii de unde au venit multe voturi ? De la cacatii de anticomunisti (era impotriva comunistilor din capul lor probabil).

    Tu vrei sa imi spui ca se trezira romanii nostri, dupa 20 de ani, ca sunt „anti comunisti” ? In primul rand ce dracu inseamna asta? Ce comunisti? Care? Sti tu pe vreunu ? La romani a prins atat de bine faza asta cu a fi „anti comunist” incat nu mai conteaza faptul ca base al nostru a lucrat toata viata lui cu securitatea si cu asa zisi comunisti.

    La noi romanii stau cu capul in pamant, si cand il scot de acolo, curgandule scuipat din gura de prosti ce sunt, vine unu si il intreaba „bah nene, tu esti cu noi ma? noi suntem impotriva comunistilor ma. ei sunt de vina ca nu avem noi ce manca, ca nu avem strazi, ca nu avem locuri de munca. ei sunt de vina. ei sunt comunisti. psd ul e compus numai din comunistii. geaoana e comunist, si noi suntem ‘anticomunisti’, ia aici un telefon mobil, esti cu noi? „.

    Si boul de roman, o sa zica ” da,da , da, doooh , sunt si eu anti comunist”. Si cam asa a fost treaba cu comunistii. Acum, hai sa ne gandim unde intervin serviciile secrete si manevrele. Pai e la mintea gainii mai huidu. De unde dracu stiau astia exact procentul (diferenta de 0.03%) la ora 9 seara?
    Hmm. Au numarat ei toate voturile? De unde stiau ei cate voturi aveau in afara? Hmmm. Au sunat acolo si au intrebat nu?

    Dece stiau ei totul la ora 12 seara? Deci era imposibil sa stie exact toate cifrele la ora aia.
    Cum au stiut? Le-a zis mosu? Ma huidule, laso dracu. Deci multi romani, in sinea lor, chiar au crezut ca basescu e salvatorul nostru, si de aia l-au votat. Si de asta a fost asa de strans. Si el nu a trebuit sa fure decat foarte putin.Si cum? Pai prin spaga si amenintari in principal.Multa multa spaga cu o zi inainte.
    Fiecare unitate judeteana a primit 1 milion de euro vineri spre sambata. Dece? Sa cumpere lanturi la carute?
    Eu cred ca a primit ca sa aibe cu ce sa cumpere telefoanele date, bicicletele, kilogramele de zahar, faina, etc.
    Amenintari peste amenintari ca oamenii vor fi dati afara in toate unitatile, si tot asa.

    Eu stiu ca in sinea ta, sti si tu aceste lucruri, dar cand ti se dicteaza anumite chestii, banii venind din aceeasi directie, ce sa ii faci, te conformezi. Deci mai laso moarta cu comunismul.Vorbeste si tu ceva concret.
    De exemplu poate vorbesti despre cei 42 de km de autostrada neterminata care a costat 2.2 miliarde de euro. Asta vine cam 55 de milioane de euro pe km nu? Sau poate ne zici dece udrea facea 2 licitatii restrans accelerate(parca asa se numeau) in valoare de aproape de 30 de milioane de euro sa ia echipamente it.
    Parca era criza nu? Din cate stiu eu , nu se vireaza banii firmelor (subventiile) care angajeaza absolventi.

    Din cate stiu nu sunt bani destui pentru medicamente.Dar sunt pentru calculatoare nu?
    Poate ne zici si dece in 5 ani am strans INCA 40 de miliarde de euro datorie.E greu nu?
    Lasa.
    Mai bine vorbeste in continuare de comunisti si de pixeli.

    nea Cutare nu te contrazice nimeni, e clar ca masinaria de invartit voturi a pdl-ului a finctionat mai bine decat aia a pesedeului. E clar ca nu Basescu a castigat alegerile ci le-a perdut Geoana cu tampeniile pe care le-a facut! e clar ca tara e plina de hoti si incompetenti si care sug pana nu mai pot! toate aste sunt clare! si e si mai clar ca fenomenul anticomunist exista si e exploatat tot de comunisti care se dau ca si-au schimbat blana precum Basescu! sa fin seriosi aici se bat securistii lor cu securistii alorlalti, daca vrei iti si demonstrez! Deci sunt de acord cu tine, dar nu uita de jaful din timpul premierului Nastatase te rog, ce mei vrei?

  • x
    Posted at 14:15h, 22 decembrie

    Da, normal, nu pot sa uit.
    Dar sa il ai tot pe basescu, care a jefuit cel mai eficient tara dintre toti pana la el, mi se pare mult mai rau.

    oricum e rau, dar mai am o speranta: Uniunea aia Europeana, daca i-a pus cu botu pe labe pe cei mai mari hoti recte grecii, cred ca ar putea sa faca acelasi lucru si cu ai nostri! si oricum Basescu a fost jalnic in campania asta, a asteptat greselile adversarilor si alea au venit cu duiumul!
    Serban

  • Razvan
    Posted at 15:01h, 22 decembrie

    Divertismentul in Romania e „praf” rau de tot.Nu am mai vazut o emisiune la care sa pot zambi macar de mult timp. Pot spune k ma uit la ele (emisiunile), la Cronica, la Divertis (nemurici), Voua(glume comuniste), Vacanta Mare („va tai,sa moara mama”) etc. si au aceleasi glume sterse in care se „ridica in slavi” unii pe ceilalti.
    Mai devreme am citit pe un blog tot despre divertismentul din Romania si un personaj de pe acolo il „venera” pe Bendeac. Puteti spune ca „hahalera” aia are umor?
    Umorul de calitate din Romania a disparut de mult.
    Acum la moda e sa razi cat poti de mult de cei care te pot da jos din fotoliul audientei, de cei care incearca sa faca cate ceva pentru tara asta(astia fiind destul de putini, chiar aproape de zero)si de marinari, prostanaci si ciobani.Nimic numai are umor in tara asta.
    Stiti cati sunt care numai pot rade?Care nu au mai ras de ani de zile???Copii care sau maturizat cu mult inainte de vreme.La o televiziune am vazut un copil de 10 ani care a trecut prin problemele vietii la care cred ca un adult de 30 ani nu ar putea face fata.
    Si asta datorita cui???A dorintei romanilor de libertate.Cati someri erau inainte de ’89?Dar cei lenesi au vrut libertate,acum sunt someri.Cate autostrazi erau inainte?Acum se chinuie de 5 ani sa faca o amarata de autostrada (inca o oportunitate de a se mai fura).Cate blocuri, strazi,fabrici, uzine sau construit inainte si dupa?Cate campuri erau libere si pline de buruieni inainte?Chiar ati trait rau inainte de ’89?
    Nu pot fi numit comunist pentru ca la vremea aceea nici nu stiam sa ma leg singur la sireturi.Dar daca am analiza situatia inainte si dupa cu siguranta ar fi de preferat inainte.
    Dar asta e…chiar se pare ca nu ne-am nascut in locul potrivit…

  • MARIUSICA
    Posted at 16:34h, 22 decembrie

    SERBANE NOI AM DAT JOS COMUNISMUL DAR I-AM ALES TOT PE COMUNISTI
    PS.De ce nu mai trimiti mailuri cand postezi ceva pe blog , ca asta e singurul pe care intru cat de cat dar timpul al draqu tare pretios mai e zilele astea.
    CRACIUN FERICIT!!!(iata o urare interzisa acum 20 ani)

  • Adi T
    Posted at 19:14h, 22 decembrie

    ce bine era daca ne-am fi putut vedea fiecare de treaba fara sa ne pese si fara sa fim influentati prea mult de ceea ce fac nacajitii astia de conducatori ai patriei… sa stiu ca merg la munca imi aiu banii si ma doare in cur de basescu geona boc si restu…

  • Iulian
    Posted at 21:15h, 22 decembrie

    Doar copiii nostri vor putea spune ca au scapat de comunism(in adevaratul sens al cuvantului),de acolo, din Canada,SUA,sau din vreo tara din Europa de Vest,deoarece noi nu avem nici o sansa,de aici,din Romania, cel putin nu acum.Si asta tot datorita noua,astia suntem noi ca popor,n-avem ce face,majoritatea populatiei se multumeste sa traiasca asa. Se mint ca e mai bine asa decat deloc.Pe mine ma intristeaza mai mult faptul ca aud tot mai multi oameni din ce in ce mai saraci care il regreta pe Ceausescu.TRIST.Pt ce s-au mai jertfit acei romani in ’89?Pt ce si-au mai dat viata?Dupa douazeci de ani,n-am inteles mai nimic din pseudorevolutia romana,si vor mai trece cel putin inca pe-atat.RUSINE,ROMANIA.RUSINE NOUA.

  • Ioana
    Posted at 23:12h, 22 decembrie

    Cine stie daca uniunea europeana o sa-l puna cu botu pe labe pe base. greu de crezut, sincer, in romania mereu s-a furat si nu stiu ce miracol ar putea sa se intample ca sa se inceteze furtul.

    Mai ales ca furtul e in sangele romanului inca de pe vremea comunismului, atunci cand oamenii aveau dreptul doar la o paine, doar la un kg de ulei, astfel ei fiind nevoiti sa fure de unde pot. Deci greu ca Romania sa se lase de acest „hobby”.
    Dar nu-i nimic, sunt consolat de mic.:-J

  • Mario
    Posted at 23:52h, 22 decembrie

    Azi am primit o intrebare grea, una la care nu am vrut sa raspund si am cerut timp de gandire.

    De ce noi Romanii meritam sa o ducem mai bine, de ce meritam alta soarta?

    Sa-ti dau si un exemplu:

    Vrei sa te las in trafic sa te bagi pe banda mea?
    Tu cati ai lasat sa treaca?
    pe toti!
    Eu mi-am impus ca oricine semnalizeaza si vrea sa se bage sa-l las. Oare cati citesc mesajul asta si vor sa vada o schimbare in trafic dar in schimb nu lasa pe nimeni sa se bage in fata lor?
    cele mai rele sunt femeile! nu lasa pe nimeni!
    Ne meritam soarta, nu politicienii sunt de vina, ci noi si voi!

    Nu de la politicieni se invata bunul simt si nici de la televizor sau de la „bai saracie”.

    Toti constientizam dar nu facem nimic.
    Mamaliga fierbe fierbe, dar … ori o revolutie, ori o emigrare, ori adevaratul bun simt trebuie sa iasa la iveala.
    calatoriile prin afara ne educa crede-ma!

  • Mario
    Posted at 23:55h, 22 decembrie

    … si scrie si tu pe blog ma des. Ala mic ce face? E cuminte, te lasa sa dormi?

    nu prea dar ma descurc!

  • cristi
    Posted at 09:56h, 23 decembrie

    SERBANE,
    Nu credeam ca voi ajunge ziua in care o sa ajungi sa sprijini atat de fatis puterea(Basescu in special)asa cum ai facut-o tu in aceasta campanie electorala si din pacate inca o mai faci.Este trist ca ai ajuns agent electoral al unui om bun poate ca sef de sala la un restaurant decat presedinte.
    Daca acest tip de presedinte te reprezinta,incearca macar sa-ti recunosti limitele.
    CRACIUN FERICIT! iti doresc tie si celor dragi din jurul tau.

    da! si o sa ma si inscriu in partid! cat de redus sa fii sa ma faci probasescian doar pentru ca ii injur pe lingaii lui Voiculescu!?

  • hanka
    Posted at 10:11h, 23 decembrie

    Razvan (comment 30) ai nimerit-o. Da, acum e libertate, poti face orice, poti calatori, dar in rest… cu un salar de orasel nu poti visa la o locuinta, doamne feri sa ajunge la spital, tot lucrezi, dar degeaba, ca nu poti face nimic cu banii castigati. Si asta este inca partea buna, ca poate maine te trezesti somer si atunci chiar s-a dus totul. Si nu cred ca parintii mei, la varsta mea (27 ani) erau atat de pesimisti: de ce sa fi fost: aveau casa proprie, masina, bani ca sa-si permita sa ma aiba pe mine..) Eu la randul meu inca n-am nimic din asta, si credeti-ma ca muncesc din greu.
    Iar de divertisment, si acolo politica rules… ex. la nemti, pe sat1, sunt foarte multe emisiuni de divertisment, sketch-uri, unde nu vezi nimic legat de politic. Si e relaxant sa te uiti la ei, cum parodieza situatii din viata cotidiana, relatiile interumane… Suntem indobitociti de politica, ca sa nu ne dam seama, cum ne fac bancile sclavii lor pe minunata plantatie romania.

  • monapadu
    Posted at 10:45h, 23 decembrie

    N-am sa amintesc ce-am castigat cu revolutia din ’89 (deturnata sau nu, dar, la marea de oameni care a participat, consider ca da, a fost o revolutie. Din pacate, indobitociti cum eram de un sistem care ne punea calusul in gura, n-am putut distinge mai departe manipularea de adevar si sunt 99% sanse ca cei care au format FSN sa fi fost tot comunisti care sa fi vrut sa-l schimbe doar pe Ceausescu, nu insa si sistemul comunist). Trecand peste paranteza, nu tin decat sa aduc aminte celor care au uitat, cam care erau conditiile in care traiam pe atunci – eram in clasa a 5-a pe vremea revolutiei, dar imi aduc aminte cu strangere de inima de perioada aceea…
    – magazine goale, pline numai de conserve de care nu te-ai fi atins. Carnea se dadea pe sub mana (chit ca fiecare se „descurca” cumva si-si gasea niste pile de unde sa faca rost).
    – Uleiul si zaharul se dadeau pe cartela, cu ratia. In unele orase, chiar si painea se dadea pe cartela, iar daca era „la liber” o persoana nu putea lua mai mult de 2.
    – cum se aduna lumea la coada in fata unui magazin, nici macar nu stateai sa intrebi „ce se da”, caci cu siguranta aveai nevoie si te asezai cumintel la coada… daca aveai noroc, prindeai ceva (pana si la pufarini era coada mare!), iar daca erai mai ghinionist, se termina marfa chiar in fata ta.
    – la cafea, se faceau liste inca de cu seara. Lumea isi aducea frumusel si cate un scaunel, ca sa se aseze cat timp astepta…
    – daca vroiai sa iei lapte de la alimentara, trebuia sa te trezesti cu noaptea in cap, pe la 4-5 dimineata, si sa prinzi masina de lapte.
    – te duceai la scoala imbracat in uniformele acelea ingrozitoare (cel putin materialul era ingrozitor) si puteai fi dat afara de la ore daca nu aveai cravata de pionier, panglica alba pe cap sau fusta era mai scurta de o palma fata de genunchi.
    – seara, in jurul orei 6, se lua lumina. De extrem de multe ori. Faceam lectiile de nenumarate ori la lumina lumanarilor (cel putin asa se intampla in Iasi).
    – sa nu mai vorbim de figul din case, iarna, cand iti trebuia musai un calorifer electric si dormeam o familie intreaga intr-o singura camera, ca sa nu inghetam de frig.
    – la TV, programul era de 3 ore, din care merita sa vezi, in cel mai fericit caz, doar filmul. Si, sa nu uitam, emisiunea mea favorita la vremea respectiva – Teleencilopedia, unde, la TV-ul alb-negru priveam uimita ca s-a inventat un televizor cu ecran plat, care se preconizeaza ca va putea fi pus pe perete, in viitor…
    – apropo de televizoare – la cele color, lista de asteptare era lunga, cam la fel de lunga ca si la amaratele de Dacii. Era fantastic sa ajungi la cineva cu tv color (mari pilosi aia, dom’le!).
    – nu mai vorbesc de frica de cei „cu ochi albastri”… cand ascultau ai mei Europa Libera, ascultau in surdina, sa nu se auda pe holurile blocului.
    Poate v-aduceti aminte de-un reportaj facut in perioada in care evenimentele din 21-22 incepusera sa se mai aseze… Se facea perchezitie prin birourile fostilor „mai-mari”, iar intr-unul dintre ele s-au gasit cartuse de Kent si o sticla de whisky, iar reporterul si soldatul care-l insotea se aratau foarte indignati si mai ales revoltati de aceasta dovada de bogatie si lux… Ma gandesc cu groaza ca la fel de revoltata eram si eu, si ai mei, cand vedeam imaginile alea – influentati, cu siguranta, si de atitudinea reporterului, si de evenimentele care tocmai s-au precedat si care iti impuneau oricum o stare de revolta impotriva „lor”, indiferent de cine erau ei si de ce bunuri si avantaje dispuneau. Realizati cumva cat de indobitociti eram?
    Si cate n-ar mai fi de amintit, trona in special o atmosfera atat de gri, atat de sumbra, ca pana si oamenii si hainele lor erau lipsite de culoare si capatau o tenta gri. Senzatia asta a reusit sa mi-o recreeze filmul lui Mungiu – 4 luni, 3 saptamani si 2 zile. Era seara cand am iesit din sala de cinema (un cinema ce functiona si pe vremea aceea), iar luminile inca nu incepusera sa se aprinda in oras… Am avut o senzatie de gheata pe sira spinarii si-am realizat ca nu regret nimic, decat ca am fost poate, prea naivi si prea creduli in momentele acelea. Am vrut o schimbare, dar, in afara de cei ce au format acel FSN, n-a mai venit nimeni cu o strategie… nu eram invatati sa facem alegeri, ci doar schimbari…

    e frumos ce ai scris, eu am prins revolutia in clasa a 8-a, deci imi aduc aminte mai multe! eu faceam si deplasari pe stadion la ceausescu si urlau aia la noi la repetitii in megafoane 2 saptamanni. revenind in prezent, e totusi departe locul in care ar fi trebuit sa fim!

  • nenea rau
    Posted at 12:45h, 23 decembrie

    Ha ha ha! Revin cu aceeasi intrebare tampita, plina de adanci si filozofice aluzii si raspunsuri: aveati careva impresia ca dupa ’89 au plecat toti comunistii din tara si restul statelor de pe rostogolul pamantului ne-au trimis alti oameni? Bagati-va mintile-n cap. Sunt aceeasi, dar spun altceva. De facut fac tot ce stiu. Mai e mult pana departe.

  • Denisa
    Posted at 13:30h, 23 decembrie

    Draga Serban, ai dreptate in tot ce spui, imiplace articolul tau si ma gandesc ca prin Revolutie sau ce o fi fost ne-am castigat macar dreptul la libera exprimare, ca restul…Numai ca e prea libera exprimarea asta, de-aia furnizeaza unii doar „chiftelute”.Ma bucura comentariul Oannei despre lucrurile bune din comunism(si din primii ani de dupa). Da, imi amintesc cu placere de filmele englezesti bune, emisiunile de satira si umor ,de multe altele. Am avut spernte…numai ca…

  • Laura
    Posted at 14:54h, 23 decembrie

    „There is a crack in everything,
    That’s how the light gets in” (Leonard Cohen)
    O astfel de spartura in scoarta dura a vietii, ce lasa sa treaca lumina magica, e povestea cu miros de brad si portocale a Craciunului. O cantam, an dupa an, impreuna – copilul din noi, copiii din jurul nostru. Cu voci soptite colindam pruncului adormit in iesle, ciulind urechile sa auzim clopoteii saniei lui Mos Craciun.
    Craciun pufos de zapada si fericit, Serbane!

  • www.pitzisicoca.blogspot.com
    Posted at 16:58h, 23 decembrie

    bine graiesti. dabia peste cateva decenii o sa scapam de comunisti:( si de mircea badea:))

  • Ionut M.
    Posted at 17:08h, 23 decembrie

    Restul e Brucan…

  • smasher
    Posted at 18:11h, 23 decembrie

    e piatza victoriei nu piatza operei 😀

  • Andy
    Posted at 21:03h, 23 decembrie

    Serban Huidu, miercuri, 23.12.2009, cearta dintre Mitrea si Vanghelie la tv:…”faima care nu o mai are”. Corect e faima PE care nu o mai are. E trist ca la o emisiune ce corecteaza greselile altora, o emisiune inregistrata, se comit astfel de greseli.

  • Andy
    Posted at 21:05h, 23 decembrie

    Peste 3 minute aceeasi greseala… „ADP-ul care nu il mai are”. Deja e trist.

  • Raluca
    Posted at 21:47h, 23 decembrie

    Traim intr-o tara democratica dar suntem condusi de comunisti…tota stima si respectul pentru cei care au murit in ’89..toti acei oameni au avut curajul sa iasa in strada si sa schimbe ceva…curaj care noua ne cam lipseste…Stam,privim in jur la tot ce se intampla si asteptam ca cei care sunt la conducere sa schimbe ceva,cumva ca sa „traim bine”..lucru care nu se va intampla nici in urmatorii 5 ani…si asta datorita cui?..”Romania trezeste-te…”

  • Cea mai cinica gluma
    Posted at 22:09h, 23 decembrie

    Ce am pierdut in 20 de ani? – Se intreaba cineva si tot el raspunde:

    1. Justitia
    2. Educatia
    3. Sanatatea
    4. Agricultura
    5. Protectia Sociala
    6. Infrastructura

    In ’89 eram student. Daca ar fi sa le luam pe rand:

    1. Mostra de justitie comunista:
    O colega de-a mea a fost condamnata pentru avort, iar prietenul ei a scapat pentru ca, santajat de securitate, a acceptat sa fie colaborator. El nu a ajuns niciodata le tribunal. Un alt coleg a fost condamnat pentru ca a fost prins in timp ce voia sa treaca granita in Yugoslavia.

    2. Educatia: imi amintesc si astazi de orele de socialism stiintific, de faptul ca oricand scoala trecea in planul 34, daca era nevoie de ceva munca patriotica sau scandat lozinci pe la adunari populare. Imi amintesc ca invatam o istorie falsificata. Ca sistemul de notare era cel putin ciudat. Si multe, multe altele. Cu exceptia catorva licee, probabil sub 50 la nivel de tara, in rest tot sistemul era sub nivelul marii.

    3. Sanatatea
    Sa fim seriosi … Era o gluma, nu-i asa? Primii medici occidentali care ne-au vizitat tara dupa ’89 au constatat ca noi eram pe undeva pe unde fusesera si ei in perioada interbelica. Asta ca sa nu mai vorbim despre frigul crancen din spitale iarna, despre mancarea absolut imposibila si oricum insuficienta, etc. Stiati ca pe atunci, cand se faceau tratamentele pe un etaj de spital, de regula se folosea 1, maxim 2 ace de seringa pentru toti pacientii?

    4. Agricultura
    Elevii, studentii, militarii … Trenuri total insalubre, baraci neincalzite si lipsite de mijloace sanitare, senzatia ca, dupa 3 zile de „practica agricola” ai nevoie de proceduri de contaminare repetate. Si asta era o gluma, nu-i asa? Sistemul de cote din anii ’50 ne mai spune ceva? Rapoartele umflate din anii ’80, fara nici o legatura cu realitatea?

    5. Protectia Sociala
    Cred ca gluma asta e cea mai buna dintre toate. Asta am pierdut? Chiar as fi curios de cateva exemple de protectie sociala din perioada comunista. Faptul ca oficial nu existau someri? Si ca, de exemplu, daca deveneai indezirabil si erai concediat, iar tu refuzai noul loc de munca repartizat, erai pasibil de a fi arestat? De protectie sociala ar putea tine oare sistemul de repartitii? Anume ca erai absolvent de politehnica si erai trimis intr-o fabrica undeva unde se agata harta in cui, iar nevasta-ta era trimisa exact in capul celalalt alt tarii? Iar acolo, cand ajungeai, te trezeai ca esti angajat ca portar?

    6. Infrastructura

  • Ah, mai era ceva, desigur ...
    Posted at 22:13h, 23 decembrie

    6. Infrastructura
    Era superba, doar ca tot ea ne da de furca si in ziua de azi … Locuiesc intr-un oras mare din Romania, sunt mandru si bucuros de asta, insa totusi … totusi … strada pe care locuiesc s-a asfaltat de-abia acum vreo 2 ani …

  • nullum
    Posted at 00:54h, 24 decembrie

    Salut Serbane! sa stii ca Romania Post-Revoltionara a fost tot o Romanie comunista cu ghilimelele de rigoare insa putem sper ca dupa aceste 2 decenii lucruri se vor schimba si poate prin aceasta aderare la Uniune vom ajunge si noi la un nivel de trai apropiat intr.o oarecare masura cu cel al vesticilor.Doar sa speram macar, ca altceva nu se poate face.Insa ce ma deranjeaza pe mine este faptul ca bunul simt si nationalismul a disparut in proportie de 90% din tara noastra, dar ar trebui sa nu intram in prea multe amanunte acum si sa ne bucuram de sarbatorile de iarna, asa cum sunt ele acum(chiar daca colindele sunt acum cantate de executorii bancari gen: „Deschide usa crestine”…
    Sper sa reveniti in forta in noul an si sa aratati ca dobitozaurii nu au ce cauta la tv, parlament sau orice alta institutie din Romania.
    Sarbatori fericite si multa sanatate!

  • Alin din Iasi
    Posted at 01:04h, 24 decembrie

    Eu lucrez in confectii si zilele trecute discutam si noi la o birfa ce era inainte si dupa ’89. O femeie de 40+ imi spune ca era mai bine inainte ptr. ca daca nu aveai slujba ti se gasea repede un loc de munca si …..era mai bine !!!. Eu am luat foc (tocmai ascultasem emisiunea de pe guerilla a lui Liviu Mihaiu cu aceasta tema „http://www.radioguerrilla.ro/guerrilla_player.php?file=Cum_se_vede_revolutia_dupa_20_de_ani_22_decembrie_4207_a.mp3&title=Cum%20se%20vede%20revolutia%20dupa%2020%20de%20ani?%20-%2022%20decembrie&type=0″… sry kiss 🙁 ) si i-i aduceam aminte de cozile interminabile, si ca nu puteai discuta orce (ex.: la o aniversare, TV era deschis si erau marsuri, elogii etc. la care 1 din invitati ii spune sal inchida cai vine rau. La o sapt. vin baietii si il salta pe tip si dupa vreo citeva ore la sectie ii spun ca daca ii mai vine rau sa treaca pe la ei), de penele de curent, …. . Ea nu, zicea ca avea SIGURANTA ZILEI DE MIINE, SE SIMTEA IN SIGURANTA, plus ca nul simpatizeaza pe basescu (ca aspect fizic … spanchi, schiop?, etc) dar nui pro geoana. La asa argumente miam pus castile in urechi si miam vazut de treaba mea ca cu asemenea oameni, abrutizati de munca (imi place sa cred) nu ai ce discuta.
    In fine … SarBAUTori fericite Serbane si echipei tale.
    P.S. Sa nu intrati in coma alcoolica :P.

  • Maria
    Posted at 03:17h, 24 decembrie

    Aveam oareshcare pretentzii de la dumneata, sa nu scrii cu „i” asa – IHAAA !!! („ca in ciuda crizei putem calatorii unde vrea muschiul nostru”).

  • Maria
    Posted at 03:18h, 24 decembrie

    Unde-i ascuns Gainusa ?

  • Andrei AC DC
    Posted at 09:54h, 24 decembrie

    AC/DC sunt cei mai tari ai gusturi foarte fine in muzica rock sunt un mare fan al carcotasilor,sa aveti noroc si bafta in continuare va mai asteptam sa ne mai serviti cate o chiftea de la tembeliziunile din Romania!!!ROCK ON AC/DC FOREVER!FOR THOSE ABOUT TO ROCK WE SALUTE YOU!!!!

  • TazMan
    Posted at 11:29h, 24 decembrie

    Salut Serban, poate vrei sa asculti asta http://www.trilulilu.ro/itrack/playlist/277521 , probabil ca nu e lafel ca Guess Who dar am muncit mult la albumul asta 🙂 sper sa iti placa

  • Razvan
    Posted at 11:39h, 24 decembrie

    Copilaria noastra vs. copilaria voastra

    http://www.youtube.com/watch?v=mNG5KGEVMjU

  • jan 41
    Posted at 13:54h, 24 decembrie

    IN ISTORIA ROMANIEI ASA A FOST MEREU ,CU BUNE SI RELE,TIMPURILE SE SCHIMBA MEREU,DEOKAMDATA NU SA NASCUT SOCIETATEA PERFECTA,DEPINDE DE NOI SA NE FIE BINE PE VIITOR.PS.sper sa nu strgeti acest mesaj si sa vina la voi,va salut

  • @ndrei
    Posted at 15:09h, 24 decembrie

    Ce-am castigat in ’89?
    Pai… ceea ce ne-am dorit de fapt!
    Si ce-si doreau romanii pe-atunci?
    Simplu: libertate si bani ca sa-si cumpere tot ce era prin… Neckermann 😉 Nu inteleg de ce mai suntem nemultumiti ACUM: avem TOT ce ne-am dorit si chiar ceva in plus: porno la TV! Nu vreau sa comentez mai mult, pentru ca ma intristeaza ceea ce vad acum in Romania, dupa 20 de ani de la Revolutie, precum si pentru ca… mi se pare ca am spus exact ce-aveam de spus.

    As adauga insa o alta intrebare:
    Ce-am pierdut de-atunci incoace?
    Iarasi simplu: prietenia si omenia. Toate legaturile sufletesti care inainte de Revolutie ne tineau uniti in acele vremuri grele au fost macinate in acesti 20 de ani de goana noastra dupa bani. Am alergat cu totii dupa bani, liberi si fericiti ca eram in sfarsit liberi, uitand in tot acest timp un lucru simplu: BANII SUNT IN STARE SA NE SCOATA DIN NOROI, INSA NU SUNT IN STARE SA SCOATA NOROIUL DIN NOI! Iar astazi, din pacate, vad in jurul meu din ce in ce mai multi oameni plini de noroi, lipsiti de cele mai elementare sentimente umane si total dezinteresati de soarta celor care le sunt sau mai degraba le-au fost apropiati.
    Din nou nu as vrea sa comentez mai mult, asa ca o sa inchei aici.

    Pentru ca azi e Ajunul Craciunului,
    as dori sa-ti urez un
    ………….*
    ……….CRACIUN
    ……..LINISTIT CA
    ……UN OM DE ZAPADA
    …..SI FERICIT CA UN
    …COPIL CARE SE BUCURA
    .DE CADOURILE DE SUB BRAD
    …………_||_
    Anul Nou sa-ti aduca tie si tuturor celor dragi FERICIRE, prin tot ceea ce insemna ea pentru voi.

  • Americanul
    Posted at 23:45h, 24 decembrie

    Off topic:
    Pentru ca suntem in ajun de Craciun doresc sa-ti urez tie si familiei tale multa sanatate si multe bucurii. Mos Craciun sa vina cu sacul plin si sa implineasca toate dorintele feciorilor tai.
    Tie sa-ti aduca multa putere de munca si sa ne descretesti fruntile in fiecare dimineata impreuna cu Misu.
    Cat despre castigurile revolutiei, cred ca cel mai mare castig este accesul la informatie. Din pacate sunt tot mai multe surse de informare intoxicate, prea putini care si-au pastrat verticalitatea, si aici trebuie sa mentionez ca sunteti printre putinii care ofera o informare corecta si nepartinitoare.
    Sarbatori fericite si La Multi Ani!

  • George
    Posted at 11:57h, 25 decembrie

    Salut!Inca de la evenimentele din decembrie 1989 am realizat ca nu a fost „revolutie” ci lovitura de stat.Dar oganizatorii nu s-au asteptat ca atat de multi oameni sa iasa in strada si ca sa justifice sutele de morti au inventat teroristi si mercenari. A tras armata, militia, serviciile interne si cetateni care au reusit sa puna cumva mana pe arme. De aceea termenul de „evenimente” este cel mai potrivit.Pacat, totusi, ca jertfele de sange nu au schimbat nimic,deocamdata tot de comunisti suntem condusi si pana nu or sa dispara ei nu se va schimba nimic.Dimpotriva, mergem in regres in toate domeniile pentru ca oamenii capabili care ar putea sa schimbe ceva sunt dati deoparte si sunt promovati cei care aplica fara cracnire vointa liderilor comunisti.Nu am nimic cu comunismul ca ideologie si cred ca daca ar fi aplicat asa cum era imaginat de Marx si Engels am trai mult mai bine. Dar la noi e altceva, la noi primeaza setea de putere si nu binele individului la noi societatea nu trebuie sa fie egalitarista ci aservita unui individ sau unui grup de interese.De aceea avem o gramada de partide cu programe nedefinite si care se orienteaza din mers, de aia avem o gramada de tradatori de partid care fug in alta caruta sperand la o portie mai mare din ciolan, iar cei care mai cred in cinste si onestitate raman cu buza umflata.Ce cred eu nca am pierdut ca popor in acesti 20 de ani:identitatea!Copiem atitudine, mod de viata, obiceiuri, sarbatori, nume, stil.Si nu ne dam seama ca nu castigam ci, dimpotriva,pierdem. Integrarea in structurile europene nu inseamna pierderea identitatii ca popor;noi avem de oferit Nu trebuie sa „disparem” ci trebuie sa complectam multinationalitatea europeana(chiar mondiala).

  • Flori
    Posted at 13:27h, 25 decembrie

    Fie ca Nasterea Domnului sa iti lumineze sufletul si casa, sa ai parte de sanatate, belsug si fericire! Craciun Fericit! alaturi de cei dragi.

  • jan 41
    Posted at 12:10h, 26 decembrie

    in istoria ROMANIEI asa a fost mereu cu bune si rele,deocamdata nu sa nascut societatea perfecta,depinde de noi sa ne fie bine pe viitor.la multi ani

  • Cosmin
    Posted at 16:27h, 26 decembrie

    Buna, Serban! Am vizionat in sfarsit filmul pe care mi l-ai recomandat (la comentariul 19) si cu siguranta il voi revedea. Ai dreptate, am aflat lucruri pe care chiar nu le stiam. – Bine ca s-a indurat cineva sa-l puna pe „youtube”.:) Multumesc
    Iar in legatura cu comunismul – desi nu eram nici pe departe un sustinator al acestei doctrine, pt ca vezi tu, tin FOARTE MULT la libertatea de azi, chiar si asa partiala cum e, ca doar a fost bolnava cand a fost mica :-p – m-ai convins, cu un argument care mi se pare irefutabil. Nu poti sa le impui oamenilor sa fie egali atata timp cat sunt diferiti. Desi vedem cu totii ca, democratia cu capitalismul ei necontrolat (ma refer la un control al mijloacelor de imbogatire, al mijoacelor de a face bani, pentru a se desfasura in perfecta legalitate si moralitate) a adancit si adanceste in continuare prapastia dintre bogati si saraci. Infine, oricum perfect nu va fi niciodata in lumea asta. Dar noi vom continua sa ne amagim si sa acceptam sa fim amagiti cu tot felul de utopii, unele „gen Johannis” s.a.m.d.; si vom continua sa schimbam povestitorul utopiilor la fiecare 5 ani, ca sa-l avem pe cel mai carismatic.
    Iar in legatura cu circulatia (pe stanga a englezilor, si nu numai), multzam’! Sincer ce mi-ai scris e noutate absoluta pentru mine! :”>
    Referitor la faptul ca femeile nu lasa pe nimeni sa se bage in fata lor in trafic, u chiar crezi ca a rautate? Sincer, eu tind sa cred ca in majoritatea cazurilor pur si simplu nu isi dau seama 100% de ceea ce se intampla in jurul lor, si de ceea ce ar insemna un astfel de gest. (parere formata dupa zeci de mii de km doar urban) Pana acuma o singura femeie m-a lasat (era si blonda :d ), dar era taximetrista, si se simtea in trafic ca pestele in apa (am cunoscut-o ulterior) ;).
    Infine, daca o sa ai timp si de asa ceva, vacanta placuta!

  • daeron
    Posted at 11:20h, 27 decembrie

    Cu ce drept vorbesti tu despre revolutie?
    Iti inteleg curiozitatea, poate, dar nu cred k tu-serban huidu vei reusi sa afli raspunsurile, nu le-au gasit ce care au fost prezenti daramite tu marele analist politic…rezuma-te la ce stii tu cel mai bine(show tv + radio) unde intr-adevar te pricepi.

  • Roxana
    Posted at 13:15h, 27 decembrie

    Exista o carte de tarot, care se numeste Roata si a carei semnificatie este ca odata ajuns sus trebuie sa si cobori. La noi se pare ca nu ajungem niciodata sus, dar in mod inveitabil coboram. Cam ca atunci cand te pregatesti sa invarti roata pentru marele castig. Probabil suntem prea lasi, sa riscam… orice…

    Sarbatori Fericite!

  • joedoe
    Posted at 17:09h, 27 decembrie

    atentie la gramatica!!!
    „in ciuda crizei putem calatorii”,”Pana la urma si Uniunea asta ne demonstraza inca odata”
    poate ca ar fi bine sa revezi postarile inainte de a le lasa pe blog!

  • jan 41
    Posted at 17:21h, 27 decembrie

    in istoria romaniei asa a fost mereu cu bune si rele,timpurile se schimba mereu.la multi ani la toata lumea.

  • Carmen
    Posted at 19:11h, 27 decembrie

    Ehe…au trecut exact 20 de ani decand m-am nascut eu;))
    Nu stiu cum era inainte,dar pot sa zic ca acum e o mare porcarie.
    Zilele trecute am auzit o stire-bomba:))
    Cica Basescu va lua masuri asupra mass-mediei,si k o sa le puna pumnu in gat la toti daca mai deschid gura:))
    Neneee,unde mai e democratia?!?

  • AnnCa
    Posted at 19:30h, 27 decembrie

    Revolutia din ’89 a dat un nou sens vietii romanului. Aceasta a deschis intr’un anumit fel poarta spre libertate, spre afirmare. Insa odata cu caderea lui Ceausescu s’au distrus multe. Poate ca nu am dreptul sa vorbesc sau sa comentez ce s’a intamplat in acea perioada deoarece nu am fost partasa la evenimentele petrecute. Ma gandeam ca da, s’au schimbat multe de atunci si ca toata lumea avea o sansa de a se afirma si de a castiga bani, dar aceasta posibilitate s’a transformat intr’o adevarata lupta. Macar atunci am fost uniti. Acum pentru bani, putere suntem in stare sa ne vindem pe noi insine. Lucrurile au luat o intorsatura grava. Macar pe vremea lui Ceausescu, majoritatea oamenilor aveau locuri de munca, insa saracia era o problema exsistenta. Se statea la cozi pentru o bucata de carne, pentru cine stie ce lucruri. Dar intr’un fel sau altul exista o sursa de venit minima. Acum, le avem pe toate, dar in curand nu o sa mai fie bani, dupa cum se spune cu criza.
    Modele veritabile pentru natiunea asta cred ca sunt. Numai ca nu in presa, in tot felul de scandaluri, politica si alte lucruri care tin de sursele media. Ti’am mai scris si ti’am spus ca am o parere proasta despre politicieni si nu cred ca ei ar fi un model bun de urmat. In spatele fiecaruia e un trecut, o persoana, interese de orice natura. Dar asa cum ai spus si tu ca tara asta are nevoie de o conducere, ca singuri nu am putea face fata.
    Respect pentru tine si pentru Gainusa, pentru intreaga echipa de la carcotasi. Sa faceti treaba buna ca si pana acum. Si sa fiti cu ochii pe cei care calca stramb. >:)
    Si RESPECT pentru curajosii din ’89 !

  • Emil Carageorge
    Posted at 20:01h, 27 decembrie

    Serbane, fiind prima data cand comentez pe blogul tau, da-mi voie sa fiu carcotas si sa iti semnalez ce mi-a sarit in ochi la prima citire: „puntinele ocazii”, „putem calatorii”, „element al protectie individilui”, „Statele unite”, „indeile initiale”. Daca ai facut-o intentionat ca sa afli cine te citeste cu atentia cuvenita, astept premiul cuvenit!

  • dan
    Posted at 08:40h, 28 decembrie

    Hai sa nu facem nici o campanie KISS , ce sa mai aflam? Stanculescu este in, inchisoare si mie mi-au murit rude atunci dar nu pot sa ii aduc inapoi.Este prea tarziu, cauta alt subiect.Mersi.Salut

  • Ionut
    Posted at 13:33h, 28 decembrie

    Bun articolul!Serbane trimitemi un mail cu mailul tau sa vorbesc ceva cu tine despre cronica carcotasilor.Daca doresti bineinteles

  • Andrei
    Posted at 00:25h, 29 decembrie

    Scuze, dar Opera nu are trepte pe care sa fi murit vreun tanar. E vorba de Catedrala… Acolo s-a tras in tineretul care batea cu disperare in usile catedralei pentru a fi lasati sa se adaposteasca de gloante. Cei dinauntru nu au deschis usile. Oare cum au putut sta popii aia sa asculte bataile si urletele disperate ale celor ce erau fata-n fata cu moartea, dar si tacerea ce a urmat dupa rafalele de mitraliera.

  • marcy
    Posted at 08:29h, 30 decembrie

    Salut!Ceea ce te intreb acum,nu are legatura cu articolul tau!Eu stau in strainatate si azi-dimineata am citit in „CANCAN”ca Toni Tecuceanu se afla in stare grava,la terapie intensiva!E adevarat?…cancan-ul nu e un ziar de incredere,dar au scris asta!Sper din suflet sa nu fie adevarat!Pa

    din pacate este adevarat!

  • nicu
    Posted at 11:04h, 30 decembrie

    azi am citit ca tony tecuceanu e internat in stare grava cu gripa porcina..e adevarat ? mi-ar place sa cred ca e o farsa si totul va fi ok

    nu se glumeste cu asa ceva, pe langa gripa a facut o puneomonie din pacate!

  • Cosmin
    Posted at 13:29h, 30 decembrie

    Multa sanatate colegului vostru, Toni! (daca e adevarata stirea)
    Si daca o fi adevarata si stirea aia cu masina … nashpa. Asta-i Romanica noastra frumoasa. Gainusa, intr-o carte spunea ca parca tot Bucurestiul e o periferie, daca ne uitam dupa polulatie. Pai cam toata Romania e o periferie de semicivilizatie.

  • MARIUS
    Posted at 13:50h, 30 decembrie

    Serbane este adevarat ca Toni are gripa si este internat in stare grava la terapie intensiva la spitalul MATEI BALS ??!! Stirea am citit-o pe Ziare.com

    asa este, ii tinem pumnii si ne interesam din ora in ora ce se intampla, din nefericire infectia este severa!

  • Doinita
    Posted at 14:17h, 30 decembrie

    La multi ani cu o mica intarziere (dar mai bine mai tarziu decat niciodata!)Sper ca ati primit tot ce va doreatzi de la Mosu’.
    In ceea ce priveste subiectul 1989,cu tristetze itzi spun ca am avut marea surpriza in aceasta luna sa descopar ca stiu strainii mai multe decat copiii nostri despre „revolutia” din 1989.Am fost cu corul de copii si tineret „Symbol” intr-un turneu de concerte in Belgia (zona flamanda si Bruxelles).Am fost gazduiti de familii belgiene care se aratau foarte informate si interesate de ce se intampla la noi.Televiziunea locala transmitea zilnic un mic documentar despre Romania (20 ani de la revolutie).Uimirea acestor belgieni a fost ca marea majoritate a copiilor (cu varste intre 11 – 17 ani)habar nu aveau ce se intamplase in 1989 in Romania!Si laudau modul in care acesti copii promovau imaginea Romaniei (au avut sali pline – 12 concerte in 10 zile)cantand prelucrari folclorice romanesti si colinde;faptul ca toti vorbesc cel putin limba engleza,sunt politicosi,au cultura generala,dar nu stiu datorita carui fapt au ei posibilitatea sa-si demonstreze acest talent.
    Cum vrem oare sa evoluam cand familiile acestor copii nici macar nu discuta cu ei despre istoria noastra?Cum sa avansam,cand exemplele acestor copii sunt Gigi Becali,Voiculescu,etc.ca modelul oamenilor care au reusit?
    Nici scoala,nici familia (cu unele exceptii) nu au facut nimic pentru informarea generatiei nascuta dupa 1990!Si atunci mai avem pretentii????
    Cei mici nici macar nu auzisera de Ceausescu!!!
    Cu ei am mai incercat sa acoperim noi din lacune,dar ce ne facem cu miile de copii care nu au aceasta posibilitate?
    Un bun prieten belgian m-a intrebat cati ani de comunism am avut.Cand i-am raspuns ca 50 mi-a spus ca avem nevoie de tot atatzia ca sa avem democratie.In primul moment am ras,dar apoi am realizat ca are dreptate.Trebuie sa dispara o generatie ca sa putem avea si noi democratie adevarata.Dar obligatoriu trebuie sa ne invatam copiii istoria (cea adevarata).Si voi sunteti printre cei care ne putetzi ajuta.
    Va doresc un an plin de impliniri,cu emisiuni la fel de bune.Si nu va lasatzi!!!
    LA MULTI ANI 2010!

  • jan
    Posted at 18:52h, 30 decembrie

    in istoria romaniei asa a fost mereu cu bune si rele,depinde de noi sa ne fie bine pe viitor

  • M.Voicu
    Posted at 18:56h, 30 decembrie

    @HUIDU zice: ”Panã la urmã şi Uniunea asta ne demonstrazã încã odatã, cã nu ne putem conduce singuri”. Oare? Peste timp apar motivele:
    1) Comitetul de Stat al Planificãrii a fost desfiinţat cã încãlca principiile economiei de piaţã, dar UE poate stabili şi accize şi preţuri!
    diferenta mare intre planificare si accize si preturi!
    2) Irakienii au fost ajutaţi sã se elibereze. Los Angeles Times din May 13, 2007, sub titlul ”IRAQIS RESIST U.S. PRESSURE TO ENACT OIL LAW” scria:
    THE OIL LAW THAT U.S. OFFICIALS CALL VITAL TO ENDING IRAQ’S CIVIL WAR is in serious trouble among Iraqi lawmakers, many of whom see it as a sloppy document rushed forward to satisfy Washington’s clock. It fails to resolve key issues, including… HOW MUCH FOREIGN INVESTMENT TO ALLOW.
    aici nu te inteleg esti prea absconcs pentru mine!

  • mdl
    Posted at 13:34h, 05 ianuarie

    mult adevar insa nu cred ca ne indreptam spre o alta forma a comunismului mai ales spre ideile lui marx. eu cred ca momentan politicienii de unde ar fi ei le e mai usor sa promita decat sa aplice o doctrina a partidului care ii reprezinta.
    halal politichia asta pentru ca nu a fost nici odata ceea ce pare.
    mai bine ar fi sa fim otimisti si sa facem ceva.

  • Mario
    Posted at 09:58h, 13 ianuarie

    romanii nu preau au facut cine stie ce, iar americanii numai cu google fac si bani, ne intra si in casa prin calculator. Ceva simpatic, crunt adevar spus cu umor. Trebuie sa urmaresti link-ul.

    http://www.youtube.com/watch?v=hrontojPWEE&feature=player_embedded

  • cutache
    Posted at 14:20h, 17 ianuarie

    Eu traiesc mult mai bine ca acum 20 de ani.Daca jigodiile nu ar conduce tara,daca s-ar respecta legea de catre toti,daca ar mai exista bun simt si daca romanul ar incepe sa munceasca ca si pentru el eu zic ca ar fi ok.(mentionez ca am salar 700 si sotul 980 dar am 2 fiice minunate care ne ajuta !)

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.