Casa de Papel-un fenomenom filosofic pentru viitor
5480
post-template-default,single,single-post,postid-5480,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Casa de Papel-un fenomen filosofic

La vremurile astea de izolare, audienta televiziunilor a crescut iar ce a platformelor specializate in filme a explodat. Serialul meu preferat este , si va ramane mult timp de acum inainte, La Casa de Papel.

Pe langa istoria in sine, jaful asupra unor intitutii esentiale ala statului capitalist, filosofia ce emana din serial este una mult mai profunda. Incercarea indivizilor de a se opune Sistemului. Credinta ca a fi diferit nu e o rusine si ca un om in genunchi nu are demnitate.

Desi plin de arme, bubuituri si explozii, serialul nu este unul violent. Folosirea de nume de orase ne duce cu gandul la ideea de globalizare. Din pacate, zilele acestea, tocmai din cauza acestei globalizari suferim cu totii. Globalizarea in sine nu este un rau. Raul este fapt inegalitatea dintre cetatenii aceleasi Planete. Dar asta e un fenomen asupra caruia voi reveni.

Melodia facuta celebra de serial, pe care eu o stiam de mult de la Bregovic, e un vechi cantec al Rezistentei Italiene. In scurt timp a devenit imnul rezitentei individului in fata Sistemelor. Cand o barca plina cu refugiati din Africa este salvata si ajunge la adapost, iar oamenii canta Bella Ciao, face cat toata audienta si gloria serialului la un loc.

Prinsi de munca lor, una deloc usoara, creatorii si realizatorii au facut un fenomen. Casa de Papel a devenit un Simbol pe care lumea il va percepe, la adevarata lui valoare mult mai tarziu. Este un moment de cotitura in Istorie asemanator Reformei lui Martin Luther sau a Revolutiei Industriale. Ne arata ca tot mai multi oameni isi doresc schimbarea sistemului care de sute de ani ne conduce pe toti.

A devenit arhaic, greoi si profund inechitabil. Cred ca adevarata Revolutie asa se va petrece. Nu cu arme, razboaie si ideologii de doi lei. Cand lumea va intelege ca sistemul este suma indivizilor si fiecare dintre noi reprezinta ceva. Sistemul nu este un lucru abstract. Majoritatea nu este stapana atunci cand calca in picioare minoritatea. Cred ca empatia, bunatatea si acceptarea sunt cheile viitorului chiar daca acum suna utopic.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.