Talentul ca talentul dar unde e copilăria?

Talentul ca talentul dar unde e copilăria?

Later edit
Pustiul a a castigat. Qed.. Copilaria a murit îngropată în discursuri patriotarde utopice….Nu e treaba unui copil inocent sa tragă de mânecă societatea bolnava. E doar împotriva firii. Cetățeni, gândiți
!

Am fost întotdeauna impresionat de emisiunea fanion a Protv-ului, Românii au talent. De la producție si până la alegerea subiectelor. E drept ca sunt și probleme, dar pentru asta sunt cârcotașii.

Îmi pare rău că nu au reușit sa îl țină pe Călinescu acolo. Si imi mai pare râu pentru niște variante nefericite alese ca jurati. Astăzi vom vorbi despre cu totul altceva. Alegerea concurenților.

Nu de puține ori, emisiunile care se bazează pe talent, aleg sa aducă in fata publicului copii. E adevarat că inocența lor înduioșează, dar a te folosi de copii pentru a face rost de audiență si implicit de bani in 2023 este strigător la cer.

Este ca și momentul, păstrând proportiile, cand in anii 50 in Belgia încă erau oameni negri închiși la Zoo. Și mai al dracu e, că nimeni nu are o opinie normală despre acest subiect. Ultima ispravă a protv-ului m-a facut să scriu despre asta. Știu ca toți patriotarzii si cei care se regasesc in aceasta cruzime mă vor înjura. Sunt obisnuit.

Sper însă ca cei care simt ca mine să își facă auzită vocea, Suntem părinti, suntem oameni și nu putem lăsa asta să se întâmple, ca și cum ar fi încă un lucru normal.

Multe dintre vedetele de azi își exploatează odraslele proprii pe rețelele lui pește. Nici asta nu e un lucru normal. Și am sa spun, de cate ori voi avea ocazia, ca nu fac deloc bine ce fac.

Povestea începe acum câteva săptămâni cu Rareș. Un băiețel din Botoșani a recitat la Virgil Ianțu in emisiune, niște versuri din Eminescu. Toată lumea a explodat spunând că ce nemaipomenit e puștiul. Și da, are putere de memorare si o mimica excelentă. Dar e un copil oameni buni. E un copil de nici 7 ani expus ani la o televiziune, in mii de articole etc.

Rareș nu este un motiv de laudă. Este expresia neputinței noastre de a ne gasi adevarati lederi nepopulisti cu carisma si convingători. Nu un baietel care și-a sacrificat copilaria învățând versuri patriotice, reprezintă viitorul. Nici incercarea jalnică de a il exploata. Viitorul il reprezintă puterea tinerilor de a discerne, puterea liberului arbitru, puterea unui sistem de valori care să îi faca oameni buni si mai ales corecți.

Asta nu se învață pe dinafară peste noapte, memorând și recitând niste versuri pe care nici nu le intelege un copil de 7 ani. M-am uitat atent la toate înregistrările. La 7 ani sa citesti 200 de carti si sa le memorezi? E un talent, dar exploatarea lui si moartea copilariei sunt de condamnat. Si știți ce e grav? In toate articolele apărute după emisiune nu am gasit măcar unul sa spună asta.

Later edit:Priviti momentul cand primeste golden buzz. Nici urma de bucurie. Cum poate un copil sa fie lipsit de bucurie la doar 7 ani.

In concluzie: performanța in orice domeniu vine la pachet cu sacrificii. De la gimnastică la matematică, de la inot la fizică cuantică. Mi se pare îngrozitor însă ca nimeni sa nu realizeze ca zâmbetul sincer al unui copil cu adevarat fericit nu se compara cu nimic. E unul dintre cele mai frumoase lucruri ce ni se pot întâmpla in viata.

Din pacate, asupra multor copii se revarsă frustrările si neîmplinirile părinților. Cred sincer că această formă de presiune trebuie sa înceteze. Si cred că datoria părinților este tocmai aceea de a îndruma, asculta, încuraja copilul. Sistemul de valori de care vorbeam nu poate sa apară peste noapte. El are nevoie de timp, înțelegere, înțelepciune si dragoste pentru a se naste.

Priviti cum domnul, care nu știe ce meserie a avut pana la 38 de ani, este impresionat de versurile patriotarde. El fiind reprezentantul celor înfierati in ele..Si nu spuneti ca sunt neomarxist. Ca nu sunt.

38 Comments
 • Mihai Corduneanu
  Posted at 10:00h, 23 ianuarie Răspunde

  Huidu si emisiunea voastra de rahat ,copilul a spus clar ca nu a fost constrans de nimeni e doar pasiunea lui sa invete din Eminescu !Dar asa e cand umbli numai dupa carcoteli sau aveti ceva cu astia din Botosani!? Nu sunteti singurii!Multa caldura!

  • Mirciulica
   Posted at 19:26h, 23 ianuarie

   Esti normal la cap, el abia ce a invatat sa vorbeasca si sa citeasca si vrei sa imi zici ca are discernamntul necesar ca sa ia decizia de a fi mare fan eminescu. Se vede clar din vorbele lui ca este un copil fortat de niste parinti bolnavi sa memoreze lucruri pe care el nici nu are capacitatea sa le inteleaga cu adevarat.

 • Elena
  Posted at 14:28h, 23 ianuarie Răspunde

  ,,exploatarea si moartea copilariei”? Exagerata afirmatie! Ce o fi insemnand oare a fi genial? Si de unde stiti ca nu are copilarie? O sa aflam direct de la sursa, nu pe surse, ori pe aparente.

 • Ion
  Posted at 16:31h, 23 ianuarie Răspunde

  Cand esti prost de mic, dispretuiesti copiii inteligenti de mare.


  În articol nu e vorba de băiat!

  • Jora Cornelia
   Posted at 13:20h, 17 mai

   Aveți perfectă dreptate, domnule Huidu! La finalul acestui concurs, am rămas mai mult decât stupefiata! Nu înțelegeam ce se întâmplă! Perfect de acord, cu ceea ce înseamnă un copil cu o capacitate de memorare, diferită poate, de a multor copii! Dar de la asta, la a primi marele premiu, este o distanță colosală! Problema care a scăpat multora, este că în acest concurs, și mai ales în finală, au fost mulți copii, cu talent mare , dar și cu ani de muncă și pasiune, care ar fi meritat cu prisosință, acest premiu! Între un copil, care își trăiește copilăria în săli de gimnastică, de balet, sau stând în fața pianului zeci de ore, și un copil care recită ceva, ce nu-i înțelege sensul filozofic , este o mare diferență! Cei care se irijeaza în apărătorii copilului și în,,iubirea de țară „, sunt,, Cațavencii și Miticii „lui Caragiale! Cu,,lacrimi în ochi „, vorbesc despre,,tărisoa- ra mea „! Vă felicit pentru opinia pertinentă, pe care o prezentați de fiecare dată, netinand cont de mizeriile aruncate, după!

 • Bogdan
  Posted at 17:11h, 23 ianuarie Răspunde

  Serban, un exemplu asemanator este si cazul lui Amadeus. Tatal sau, Leopold, a intuit geniul sau si pentru avantaje materiale a organizat diverse calatorii pentru concerte in Europa ale lui Amadeus si a surorii sale. Totusi gandeste-te astfel: daca Leopold nu ar fi incurajat si promovat talentul lui Amadeus ne-am mai fi bucurat noi astazi de simfoniile si concertele sale? Pe de alta parte Amadeus nu a avut deloc copilarie fiindca avea de dat concerte si facut calatorii. Si din pacate nu este singurul exemplu.

 • lablogulancutei
  Posted at 18:17h, 23 ianuarie Răspunde

  Nu stiu ce-a inteles copilul din ce a recitat-memorat! Poate ca Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry l-ar fi făcut fericit. Nu stiu de ce, dar parinti fiind, jurații au dat dovada de multa ipocrizie. In teatru, de exemplu , daca pui un copil sau animalut pe scena , pui in umbra și pe Laurence Olivier, ipotetic vorbind. A mai fost un baietel extrem de talentat care a cantat din repertoriul lui Celine Dion…Foarte bun, dar…ipocrizia sugruma Romania!

 • Sosuhno
  Posted at 19:04h, 23 ianuarie Răspunde

  Talentul ca talentul, dar unde e copilaria? Sunt copii si copii! Unora le place sa se joace de dimineata pana seara, altora le place sa citeasca, sa joace sah ori sa construiasca din piese lego .. . Sunt de acord ca nu ar trebui parintii sa-l plimbe pe la televiziuni daca micutul se simte obosit. Mie mi s-a parut ca e foarte natural… Nu cred ca a fost fortat … Cat priveste prestatia lui Calinescu la ProTv, ma bucur ca a plecat. Era mult prea grobian pentru gustul meu… La Prima Tv au ajuns o multime de persoane de la alte televiziuni. Stii si tu despre ce/cine vorbesc. Poate asa aveti mai multi telespectatori, dar ma indoiesc. Nu cunosc situatia reala pentru ca eu nu ma prea uit la voi. Toate cele bune!

  Din păcate astfel de presiuni venite din familie vor fi mereu. Dar sa defileze cu sarma ul copil pe la televiziuni sa vadă lumea cât de patriot e când apărut abia a făcut 7 ani, e monstruos. Monstruos.

 • Irina
  Posted at 02:37h, 24 ianuarie Răspunde

  Aveți mare dreptate, domnule Șerban Huidu!
  Memoria este bună, e bine să fie stimulată, dar cu adevărat important este să folosești creativ cele memorate.
  200 de cărți? Hmm …
  Au mai fost prezentații copii care recită poezii lungi, unde sunt ei acum? …Totuși, mai bine să fie puși să recite poezii decât să debiteze vorbele unor bunici despre pensiile pe care ei, ajunși peste ani președinți de țară, le vor mări … Sunt și astfel de situații. Și totul pentru a epata pentru câteva minute, într-o emisiune.

 • Sohbet
  Posted at 11:26h, 29 ianuarie Răspunde

  very very nice

 • Faude
  Posted at 09:37h, 16 februarie Răspunde

  Apreciez faptul că autorul subliniază importanța descoperirii și dezvoltării talentului în copilărie, precum și necesitatea de a încuraja și sprijini tinerii în acest sens. Este important să recunoaștem că fiecare dintre noi are un talent sau o pasiune și că acestea pot fi cultivate și dezvoltate în moduri diferite.

 • KidsZone
  Posted at 18:04h, 26 februarie Răspunde

  Apreciez că ați scris acest articol critic la adresa emisiunii „Românii au talent” și a utilizării copiilor în astfel de emisiuni. Într-adevăr, exploatarea copiilor în scopuri de divertisment sau de audiență este inacceptabilă și trebuie condamnată.

  Este important să ne amintim că performanța în orice domeniu poate veni la pachet cu sacrificii, dar copilăria și inocența copiilor nu ar trebui să fie parte din aceste sacrificii. Este trist să vedem că mulți părinți și producători de emisiuni folosesc copiii pentru a-și atinge obiectivele, iar asta nu ar trebui să fie normal.

  Sistemul de valori care îi face pe oameni buni și corecți nu poate fi învățat peste noapte, prin memorarea și recitarea unor versuri patriotice, așa cum ați menționat. Acesta trebuie să se dezvolte treptat, cu înțelegere, înțelepciune și dragoste.

  Este important ca părinții să își îndrume, să îi asculte și să îi încurajeze pe copiii lor, în loc să îi presioneze sau să îi exploateze. În acest fel, copiii vor avea șansa să își dezvolte propria personalitate și să își găsească propriul drum în viață.

  • IoGu
   Posted at 22:42h, 15 mai

   Domnita, doamna, apreciez comentariul dumitale, doar ca e ca „foarte ocolitoare”. Trebuie sa spun, trebuie sa zic, Vreau sa ma exprim, Imi doresc sa stiti, Asa pot eu sa ma cunoasteti… Am inceput sa ne ascundem dupa dej-te, pana invartim si altceva…

 • Claudiu Mihut
  Posted at 21:12h, 06 martie Răspunde

  mai bine facem un pas în spate și lăsăm copiii să se bucure de copilărie decat sa-i exploatam ca sa le „asiguram un viitor”!
  Un viitor bun este acela in care esti fericit nu cunoscut sau cu multi de bani.

 • Georgiana
  Posted at 19:18h, 10 aprilie Răspunde

  Sunt de acord ca nu e ok alegerea si folosirea unor copii de a face vizualizari si bani. De asemenea, parintii care merg cu copii acolo pot fi categorisiti ca niste parinti fara demnitate sau pe care nu ii duce capul.

 • Blogul Dănuței
  Posted at 21:53h, 09 mai Răspunde

  Nu mai urmăresc de câțiva ani ”Românii au talent”, de fapt televizorul e doar de decor!
  Din păcate multe televiziuni pentru audiență încalcă reguli morale, etice și așa mai departe.

 • George Andrei
  Posted at 10:39h, 13 mai Răspunde

  Da! Ai dreptate!

 • mihai moisescu
  Posted at 13:22h, 13 mai Răspunde

  Corect

 • Cristina Popa
  Posted at 17:29h, 13 mai Răspunde

  Bravo băieți și fete… problema nu e puștiul, e Eminescu… puțină”rușinică” ar trebui să aveți… măcar de Dumnezeu…ca să nu-mi amintesc de cel care a inițiat comentariile și a cărui emisiune ar trebui să se numească „cronica unei morți anunțate” …jenant, talentul tău s-a numit Găinușă…dar cum stai cu conștiința domnule Huidu? Sau mai exact o ai?


  Știți cine scrie cu multe puncte puncte? Una ca dumneavoastră asa.

 • Un roman
  Posted at 19:38h, 13 mai Răspunde

  Eu nu am vazut nici un talent la acest copil ,doar niste frustrari ale parintilor si a multor romani care se ascund dupa sintagma ce viteji au fost strabuni nostri …acest copil este exact imaginea neputintei acestui popor de curve si betivi

  • Val
   Posted at 17:33h, 14 mai

   Asa este. Ai dreptate…

  • IoGu
   Posted at 22:54h, 15 mai

   Romane, nu sunt curva betivana, revizuieste-ti primele cuvinte… 😉 (Am si io aceasta atitudine de denigrare, dar, doar cand imi vine sa fac pisu’

 • Adrian
  Posted at 20:11h, 13 mai Răspunde

  Sunteți fericiți ca majoritatea copiilor sunt absorbiți de tehnologia câteodată atât de vătămătoare? Ce sa facă copilul asta? Sa stea cu telefonul în mana pe jocuri? Câți copii de vârstă lui citesc atât de mult!? Sa fim serioși! Eu nu cred ca părinții lui l.ar chinui cu memorarea versurilor și cu cititul peste măsură. Geniile s.au format de mici. Dar când vedem niște realizări intelectuale și chiar o cultura a sufletului, venim cu negativi și cu păreri bolnave. Dar ce am vrea sa învețe copiii noștri? Ceva dd prin Occident, niscaiva imoralitate? Hai, fiți sanatosi

  Faceți parte din gasca oamenilor suverani. Felicitari!

 • Kostake
  Posted at 20:31h, 13 mai Răspunde

  Dle Huidu,mare pacat ca esti liber.

  Te enervează asa-i?

  • Virginia
   Posted at 18:18h, 15 mai

   Bravo!

 • Mina
  Posted at 22:22h, 13 mai Răspunde

  Foarte bine punctat! Talentul la un copil trebuie sa aducă multă fericire in ochii unui copil și pe buzele lui, când îl împărtășeste cu lumea.
  Am văzut copii f talentați plini de viața energie, care cânta dansează etc.
  Faptul ca am văzut multă Tristețe expusă de un copil, spune multe de oamenii care s-au regăsit in așa ceva și au votat!

 • Irina Monica Mardari
  Posted at 13:10h, 14 mai Răspunde

  Copilul este talentat.Pararea mea ca a fost rasplatit harul lui. Cred ca ar fi frumos sa-l lasam sa se bucure de ceea ce a realizat , nu sa fabulam sau sa ne dam cu parerea…

  E o parere

 • Ștefan
  Posted at 13:28h, 14 mai Răspunde

  Esti un „nimeni „când apari pe sticlă trebuie să schimb postul TV, ai omorât trei oameni. Mă întreb ei nu aveau copii, unde este „copilăria” lor fericită fără părinți? Nu e bine dupa gândirea ta îngustă dacă un copil citește, memoreaza, mai bine stă pe telefon cu oreleeeeee. Cine esti tu sa te dai cu parerea?

  Serban Huidu

  • IoGu
   Posted at 22:48h, 15 mai

   Nea Stefane, esti un hater… Boulanul de Serban inca nu doarme… Dar, dumneata dormi bine, improscand cu mizerie…

 • M.B
  Posted at 16:49h, 14 mai Răspunde

  Bună ziuă d-ul Șerban, numai prin emisiunile tale poți opri atitudine greșită a părinților care forțează capacitatea mintală a unui copil,și să găsești modul legal de a clasifica aceste atitudinii ale părinților că o maltratarea copilului (psihic),când a apărut prima dată si cineva îl laudă și mi-trimis un filmuleț cu el i-am răspuns dur și am crezut ca puțini care au aceeași reacție, văd că sunt mulți că tine ,că mine și trebuie accentuata aceasta reacție a noastră și descurajați părinții care vor repeta ce au făcut părinții acestui copil(aveți atașat o copie din( 04 decembrie 2022)cu ce reacție a mea fata de ce am văzut atunci când era cu Virgil Ianțu ):Bună seara ,am vrut să scriu sub postarea lui colegul nostru Drăgan, dar nu am stiut cum se face ,deși am văzut uni colegi de ai noștri au facut asta ,cum se face ,am vrut să fie mesajul sub ce a postat el:(E frumos și grandios continutul,mult mai bine ar fi daca părinții acestui copil ar recită ei, așa că au exagerat și au forțat mult pe acest copil,pericolul este că va suferi acest copil în viitorul apropiat și poate chiar să ajungă cu afecțiuni nedorite. Nu este de urmat acestui experiment al părinților acestui copil.)

 • Murhaf
  Posted at 16:59h, 14 mai Răspunde

  Bună ziuă d-ul Șerban, numai prin emisiunile tale poți opri atitudine greșită a părinților care forțează capacitatea mintală a unui copil,și să găsești modul legal de a clasifica aceste atitudinii ale părinților că o maltratarea copilului (psihic),când a apărut prima dată si cineva îl laudă și mi-trimis un filmuleț cu el i-am răspuns dur și am crezut ca puțini care au aceeași reacție, văd că sunt mulți că tine ,că mine și trebuie accentuata aceasta reacție a noastră și descurajați părinții care vor repeta ce au făcut părinții acestui copil(aveți atașat o copie din (04 decembrie.brie .2022) cu ce reacție a mea fata de ce am văzut atunci când era cu Virgil Ianțu ):(E frumos și grandios continutul,mult mai bine ar fi daca părinții acestui copil ar recită ei, așa că au exagerat și au forțat mult pe acest copil,pericolul este că va suferi acest copil în viitorul apropiat și poate chiar să ajungă cu afecțiuni nedorite. Nu este de urmat acestui experiment al părinților acestui copil.)

 • Kris
  Posted at 20:50h, 14 mai Răspunde

  Unii dintre copiii deștepți, talentați, ambițioși în ceea ce își doresc, ajung buni profesioniști în meseria lor, inventatori, savanți, exploratori etc. Alții ajung cârcotași ….😔

  Fiecare cu ce poate!

 • Virginia
  Posted at 18:16h, 15 mai Răspunde

  Nu ești în măsura sa dai astfel de păreri, după ce ai băgat 3 oameni în mormânt!

  Fără intenție. A fost un accident. Altceva?

 • IoGu
  Posted at 22:21h, 15 mai Răspunde

  Copilasul nu e un motiv de lauda pentru parintii lui… E un robot care citeste si memoreaza ca nu e lasat sa faca altceva… Parerea mea de pa’soptist!

  Globalistule….

 • IoGu
  Posted at 22:24h, 15 mai Răspunde

  Copilasul nu e un motiv de lauda pentru parintii lui… E un robot care citeste si memoreaza ca nu e lasat sa faca altceva… Parerea mea de pa’soptist!

 • Vali
  Posted at 18:03h, 16 mai Răspunde

  Probabil copilăria dumitale era îngropată daca te punea cineva să citești 200 de cărți la 7ani, DE CE-L JUDECI DUPĂ FELUL DUMITALE?. RAREȘ A FĂCUT-O DIN PLĂCERE ȘI CU APTITUDINI NATIVE, IAR ACEST FAPT SE VEDE! Adică „brrrr-brrrul” cu mașinuțele n-a fost pe „gustul”lui. Dacă erai ca el, îl înțelegeai. Dar nu esti. De ce să-l judeci?

  nu despre Rares e textul scris de mine. mai citeste-l odata!

 • Elena ONU
  Posted at 21:44h, 16 mai Răspunde

  Domnule Huidu… Poate ca este cazul sa aveți dumneavoastră un dialog cu Dumnezeu și apoi…faceti ce v-o luni a inima. Cât despre acest copil are propria i copilărie. Nu va faceți griji. Acestea sunt valorile în care el crede

  Nu despre baiat e textul scris de mine. Btwce a recitat cu patos Rares, e un text scris de un pastor american acuzat de pedofilie.

 • Daniel
  Posted at 20:12h, 20 mai Răspunde

  Copilul este un telent deosbit.
  Se vede pe chipul lui că tot ce face o face cu placere, nu este forțat de nimeni să învețe acele texte.
  Dar aici nu a fost vorba doar despre recitat, ci și despre interpretarea actoriceasca, care a fost impecabilă.
  Este denigrant să ajungi să te legi de un așa copil, când toată viața ai fost un cârcotaș și un criminal.
  Râde ciob de oală spartă. Rușine!
  Subscriu și agreez tot ce s-a discutat la România TV.

  Nici nu ma așteptăm să fie altfel. Sau sa fi înțeles ce am scris eu.

Lasa un Comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.