cin’ sa fie cin’ sa fie?

cin’ sa fie cin’ sa fie?

Am primit de la „un fan” urmatorul comentariu legat de adevarurile aconomice prezente in ultimul post. Ala legat de „cresterea economica”. Am sa ii raspund celui ce a scris pentru ca eu am o banuiala cine e. Raspunsurile mele sunt mai inclinate- ca sa intelegeti dezbaterea!
ponta1

Meditator
pregatit@sainvatam.ro
89.42.59.27

WOW, ce ineptie!!! Imi pare rau, doar pentru ca altfel imi esti simpatic, ca nu ai invatat deloc la “scoala” de economie…. Simplu, pentru cei fara notiuni economice, crestere economica din Romania = suma tuturor facturilor emise in economia romaneasca(se centralizeaza doar cifrele de afaceri pentru a determina PIB-ul) . Din scaderea taxelor nu poate sa rezulte decat scaderea sumei!!! Daca PIB-ul de astazi este mai mare decat cel de ieri(ca exemplu, pentru ca centralizarea datelor se face trimestrial sau anual) inseamna ca avem crestere economica.

Ineptia este la tine: reduci taxele si cresti artificial salariile, fara nici un fel de temei economic (cresterea productivitatii, reducerea de personal retehnologizare etc). Astfel maresti artificial banii ce se vor regasi rapid la populatie ca si Consum. Intr-o economie reala si protejata, cresterea banilor pentru consum genereaza un exces de cerere adica oamenii vor sa consume mai mult: servicii-pleca in vacanta, bunuri casnice-frigidere aspiratoare, automobile etc. Toate acestea se regasesc in facturile despre care vorbeai.

Statul, din resursele acumulate anterior, a facut un efort colosal prin a pune la indemana consumatorului in mod direct-prin cresteri salariale si de venituti si nu indirect prin investitii-ce se vor regasi in consum ceva mai tarziu( ca veniturile celor ce fac investitiile vor genera consum mai tarziu decat salatiile marite artificial).

Banii respectivi, intr-o economie ca a noastra neprotejata de bunurile ce vin din exterior-Uniunea Europeana, se impart intre consumul intern, cel generat de raspunsul economiei romanesti la excedentul de bani aflat pe piata, si cel extern adica bunuri importate de Romania care ,cu o parte substantiala din suma ce se regaseste acum la populatie, va contribui la bunastarea celor ce trimit produse in tara.
big_38b8054eaef933eb83947fea4413ef84

 

Rationamentul sau calculul economic se fac, culmea, exact invers: daca cineva a incasat mai mult, inseamna ca altcineva a cheltuit mai mult. Cine a cheltuit mai mult? Impartim incasarile in doua: incasari interne(din interiorul tarii) si incasari externe. Presupunem ca au crescut doar incasarile interne: asta inseamna ca cineva a adus bani pe care in exercitiul financiar anterior nu ii cheltuise(economii, rezerve, productie neterminata etc etc.) Daca tu cresti salariile. de fapt nu aduci direct crestere economica, doar daca pentru a plati acele salarii maresti pretul, cheltui din rezerve sau te imprumuti din exterior aduci crestere economica. La fel si cu investitiile: daca le faci din rezerve, imprumuturi externe etc aduci crestere economica. Daca faci investitii din realocari bugetare nu cresti nimic, ci doar distribui diferit.

La asta cu redistribuirea ai dreptate. Insa cresterea economica de aia se si resimte acum. Primul pas-statul creste salarii si scade taxe. Pasul doi oamenii au artificial mai multi bani. Pasul 3 creste cererea si apoi consumul. Pasul patru creste numarul facturilor. Din pacate economia nationala nu creste in ritmul in care a crescut consumul. De ce? pentru ca produsele altor economii sunt si ele cumparate si nu sunt protejate de taxe vamale. De ce? Pentru ca suntem in Uniunea Europeana.

Ajungem acum la un alt rationament complet gresit: deficitul de plati externe. Cu tot subiectivismul de care dai dovada, eu ma raportez doar la datele pe care le exprimi: in comparatie cu 2015, anul acesta avem un deficit de 2,156 MLD euro. Anul trecut am incasat 7,7 MLD din fonduri europene, anul asta am incasat ZERO…. Ce intelegem de aici??? Ca desi am pierdut fonduri in valoare de 7 mld noi avem un deficit de doar 2 MLD…. Asta inseamna ca economia a functionat bine si a reusit sa acopere 5 MLD din acest deficit!!!!

Aceasta este cea mai cretina explicatie de pana acum. Ajutoarele economice nu sunt facute pentru a ajunge direct in salarii. Fondurile atrase cresc in primul rand investitiile. Abia apoi banii se regasesc in consum. Deci asta cu „economia a mers bine si de aia avem deficit dublu fata de anul trecut” ar face sa rada de tine si baietelul meu de 7 ani. Economia nu a mers bine iar lipsa investitiilor, autostrazi inexistente prin care Renault sau Ford sa scoata productia din tara eficient sau cei 17km/h viteza medie a marfarelor din Romania, fac economia sa se sufoce. Asta din cauza Tuturor-subliniez tuturor, incompetentilor ce ne-au condus!


Ce anume ajuta economia sa functioneze?? Investitiile externe, investitiile statului(doar cele din rezerve),exporturile, masurile macro economice din anii anteriori (ATAT). primele 3 sunt egale cu cele din anii anteriori. Deci ce a facut “roata” economica sa se invarta??? Aceasta este o analiza economica, deloc politica! Daca vrei sa faci politica, iti dau 100 de argumente reale prin care cei pe care ii urasti tu asa “vartos” au afectat negativ economia nationala….

Pastreaza-ti argumentele pentru pacalicii din jurul tau. Da nu imi vinde mie adevaruri despre economie ca te faci de cacao!

CONCLUZIE:
Rationamentele tale nu sunt reale, nu au legatura cu economia nationala, sunt profund viciate pentru un scop politic… Orice economist care citeste ce ai scris, intelege imediat ca vorbesti aiurea. Aici e si problema pentru care, din pacate, dreapta pierde pe limba ei… Eu VREAU sa votez liberali, dar cand vad ca liberalismul roman este de fapt un socialism total needucat sunt silit sa caut alternativa…. Da, da, pot ajunge chiar sa votez corupti, socialisti, dar priceputi, etc…. E ghinionul meu, mai mare decat al tau… Eu trebuie sa aleg pe cineva, tu ai alegerea deja facuta….

Eu nu am alegerea facuta pentru ca eu chiar as alege pe cineva care sa inteleaga ceva din economie. Din pacate si stanga si drepta sunt coplesite de pseudopriceputi asa ca tine care sfideaza logica elementara si mai cred ca daca au gura mare au si dreptate. Zici ca am optiunile politice deja facute? La ultimele alegeri i-am votat pe toti si am scris mare-ALTCEVA AVEM? Am luat o amenda cat mine de mare.
eens35wnzyoa51afzdqo-nb3qiluqibxk-gc7jjvbikr0e7bgp9q6bdqksvv8f2ddxnws132

Eu cred ca stiu cine esti si pentru inceput, daca vrei sa dai meditatii , ar fi bine sa nu mai copiezi!

3 Comments
 • CosmiN
  Posted at 23:50h, 16 septembrie Răspunde

  Vrea sa voteze liberali, si nu doar vrea. De fapt ii si voteaza in timp ce e sef de campanie la ‘concurenta’…

 • CosmiN
  Posted at 23:56h, 16 septembrie Răspunde

  „fanul” care ti-a scris o fi si fanul lui Ponta. Sau un admirator. Mai stiu un caz asemanator cu o ‘vedeta’ blonda…

 • Meditator
  Posted at 04:24h, 19 septembrie Răspunde

  Mda… Imi doream sa fie doar o dezbatere, dar vad ca te-am suparat… Zic sa „atac” cu niste premise:
  1. Nu sunt fanul tau
  2. Imi esti drag, si am motivele mele pentru asta!
  3. Nu sunt de acord cu tot ceea ce spui(in general), probabil ca ne suprapunem doar 40-50%
  4. Nu sunt politician si nici nu sunt interesat sa intru in politica (din cauza salariilor, interdictiilor ce apar odata cu functia, dar si a modului in care politicienii sunt priviti)
  5. Accept cu usurinta orice „atac” sau comentariu, si caut raspunsurile doar in mintea mea…Privesc jignirile tale repetate ca pe o forma de argumentatie dura, o incercare de impunere a punctelor de vedere prin forta… si atat…

  nimic de obiectat!

  Incerc sa o spun altfel, poate nu voi mai fi inteles gresit:

  Bugetul unei companii sau al unei tari este cunoscut anticipat si se distribuie pe capitole bugetare tot anticipat. Daca decid marirea salariilor, dar cifra de afaceri imi ramane identica, atunci voi avea fie un deficit fie va trebui sa aloc din alte linii bugetare bani pentru salarii… Indiferent de solutia aleasa nu voi avea o crestere a cifrei de afaceri(PIB) ci doar voi avea o redistribuire a cheltuielilor. Adica PIB-ul are o valoare egala, doar cheltui diferit…ADICA NU AM CRESTERE ECONOMICA.

  era vorba de viitor si de cresterea artificiala a consumului prin alocarea de bani in plus fara temei economic cert-cresterea productivitatii sau reducerea de personal. Atat. Daca se crestea inflationist prin tiparire de bani era si mai rau! De aia spun ca statul face un efort canalizat prost! Putea sa faca injectia asta de capital in economie crescand investiitiile-asta e filmul meu. Tot o redistribuire era dar in autostrazi nu in bunuri cumparate de consumatorul ce s-a trezit cu bani in plus peste noapte si care cumpara produsele UE

  Daca decid sa cheltui din rezerve sau ma imprumut pentru a plati salariile, atunci intr-adevar voi avea o crestere a PIB-ului(si va fi artificiala pentru ca nu am adus nicio plus valoare) si atunci voi avea crestere economica… NU E CAZUL(pentru ca nu s-a cheltuit din rezerve si nici nu ne-am imprumutat)..
  Asa va gandi orice economist si este un rationament simplu(de nivelul adunarii pentru matematica. Foarte simplist: Rf=Vf-Cf, ΔRf>0) Rationamentul facut de tine, poate avea orice alta origine, dar nu este economica.

  nu ai cunostinte de baza legate de cresterea economica dar te dai Einstein aici!

  Legat de bunastarea strainilor….pai cam asta este UE! Vrei sa fii parte din ea sa nu? Daca da, trebuie sa accepti ca este concurenta si ceea ce tu impui antreprenorilor locali pe afara nu se intampla!!! Aia fac trafic de influenta, castiga piete prin santaj, sponsorizeaza politicieni etc… Asta e capitalismul!!! Dur si greu de invatat… Ei ii stiu si ne joaca pe degete…Ceea ce ne spunea Ceausescu si camarila lui de propaganda nu era complet neadevarat!! Capitalismul este plin de criminalitate!!

  stiu am vazut si eu Nasul! Si ideile astea le avea unul Marx! Comunista mica!

  Daca tot am ajuns aici, fac o paranteza cunoscandu-ti opiniile: dintre toti saracii din top 300 capital(si nu fac misto cu saracii) nu e unul care sa poata sa se ia la tranta cu vreun investitor serios de afara. Citeste cum s-a format capitalul pe afara si o sa te crucesti…

  Fratii aia de la Dedeman tocmai au luat o mega amenda de la Consiliul Concurentei-deci avem si noi „falitii” nostri!

  Noi ne taiem beregatile si ne arestam capitalul… As accepta acest puritanism daca toti aceia care se bucura cand „moare” cate vreun bogatan nu mi-ar propune toate netrebniciile posibile si imposibile!!!(infractiunile se propaga de jos in sus! Deschideti orice afacere si vei vedea cum toti cei din jurul tau iti vor propune evaziune fiscala, produse furate, plati fara TVA, angajari fara forme legale etc etc … Dupa care tot aia vor urla ca Patriciu fura!!!

  nimic mai adevarat! Asta nu scuza lacunele tale legate de cresterea economica!

  Sa revenim: legat de deficitul de plati externe…eu ti-am explicat cum se calculeaza, unde se regaseste si tu sari la altceva: da, ai dreptate ca daca aveam autostrazi economia ar fi crescut mult mai repede, dar ce legatura are cu calculul meu??? Tu te uiti la alt film… Deficitul nostru este mai mare in suma decat anul trecut, dar aproape egal ca procent…(negociat si in procent si in suma) Nu inteleg ce date privesti… Ce spuneam eu este ca economia merge pentru ca deficitul ar fi trebuit sa fie si mai mare, pentru ca noi nu am mai incasat 7mld de euro de la UE ca anul trecut, si cu toate astea deficitul e doar de 2Mld euro…
  Banii aia nu se regasesc in Deficit! Zau ca esti habarnist! Inceteaza cu astea ca devii trist!

  Imi spui sa-mi pastrez argumentele pentru pacalicii din jurul meu. Recunosc ca sunt inconjurat in proportie de 60-70% de oameni care stiu din educatia teoretica si practica ce anume face o economie sa creasca: Investitiile externe, investitiile statului(doar cele din rezerve),exporturile, masurile macro economice din anii anteriori (ATAT) …. Pacalici sau nu, stim, si din teorie dar si din practica ca daca avem de platit 5% impozit pe dividende, vom creste afacerile pe care le avem, vom creste salariile…si, pana la urma si noi vom cheltui mai mult! Stim ca putem sa concuram mai usor pe pietele externe daca avem o cota de TVA egala cu a lor…(in majoritatea afacerilor serioase beneficiul este de 3-5% din pretul de vanzare… Daca TVA a scazut cu 4% avem preturi ceva mai competitive pe piata externa??? Ne dezvoltam si noi 3,8% pe an???

  doar impozitul pe dividende a scazut cel pe profit a ramas 16%. Scaderea tva a dus la o scadere a preturilor-anu aceste avem o deflatie de -2.5% asta daca te intreaba vreunul dintre pacalici!

  Imi spui ca sunt pseudopriceput…. E greu de argumentat in contra unui astfel de calificativ… Da, cunosc multi oameni care sunt mult mai priceputi decat mine in ale economiei si caut mereu sa invat de la ei(ma refer la notiuni aprofundate, nu la „abilitati”
  balcanice… ) Prin urmare, depinde de reper. Fara sa vreau sa fac pe desteptul, in comparatie cu tine, pe notiuni economice, ma simt ca Einstein pe langa un ….copil. La agresivitate…ma simt ca un profesor de muzica in fata lui Muhamad Ali

  1-nu ai invatat ce trebuie sau profii sunt de cacao si 2- prefer de 1000 de ori Cassius Clay!

  Si daca tot m-am bagat in seama ca prostul, hai sa comentez si ultima ta postare: libertatea de exprimare vine „la pachet” si cu deraieri precum cele ale Oliviei Steer… C’est la vie!!! Vrei libertate de exprimare pentru tine? Implicit i-o oferi si altuia. Introduci reguli stricte? Va trebui sa te supui si tu lor… Asta pentru cei care considera ca selectia naturala nu este de dorit…

  nu nu! Mie imi place libertatea de exprimare! Esenta democratiei este sa ai un punct de vedere si eu sa nu fiu de acord cu el! Si am sa mor luptandu-ma pentru asta! De la winston Churchil citire via Ratiu!

Lasa un Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.