lectia de economie-cresterea economica fix pix!

lectia de economie-cresterea economica fix pix!

Am citit prin mai toate gazetele comunistoid-patriotice, cum Romania are una dintre cele mai mari Cresteri Economice din UE si ce smecheri suntem noi cu asta. Pai stai asa ca nu e asa.

La baza sunt economist si am sa incerc sa explic ce gogorita periculoasa este asa zisa crestere econonica. Cresterea economica se bazeaza, intre altele, pe: productia industriala, investitii, servicii si consum.

pibacrescut-1436267459

Primele trei in Romania nu si-au modificat relevant structura si aproape toata cresterea economica vine din Consum. Adica guvernul Ponta a scazut din pix niste taxe: tva si impozte pe dividende, si tot din pix a crescut niste salarii ale bugetarilor.

Ele, cresterile salariale se pot baza pe reducerea numarului de angajati sau pe cresterea productivitatii muncii( un indicator la care sectorul public al economiei romanesti este praf).

Si uite asa s-au trezit romanii cu cateva zeci de miliarde de euro numai bune de cheltuit. Din pacate productia interna nu a tinut pasul cu cresterea artificiala a cererii si noi, cu banii restectivi, contribuim la bunastarea cetateanului neamt ce ne da masini, a celui spaniol ce ne umple de capsuni sau a celui austriac unde ne facem vacantele.

De unde stiu asta? Din dezechilibrul Balantei de Plati Externe care este dublu anul acesta fata de anul anterior. Pe tremen scurt e o boierie si o bunastare care se vor termina repede odata cu resursele pe care statul a facut un efort colosal pentru a le pune la dispozitia consumului. O tara care isi bazeaza Cresterea Economica pe consum nu pe productie, servicii si investitii este condamnata pe viitor la o trista si inevitabila Recesiune.

ins-romania-nu-a-iesit-din-recesiune-avem-scadere-economica-in-trimestrul-3-eurostat-a-publicat-178121

S-au incercart astefel de jumbuslucuri in istorie, unul dintre ele fiind salvare economiei americane dupa Marea Criza, cand statul a injectat capital in societate mai ales prin intermediul investitiilor. Asa a fost facut celebrul Hoover Dam de exemplu. Investitiile federeale au ajuns la oamenii ce lucrau pentru proiecte si asa crestea Consumul. Nu prin pomeni electorale ca la noi.

Si foarte important: economia americana era protejata si a reactionat bine la Cererea crescuta. Economia Romaniei e praf, face parte din Piata Comuna ce isi trimite produsele la noi fara taxe. Si uite asa surplusul oferit din pix va ajunge sa contribuie la bunastarea altora nu noastra.

Multumim dottore Ponta pentru un asa dar otravit!

ponta

1 Comment
 • Meditator
  Posted at 11:51h, 15 septembrie Răspunde

  WOW, ce ineptie!!! Imi pare rau, doar pentru ca altfel imi esti simpatic, ca nu ai invatat deloc la „scoala” de economie…. Simplu, pentru cei fara notiuni economice, crestere economica din Romania = suma tuturor facturilor emise in economia romaneasca(se centralizeaza doar cifrele de afaceri pentru a determina PIB-ul) . Din scaderea taxelor nu poate sa rezulte decat scaderea sumei!!! Daca PIB-ul de astazi este mai mare decat cel de ieri(ca exemplu, pentru ca centralizarea datelor se face trimestrial sau anual) inseamna ca avem crestere economica. Rationamentul sau calculul economic se fac, culmea, exact invers: daca cineva a incasat mai mult, inseamna ca altcineva a cheltuit mai mult. Cine a cheltuit mai mult? Impartim incasarile in doua: incasari interne(din interiorul tarii) si incasari externe. Presupunem ca au crescut doar incasarile interne: asta inseamna ca cineva a adus bani pe care in exercitiul financiar anterior nu ii cheltuise(economii, rezerve, productie neterminata etc etc.) Daca tu cresti salariile. de fapt nu aduci direct crestere economica, doar daca pentru a plati acele salarii maresti pretul, cheltui din rezerve sau te imprumuti din exterior aduci crestere economica. La fel si cu investitiile: daca le faci din rezerve, imprumuturi externe etc aduci crestere economica. Daca faci investitii din realocari bugetare nu cresti nimic, ci doar distribui diferit.
  Ajungem acum la un alt rationament complet gresit: deficitul de plati externe. Cu tot subiectivismul de care dai dovada, eu ma raportez doar la datele pe care le exprimi: in comparatie cu 2015, anul acesta avem un deficit de 2,156 MLD euro. Anul trecut am incasat 7,7 MLD din fonduri europene, anul asta am incasat ZERO…. Ce intelegem de aici??? Ca desi am pierdut fonduri in valoare de 7 mld noi avem un deficit de doar 2 MLD…. Asta inseamna ca economia a functionat bine si a reusit sa acopere 5 MLD din acest deficit!!!! Ce anume ajuta economia sa functioneze?? Investitiile externe, investitiile statului(doar cele din rezerve),exporturile, masurile macro economice din anii anteriori (ATAT). primele 3 sunt egale cu cele din anii anteriori. Deci ce a facut „roata” economica sa se invarta??? Aceasta este o analiza economica, deloc politica! Daca vrei sa faci politica, iti dau 100 de argumente reale prin care cei pe care ii urasti tu asa „vartos” au afectat negativ economia nationala….
  CONCLUZIE:
  Rationamentele tale nu sunt reale, nu au legatura cu economia nationala, sunt profund viciate pentru un scop politic… Orice economist care citeste ce ai scris, intelege imediat ca vorbesti aiurea. Aici e si problema pentru care, din pacate, dreapta pierde pe limba ei… Eu VREAU sa votez liberali, dar cand vad ca liberalismul roman este de fapt un socialism total needucat sunt silit sa caut alternativa…. Da, da, pot ajunge chiar sa votez corupti, socialisti, dar priceputi, etc…. E ghinionul meu, mai mare decat al tau… Eu trebuie sa aleg pe cineva, tu ai alegerea deja facuta….

Lasa un Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.