Istanbul orasul de pe doua continente! - Serban Huidu
2787
post-template-default,single,single-post,postid-2787,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Istanbul orasul de pe doua continente!

Am fost in week-end cu Kisstravel intr-un city-break in Istanbul, oras pe care nu l-am mai vazut din 2002 cand am filmat acolo „Carcotasii in Europa” Am redescoperit o fosta capitala imperiala (si pentru bizantini si pentru otomani), un oras al contrastelor intins pe doua continente, asa le place lor sa spuna, cu pisici si caini maidanezi, cu o bulibaseala aparte, unde ca balcanic te simti „acasa”.

httpvhd://www.youtube.com/watch?v=9dRyd91pA9Q
Piesa este in turca si e cantata de Sezen Aksu-Adi Menekse iar pozele sunt facute de mine.

Recomand sa vedeti: Haghia Sophia construita in forma finala in 537 si avand o cupola inalta de 55 de metri, moscheea Albastra, marele Bazar, palatele Topkapi si Dolmabahce-cele doua resedinte imperiale, turnul Galatei sau moscheea lui Suleiman ca tot e la moda acum! In palatul Topkapi gasiti sabia lui Stefan cel Mare, vigilent pazita de gardieni care nu te lasa sa o pozezi nici in ruptul capului!

IMAG0562
aici este sabia ca tot i-am „batut” noi de i-am rupt!

Pentru cei care vor sa simta adiereile ocidentale, trebuie vazuta piata Taksim si pe straduta cu tramvaiul de epoca, gasiti un club-restaurant impresionant numit 360 grade! Sau cele doua poduri monumentale peste Bosfor care mai nou sunt completate si de un tunel, inaugurat in prezenta premierului Ponta, care s-a dus sa vada ce nu vom avea noi vreodata!

117

Pentru gurmanzi, pot spune ca Istanbul este orasul cu cele mai multe si mai bune restaurante din cate am colindat noi! Specialitati pe care le credeam cu totii romanesti ca ciorba de burta sau sarmalutele sunt inventate de turci!

Puteti cumpara halva, halvita, rahat si condimente la fiecare colt de strada dar pentru arome, dar pentru aglomeratie si farmec va recomand Marele Bazar, unde totul se negociaza, daca vrei sa dai banii ceruti tucii spun ca esti prost si iti intorc spatele!

Am asistat la o scena incredibila, care confirma cat de bine se inteleg grecii cu turcii, desi au o istorie comuna! Stateam pe o terasa si savuram celebra cafea turceasca, la masa de langa erau 2 greci! La un moment dat au intrebat daca restaurantul are wi-fi! Raspunsul a venit prompt: „da si avem parola 1453” ( anul caderii Constantinopolului in mainile lui Mehmed al-2-lea)-Urmarea? Grecii s-au ridicat si au plecat lasand ospatarul cu un zambet strengaresc pe fata!E ca si cum ar fi in Targu Mures un restaurant care ar avea parola la wi-fi 1918….

E un oras frumos in care te poti delecta cateva zile nu mai mult, dupa seamana asa de bine cu o parte a Romaniei ca devine obositor! Mai multe amanunte pe kisstravel.ro!

19 Comments
  • Cici
    Posted at 08:01h, 28 noiembrie

    Super fain…mi-ar place sa il vizitez!

  • Cristina
    Posted at 12:09h, 28 noiembrie

    Ai mare dreptate, Serban, in legatura cu „specialitatile romanesti” gen sarmalutze, chiftelutze etc., care numai romanesti nu sunt (poate turcesti, grecesti, armenesti etc). Pana si celebri mititei ii poti cumpara in alte tari sub denumirea de cevapcici (probabil ca se scrie altfel 🙂 ). E cam ca si asa-zisul stil Brancovenesc, despre care nu se prea poate spune ca e un stil. Sa fie vorba poate de faptul ca, in vremuri indepartate, atunci cand ne asezam mai comfortabil pe lavitze, veneau exact turcii si ne ciufuleau un pic. Ca sa poti avea traditie in ceva, sa spui ca ai invetat un stil in ceva, cred ca iti trebuie situatie economica buna pe termnen lung, sa se nasca si cateva talente adevarate si oameni care sa aprecieze.
    In privinta „incidentului” greco-turc de la terasa, draga Serban ar trebui sa privesti cu admiratie ca participantii la incident cunosteau istorie. La noi ar fi fost foarte posibil ca cei cu laptopul sa nu aiba nici o problema ca parola sa fie, de exemplu, data trecerii Romaniei la regim comunist sau 1918 etc. Fie ca multi nu cunosc istorie, fie ca unii regreta regimul comunist (masochisti, probabil sau pur si simplu, amnezie 🙂 ), fie ca multi nu stiu ce sa faca cu atata libertate.

  • Adrian
    Posted at 12:10h, 28 noiembrie

    ar fi de amintit si insulele printilor, locuri de vis. kadikoy e impresionant, cu o mini-piata super colorata. atat de multe de vizitat si atat de putin timp…

  • Adi
    Posted at 12:47h, 28 noiembrie

    Mai si gatesc iute, asa cum imi place mie. 🙂

  • Carmen
    Posted at 13:48h, 28 noiembrie

    „Care s-a dus sa vada ce nu vom avea noi vreodata „, dureros de adevarat, intr-o tara in care nu se mai construieste nimic decat mall-uri in schimb se vinde totul bucata cu bucata.

  • Andrei Cristi
    Posted at 13:50h, 28 noiembrie

    Superbbbb,absolut superb. Pe langa subiectul asta,Serban,ne e dor de tine,Cronica nu mai e ce era odata!!

  • Carmen
    Posted at 14:29h, 28 noiembrie

    Imaginile surprinse de tine sunt superbe, descrierea la fel. Felicitari, Serban !

  • Ramona
    Posted at 14:44h, 28 noiembrie

    @Andrei Cristi: Ba da, Cronicuta e fix ce era odata,echipa face o treaba minunata in continuare. Inteleg ca il apreciezi pe Seban Huidu, si eu il apreciez, dar hai sa nu aruncam cu noroi in munca oamenilor.

    Huidu e acolo fiti pe pace! Nu in prim plan dar e acolo!

  • Ana
    Posted at 17:41h, 28 noiembrie

    Frumos descris, frumoasa si muzica.

    Dar Serban, sunt cateva greseli in postare care ar merge intr-un top rusinica. (Hagia Sofia este corect, „adiereile ocidentale” = adierile ocCidentale, „dar pentru arome, dar pentru aglomeratie si farmec va recomand Marele Bazar” as zice ca e un „dar in plus sau e omis ceva dupa arome. si niste virgule pe ici pe colo) ti-am atras atentia pentru ca sunt o nazi grammar si nu ma pot abtine.Deh, meteahna din generala dobandita pentru admiterea la MF3. si dupa terminarea lui si la cum se scrie astazi, s-a acutizat.

  • cutache
    Posted at 05:28h, 29 noiembrie

    Huidule ai revenit cu ironiile si dezgustul pt.Romania.
    ai incercat sa schimbi ceva in plaiurile mioritice dar cuun sarcasm exagerat,acid.Eu am mare incredere in planurile Domnului.
    daca traiesc aici sunt sigura ca Domnul a ales pt.mine un rau mai mic!!!Gandeste,in alta parte a lumii ai fi fost un mare anonim!!!aici esti unul mic….

  • psi
    Posted at 10:35h, 29 noiembrie

    hagia sofia, nu haghia! 😉
    iar pentru mirodenii eu recomand bazarul egiptean, construit de hatice turhan lângă podul galata şi yeni camii. este mai mic decât marele bazar, dar impresionant şi el.
    bazilica cisternă este de văzut, la doi paşi de hagia sofia, hipodromul şi coloana egipteană veche de 3500 de ani.
    istambul este şi astăzi o poveste în sine…

  • LOG
    Posted at 22:59h, 29 noiembrie

    Ai mers cu avionul? Foarte bine ca esti un sofer groaznic.

  • mac
    Posted at 00:17h, 01 decembrie

    ce comic ai fost mai ..LOG..au ras toti ,da ma rog rautatea si prostia merg mana in mana

  • iony
    Posted at 10:36h, 01 decembrie

    Turcii vor avea cel mai mare razboi din istoria omenirii.cel de-al treilea razboi mondial de la ei va porni.va fi exact razboiul sfant.

  • daniela
    Posted at 00:15h, 02 decembrie

    ai adus ceva din farmecul orasului…frumos

  • Cadir
    Posted at 08:29h, 14 decembrie

    „iony” esti dus rau prietene!

    Serban,
    sunt de acord si sustin prezentarea ta pentru orasul Istanbul care este si va fi mereu una dintre cele mai importante si interesante metropole ale lumii.
    Tekbir 1453 !

  • Alex
    Posted at 02:16h, 09 ianuarie

    Personal nu-mi pare ca poti intelege un oras prin pietele lui publice, desi isi au si acestea farmecul + rolul lor. Dar este greu sa discerni daca lucrurile-s facute pentru turisti sau pentru ca asa se chiar fac ele de felul lor, si cand nu-s turistii de fata.

    Altminteri, interesanta anecdota cu grecii si wi-fi-ul! Chiar c-ar trebui incercat pe undeva prin HarCov, fie doar pentru amuzament.

  • ioana
    Posted at 03:44h, 16 ianuarie

    Am notat recomandarile tale, vara aceasta sper sa ajung si eu pe acolo, multumim.

  • Mihnea turcitul
    Posted at 23:51h, 30 septembrie

    Intr-adevar daca stai prea mult la ‘Stanbul’, realizezi ca turcii au ceva comun cu rromii nostri.In special minoritatea kurda. In ceea ce priveste comertul,la un moment dat, iti da impresia talciocurilor romanesti staborite de tigani smecheri pusi pe inselaciune.

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.