"Marele Alb" sau sistemele ticăloase? - Serban Huidu
6041
post-template-default,single,single-post,postid-6041,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

„Marele Alb” sau sistemele ticăloase?

Am vizionat si eu, ca tot omul interesat de ce se intamplă in jur, reportajul celor de la Recorder. Am felicitat echipa, si am să spun ce am înteles eu din filmul prezentat, (click pe poza pentru a vedea materialul original)

Acolo este o ancheta jurnalistica, minuțios făcută, care dezvăluie niște acte de corupție in toata regula. Însă reportajul poate fi ușor combatut de detractori spunând ca e un atac asupra Bisericii Ortodoxe, e un atentat la valorile milenare ale neamului, împotriva RRRRRomâniei si a rrrrromânismului. si alte asemenea tâmpenii,

Ce a vrut sa spună autorul? Problema expusă este una de sistem, Atat timp cat preoții nu vor avea statutul de funcționari publici, ei pot folosi banii publici intr-un sistem paralel. Care nu e transparent și întotdeauna supus prezumției de corupție. De fapt asta arată reportajul celor de la Recorder.

In loc de Biserica Ortodoxa putea sa fie orice entitate care primeste ajutoare de la intitutiile publice. Si festivalurile de muzică electronică ar trebui sa cheltuiasca banii primiți de la primării la fel de transparent si cu licitatii facute in sistemul public de licitatii etc. Din cauza unei spețe specifice, coruptia din randul clericlor Bisericii Ortodoxe, reportajul , așa cum am mai spus, poate sa fie ușor de contestat.

De fapt, băieții de la Recorder au demascat o Hidra mult mai extinsă: sifonarea banului public prin interpusi corupți aflați mâna in mână cu beneficiarii de fonduri publice. Fiind vorba de banii nostri ai tuturor, e ușor de asimilat treaba asta cu corupția. In fapt si alte domenii sunt căptușate in acest fel. Industria publicitatii e unul dintre ele.

Si acolo se dau contracte in funcție cunoștințe pile si relații. Și de câți bani se intorc la cei ce distribuie fondurile. Dar acolo sunt bani privati, iar distribuitorii raspund strict in fata celor ce le dau banii pe mana. Si e mult mai greu sa faci acuzatii de coruptie, deși in fond e cam aceeași lucru.

Si un alt subiect dezvoltat de Catalin Tolontan in Libertatea( click pe poza pentru articol) se refera la pasivitatea Patriarhului in ceea ce priveste criza sanitara prin care trece Romania, Inclusiv enoriașii Bisericii Ortodoxe. In Grecia, tara cea mai ancorata in ortodoxie, patriarhul a iesit public in favoarea vaccinului. A indemnat populatia sa foloseasca acest avantaj, care e daruit de Dumnezeu oamenilor, pentru a putea combate boala.

Desi e un om erudit si cu idei moderne, Patriarhul Daniel a evitat o confruntare directa cu aripa medievală a Bisericii. Aceasta aripă, reprezentata de Teodosie de la Constanța de exemplu, vrea sa mentina Biserica in Evul Mediu timpuriu.

Aceasta atitudine nu am putut sa o inteleg la Daniel. Si asta e ceva mult mai grav decat toate schemele de fraudare a banului public produse cu „binecuvantarea” lui.

1 Comment

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.