Despre toleranta…

Despre toleranta…

Priveam saptamana trecuta un reportaj excelent pe Digi World, despre anii de glorie ai orasului Constantinopol devenit ,dupa capturarea otomana, Istanbul.

Istanbul-2

 

Atat timp cat toleranta a functionat, iar in oras erau cartiere grecesti, armenesti sau evreiesti-orasul dar si imperiul au prosperat!

 

E ceva foarte straniu cum evreii au emigrat aici din Spania, goniti de inchizitie. Sultanul i-a primit, ba chiar conducatorul lor ajunsese a doilea om in imperiu.

l_thumb_1358847030_neveshalomsynagogue3

 

Atat timp cat toleranta a functionat, imbinarea asta de civilizatii si lumi diferite a crescut puterea unui imperiu eminamente eclectic. Pentru ca forta unei constructii sta in liantul ce prinde caramizile intre ele, in forma constructiei , nu numai in taria caramizilor!

 

Cand au inceput altii sa isi bage coada si toleranta a disparut, a fost inceputul sfarsitului pentru otomani! Practic decand au devenit intoleranti s-a dus pe apa Sambetei tot ce acumulasera in secole inaintasii lor.

 

Extrapoland se pare ca Germania si-a invata lectia de dupa al doilea razboi mondial si a devenit cea mai toleranta natiune din Europa. Englezii mai sunt asa si uite ce „rau” le merge!

Teilnehmer einer Gegendemonstration protestieren am Samstag (01.05.10) in Solingen mit Schildern mit der Aufschrift "Wir sind Deutschland" gegen eine Veranstaltung der rechtspopulistischen Partei Pro NRW. Nach Polizeiangaben protestierten in Solingen am Samstag um die 500 Demonstranten gegen eine Demonstration von 70 Anhaengern von Pro NRW. Foto: Clemens Bilan/ddp

 

Asimilarea stainilor, in cazul Germaniei si a Angliei, este total diferita de ce s-a intamplat in Franta! In timp ce primele doua tari au asimilat emigrantii in toate structurile lor, Franta i-a enclavizat, formand mici orasele in care statul francez nu avea ce cauta gen St Denis. De aici si dezastrele….

 

Sa nu ne mire daca intr-un viitor nu foarte indepartat Germania va deveni dintr-un stat puternic unul foarte puternic unde diferitele culturi vor potenta rezultatul final! Aceasta forma de toleranta este viitorul iar exemplul Statelor Unite este graitor in acest sens!

map_self

 

Am sa inchei cu o poza care m-a impresionat profund: oricat de diferiti credem ca suntem la baza reprezentam acelasi lucru! Nimeni nu s-a nascut rasist!

IMG-20151116-WA012

13 Comments
 • Pingback:Despre toleranta… | Ziarul Profit
  Posted at 06:24h, 05 decembrie Răspunde

  […]   Atat timp cat toleranta a functionat, imbinarea asta de civilizatii si lumi diferite a crescut puterea unui imperiu eminamen… citeste mai mult […]

 • Pingback:Despre toleranta… - Agenda Primarului
  Posted at 06:38h, 05 decembrie Răspunde

  […] Atat timp cat toleranta a functionat, imbinarea asta de civilizatii si lumi diferite a crescut puterea unui imperiu eminamen… citeste mai mult […]

 • Alex
  Posted at 22:36h, 05 decembrie Răspunde

  Nimic nu tine pentru totdeauna. Fiecare secol are acel moment de intorsatura la care se ajunge dupa ce lucrurile devin tot mai polarizate si mai tensionate. Cum poti crea un mediu tolerant intre diferite religii si culturi fara sa le omogenizezi si sa le stirbesti contururile? Ce sacrifici si pentru ce? Siguranta pentru bunastare? Bunastarea pentru siguranta? Libertatea pentru pace? Pacea pentru libertate? O lumea pe deplin „toleranta” ar fi o lume plana, fara culori, fara nimic pentru care sa se merite sa traiesti. O lume in care se supravietuieste in pace. Nu cred in asa ceva si daca ar exista, ceva n-ar fi curat la mijloc

  • Bianca
   Posted at 19:52h, 15 februarie

   Foarte bun articolul, Serban. Te urmaresc cu interes. Pana la urma om nu te face culoarea sau lipsa ei, ci sunt multe alte aspecte care ar trebui sa ne calauzeasca ideile despre omenire.

 • vp
  Posted at 23:00h, 05 decembrie Răspunde

  Voi incepe cu sfarsitul articolului tau.

  13. Şi aduceau la El copii, ca să-Şi pună mâinile peste ei, dar ucenicii certau pe cei ce-i aduceau.
  14. Iar Iisus, văzând, S-a mâhnit şi le-a zis: Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu.
  15. Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea.
  16. Şi, luându-i în braţe, i-a binecuvântat, punându-Şi mâinile peste ei.

  Iata ce spune Domnul Iisus Hristos in Evanghelia dupa Marcu.
  De ce incerci sa explici cele ale lui Hristos prin cele pamantene?
  Dumnezeu ne invata sa fim toleranti caci e una din virtutile Lui dar noi oameni rasplatim pe Domnul si pe aproapele nostru cu ura,dispret,minciuni si toate cele rele.

  Cuvantul Domnului continua:
  17. Şi când ieşea El în drum, alergând la El unul şi îngenunchind înaintea Lui, Îl întreba: Învăţătorule bun, ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?
  18. Iar Iisus i-a răspuns: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun decât unul Dumnezeu.
  19. Ştii poruncile: Să nu ucizi, să nu săvârşeşti adulter, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb, să nu înşeli pe nimeni, cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta.
  20. Iar el I-a zis: Învăţătorule, acestea toate le-am păzit din tinereţile mele.
  21. Iar Iisus, privind la el cu dragoste, i-a zis: Un lucru îţi mai lipseşte: Mergi, vinde tot ce ai, dă săracilor şi vei avea comoară în cer; şi apoi, luând crucea, vino şi urmează Mie.
  22. Dar el, întristându-se de cuvântul acesta, a plecat mâhnit, căci avea multe bogăţii.
  23. Şi Iisus, uitându-Se în jur, a zis către ucenicii Săi: Cât de greu vor intra bogaţii în împărăţia lui Dumnezeu!
  24. Iar ucenicii erau uimiţi de cuvintele Lui. Dar Iisus, răspunzând iarăşi, le-a zis: Fiilor, cât de greu este celor ce se încred în bogăţii să intre în împărăţia lui Dumnezeu!
  25. Mai lesne este cămilei să treacă prin urechile acului, decât bogatului să intre în împărăţia lui Dumnezeu.
  26. Iar ei, mai mult uimindu-se, ziceau unii către alţii: Şi cine poate să se mântuiască?
  27. Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni lucrul e cu neputinţă, dar nu la Dumnezeu. Căci la Dumnezeu toate sunt cu putinţă.
  28. Şi a început Petru a-I zice: Iată, noi am lăsat toate şi Ţi-am urmat.
  29. Iisus i-a răspuns: Adevărat grăiesc vouă: Nu este nimeni care şi-a lăsat casă, sau fraţi, sau surori, sau mamă, sau tată, sau copii, sau ţarine pentru Mine şi pentru Evanghelie,
  30. Şi să nu ia însutit – acum, în vremea aceasta, de prigoniri – case şi fraţi şi surori şi mame şi copii şi ţarine, iar în veacul ce va să vină: viaţă veşnică.
  31. Şi mulţi dintre cei dintâi vor fi pe urmă, şi din cei de pe urmă întâi.
  32. Şi erau pe drum, suindu-se la Ierusalim, iar Iisus mergea înaintea lor. Şi ei erau uimiţi şi cei ce mergeau după El se temeau. Şi luând la Sine, iarăşi, pe cei doisprezece, a început să le spună ce aveau să I se întâmple:
  33. Că, iată, ne suim la Ierusalim şi Fiul Omului va fi predat arhiereilor şi cărturarilor; şi-L vor osândi la moarte şi-L vor da în mâna păgânilor.
  34. Şi-L vor batjocori şi-L vor scuipa şi-L vor biciui şi-L vor omorî, dar după trei zile va învia.

  Petreceti Sfintele sarbatori in slava Domnului si Dumnezeului Iisus Hristos,Amin!

 • alina
  Posted at 11:52h, 06 decembrie Răspunde

  culoarea nu tine cont de nimic..asa ar trebui…toti suntem oameni….egali ……..frumos ai scris…multumim

 • Blaj Sabin
  Posted at 16:54h, 06 decembrie Răspunde

  Felicitări pentru articol! Foarte frumos scris, iar deducţia în urma exemplului din istorie conturează bine ideea principală – toleranţa duce la măreţie.

 • gicanul47
  Posted at 17:03h, 06 decembrie Răspunde

  Frumos Serbane,sunt perfect deacord cu tin

 • Cipinho
  Posted at 13:42h, 08 decembrie Răspunde

  Sunt de acord că toleranța între oameni este benefică pentru toată lumea, însă din păcate unii nu înțeleg și insistă cu anumite idei preconcepute.
  Unii dintre musulmanii vor să impună cu japca religia și ideologiile lor tuturor, chiar ucigând pe cei ce se impotrivesc.
  Țiganii noștri văd hoția și înșelătoria ca pe un fapt normal fiindcă ei sunt deștepți și restul proști.
  Toleranța va exista acolo unde oameni diferiți locuiesc împreună într-o comunitate, se cunosc între ei și cu timpul ajung să aibă încredere unii în alții, asta se poate realiza doar cu o bună educație și obligatoriu de la vârste fragede, altfel nu va merge…

 • BALOG ELENA
  Posted at 12:41h, 27 decembrie Răspunde

  sa aveti un an mai bun! si sa va bucurati de el!

 • Ami
  Posted at 16:51h, 28 decembrie Răspunde

  Frumos spus!

 • emil
  Posted at 08:36h, 01 ianuarie Răspunde

  La multi ani! Am devenit tolerant si am invatat si gramatică!

 • Gabriel
  Posted at 12:20h, 13 septembrie Răspunde

  Toti oamenii sunt egali indiferent de culoare si nationalitate

Lasa un Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.