Austriecii-vinovații la îndemână. Care sunt adevărații vinovați?

Austriecii-vinovații la îndemână. Care sunt adevărații vinovați?

Am lăsat sa treacă o săptămâna de când UE ne-a trântit din nou ușa in nas, demonstrând încă o dată ca există cetățeni europeni de prima mâna si cei de mâna a doua. Sau a noua. Nu aș vrea să judec aici motivele, care mai de care mai conspiraționiste așa cum au scris gurnaliștii despre dreptul de veto al foștilor imperiali.

Mi s-a părut foarte tare un articol din Ziarul financiar care spune că de frică au făcut-o. In 2030 România ar putea avea PIB-ul nominal mai mare decât al Austriei. La capitolul PIB/capita mai avem mult de lucru. Chiar și așa Austria se teme ca va pierde hegemonia in partea asta a Europei. Si s-ar putea ca articolul sa aibă cel puțin un argument, Click pe poza pentru articol.

Acum am sa citez un altfel de articol. Este scris de Sabina Fati pentru Deutsche Welle. Ea face un gest ce trebuie salutat.(deci nu salutar-asta ca sa înțeleagă s2i Mihai Gadea)

Revenind la articol: Sabina Fati își intoarce atenția de la cei mai injurati in română oameni ai ultimelor zile, austriecii, catre adevărații vinovați. Articolul se numeste: „Romania fără leaderi. De ce nu se bat Iohanis si Ciucă pentru țară” Se poate citi integral făcând click pe poză.

Din tot articolul se desprinde o concluzie amară: (citez nu plagiez)

„Klaus Iohannis se apropie de finalul celui de-al doilea mandat și nu are încă nicio realizare de anvergură.Președintele și-a pregătit o trambulină personală, dar nu a lucrat prea mult la azimutul țării, mai ales că a fost nevoit ani de zile să-și rezolve acuzațiile legate de imobilele din Sibiu.

Premierul Nicolae Ciucă este incomodat de verdictul de plagiat, pe care a încercat să-l ajusteze cu ajutorul amicilor din Justiție, și pregetă să se ocupe de agenda internațională, iar șeful social-democraților Marcel Ciolacu ar putea să fie tras înapoi de complexele de inferioritate pe care le încearcă în fața liderilor socialiști de pe continent.

În vreme ce fostul general devenit prim-ministru se teme să spună că a greșit scriindu-și pe genunchi doctoratul, lui Marcel Ciolacu îi e rușine să recunoască unde a lucrat până la 37 de ani sau să descrie împrejurările în care a ajuns doctorand la Academia Națională de Informații.

De ce sunt românii vinovați de asta? Păi cum-necum, cu ajutorul „Democrației originale” pe care o acceptăm de atât amar de ani, indivizii ăștia care sunt cel mult mediocrii, conduc o țara. Trăim vremuri cand tupeul, combinat cu puțin noroc, e ridicat la rang de virtute. Nu e nici o virtute. E doar o realitate tristă.

Până când nu vom avea un ledership puternic si orientat catre țară, nu catre propria persoana, nu vom rezolva nimic. Austriecii si olandezii puteau să fie convinși, constransi sau pur si simplu puși in fata realității. Pentru asta ne trebuiau niște oameni cu coaie. Așa că până facem rost de ei, by by Shengen. Pentru asta sunt românii vinovați.

Clasa politică este oglinda societății. Vreți altceva? Schimbați-vă. Dacă ma uit la opoziție ma apuca jalea. Sunt la fel de cinici, ipocriți ca mega-coaliția care își pregătește buzunarele pentru vestitul PNRR. ”

later edit

Se pare că impasul ăsta legat de conducatori e o problemă a democrației moderne. În numeroase cazuri niște accidente, ale aceleiași democrații, au ajuns să conducă vremelnic niște sisteme politice, care,însă, au supraviețuit. Nu se știe pentru cât timp.

Trump sau Johnson sunt doar câteva exemple. Alegerile din Franța au demonstrat cu prisosință moartea clinică a democrației moderne. Democrație unde elitele sunt tratate exact ca in filmul „Don’t look up”.

In ce hal a ajuns leadership-ul de azi? Gândiți-vă cum arata Macron la masă cu Putin și că cea mai articulată voce a Occidentului, in conflictul din Ucraina, a fost bufonul de Johnson.

Asta e lumea pe care o doriți pentru copiii si nepoții voștri? Aveți grijă cum îi creșteți că s-ar putea ca ce e mai rău să urmeze.

1 Comment

Lasa un Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.